vytisknout velikost písma Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

Hřibovitých hub existuje velké množství a patří mezi ně i ty, kterých si houbaři zpravidla cení nejvíce: praváci, kozáci, křemenáče či klouzci. Většina z této skupiny hub je jedlá, jen malá skupinka je nejedlá, či přímo jedovatá. Jak je bezpečně rozpoznat?

Jedovaté hřiby

Ošemetné je, že se jedlé a nejedlé hřibovité houby často pletou, což může zkazit nejenom připravované jídlo, ale způsobit i vážné zdravotní komplikace. Například tepelně neupravený satan obsahuje poměrně silný jed. 

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Satan: houba, která je obzvlášť problematická

Zvláště problematický je hřib satan. Setkat se s ním můžete v listnatých lesích, ale není jich mnoho. Má velmi světlý šedobílý klobouk, pod nímž jsou červené rourky, a červená je i noha hřibu (fotografie jedovatých a nejedlých hřibů najdete v galerii v úvodu článku). Satan poznáte také podle toho, že modrá. 

Syrový je jedovatý. Sice nezabije, ale stačí pozřít malý kousek a lehkovážný houbař si pozvrací celou bundu. Satany houbaři z neznalosti často jedí, potížím ale většinou uniknou, protože po dvaceti minutách důkladné tepelné úpravy jed ztrácí účinnost. Bohužel ale dospělé exempláře satana páchnou po shnilém zelí, takže zkazí chuť celého pokrmu.

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Jedovatý hřib nachový, Le Galové a Moserův

Dalšími jedovatými hřiby jsou hřib rudonachový a nachový, hřib Le Galové a Moserův. Poznáte je tak, že všechny stejně jako satan modrají. Jsou dosti vzácné, vyskytují se jen v určitých lokalitách (hřib Moserův roste v Beskydech, ostatní včetně satana jsou teplomilné a mají rády vápenité podloží).

Po konzumaci jedovatých hřibů vám hrozí průjmy a zvracení. Sice se uvádí, že také u těchto hřibů mizí jedovatost s tepelnou úpravou, jsou ale zaznamenány i případy otravy po konzumaci hřibu, který tepelnou úpravou prošel.

Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Proč chodit na houby? Doma rostou vždy a stále!

Nejedlé hřiby

Mezi nejedlé hřiby patří hřib žlučník, lidově nazývaný hořčák, hřib kříšť a
hřib medotrpký. Pojďme se na tyto houby, které dokáží pokazit celou smaženici, podívat podrobně. 

Hřib žlučník neboli hořčák: houba, kterou si snadno spletete

Hřib žlučník lidově zvaný hořčák je velmi rozšířená houba. Má hnědý klobouk jako ostatní hřiby, a to houbaře mate a pletou si ho zejména s hřibem smrkovým, dubovým, hnědým a někdy i s některými dalšími druhy. Nicméně odhalíte ho podle přeci jen odlišného odstínu hnědé barvy, než má klobouk pravého hřibu.

Střední a velké kusy hořčáku také poznáte podle toho, že mají pod kloboukem narůžovělé až růžové rourky na rozdíl od pravých hřibů, u nichž jsou vždy olivově žluté. Ty menší potenciální žlučníky ovšem nezbývá než ochutnat.

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Hřib kříšť

Také hřib kříšť je hořký. Roste v pohorských a horských lesích. Prozradí jej relativně světlý nebo šedobělavý klobouk a noha, která je pod kloboukem  žlutá a přechází do karmínově červené. 

Přesto si ho houbaři pletou s jinými hřiby – s hřibem kovářem (modrákem) nebo kolodějem, někdy ho zaměňují i za hřib žlutomasý, nebo dokonce za satan. Od kováře, koloděje i satana jej nejsnáze odlišíme při pohledu pod klobouk: Zatímco kovář, satan a koloděj mají na spodní straně klobouku póry v barvě rudé, oranžově červené až žlutočervené, u hřiba kříště jsou čistě žluté. Také tento hřib modrá.

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Medotrpký hřib

Na hřib medotrpký narazíte v listnatých lesích a těžko si ho spletete s jiným druhem hřibů. Má světlý – šedý, někdy až bělavý nebo nahnědlý klobouk a žlutou nohu. Při doteku také modrá. 

Hřib plavý a skvrnitý

Obecně lze říct, že byste si měli dávat pozor u hřibů s bílošedou nebo červenofialovou barvou klobouku. Velmi vzácně můžete narazit  na hřib plavý nebo skvrnitý. Mají světle hnědý klobouk, žlutou dužninu a nepříjemně páchnou.

Houbařská poradna: osobně i emailem

Pokud si nejste jisti, jakou houbu jste našli, určitě neriskujte otravu. Houbu buď nesbírejte, nebo se můžete poradit v České mykologické společnosti, která provozuje poradnu – houbu můžete donést osobně nebo zaslat dotaz emailem.

TIP NA VIDEO: Jak podle houbařů poznat, jaké houby jsou jedlé? Podívejte se na video a zjistěte to!

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost