Jak na mravence v domě i na zahradě: Vsaďte na osvědčené babské rady | iStock

iStock

Jak na mravence v domě i na zahradě: Vsaďte na osvědčené babské rady

Tenhle drobný hmyz dokáže pořádně znepříjemnit život a i napáchat řadu škod. Nezáleží příliš na tom, zda jde o mravence černé, zrzavé, lesní, nebo třeba mrňavé faraony. Jak se k vám jednou nastěhují, je těžké se jich zbavit. Zvlášť pokud si nechcete domácnost či zahradu zamořit chemií. Existuje však celá řada osvědčených babských triků, které vám boj s nepříjemným hmyzem pomohou vyhrát. Prozradíme vám je!

Setkal se s nimi téměř každý, kdo někdy bydlel v paneláku. Právě tam se jim totiž vzhledem k celoročně vysokým teplotám daří, původem jde totiž o tropický druh, který u nás zdomácněl. Tihle drobní pískově zbarvení až nahnědlí mravenci nejsou větší než 2 milimetry. Objevují se ale v hojném počtu, takže je nepřehlédnete. Obvykle na ně narazíte v kuchyni nebo v koupelně, kam se na výpravy a lov vydávají ze svých mravenišť. Ta zakládají na nepřístupných místech poblíž vody. Nejčastěji je tak najdete ve stupačkách panelových domů, odkud podnikají výpravy do celého bytu. Zabydlí se ale klidně třeba v květináčích. I když je nejspíš najdete v cukřence, neobejde se jejich strava bez živočišných bílkovin, rádi si tak pochutnají například na mase bez ohledu na to, je-li nějak tepelně upravené, či nikoli. Rádi ale konzumují i sladké a slané pečivo, ořechy a spoustu dalších potravin. Přitažlivý je pro ně i kuchyňský odpad.

Jak se zbavit mravenců faraonů v bytě a domě

Nejúčinnější ochranou je prevence. Ta spočívá především v dodržování základních hygienických zásad při skladování potravin. Základem je skladovat je řádně uzavřené a na chladných místech. Pokud vám už ale mravenci zaplavili domácnost, zbavit se jich není vůbec snadné. Tady jsou naše tipy:

  • OCET Dočasně z bytu mravence vystrnadíte tak, že čas od času vytřete vodou s přidaným octem. Čpavou tekutinu totiž mravenci vůbec nemají v oblibě. A pokud to nepomůže, zaměřte se přímo na místa, kudy si to pravidelně štrádují. Cestičky jim přetřete hadrem namočeným do neředěného octa. Čím větší koncentrace, tím lépe. Ocet také můžete nalít do rozprašovače a inkriminovaná místa s ním postříkat.
  • PRÁŠEK DO PEČIVA Účinný je i „obyčejný“ kypřicí prášek do pečiva, který má každá kuchařka hned po ruce. Ten obsahuje jedlou sodu a kyselé soli, které s ní reagují. Stačí vzít jeden nebo víc sáčků podle potřeby a obsahem posypat jak cestičky, tak díry, odkud je vidíte vylézat.
  • KÁVOVÁ SEDLINA Zkusit můžete i kávovou sedlinu z klasického turka. Schovávejte si ji a sušte, a až jí budete mít dost, nasypte ji mravencům do cesty nebo klidně i na ně. Nesnášejí její pronikavé aroma, rychle proto zmizí.
  • KOŘENÍ „Vonět“ jim nebude ani koření. Nasypte na jejich oblíbená místa třeba hřebíček, badyán nebo mletou skořici. Je víc než pravděpodobné, že se odstěhují a zpátky se už nevrátí. Stejné účinky mají i pepř nebo pálivá paprika nasypaná na mravenčí cestičky.
  • CELER, SŮL A SKOŘICE Na místa, odkud vylézají, na ně také můžete nastražit netradiční zeleninovou pochoutku. Na kostky nebo plátky nakrájejte celer, osolte ho a posypte mletou skořicí. Uvidíte, že se do pár dní odstěhují. Sůl totiž ze zeleniny vytáhne celerovou vodu, která je samotná hodně aromatická, a skořice jí dodá ještě větší sílu.

Pokud žádný z babských triků u vás doma nezabere, budete muset přeci jen sáhnout po chemických přípravcích. Jedná se nejčastěji o požerové nástrahy nebo bariérový postřik kombinovaný s insekticidy. Počítejte také s tím, že jestli jsou mravenci rozlezlí ve všech bytech, zabere jen celoplošná deratizace.

Jak se zbavit mravenců na zahradě

Právě na zahradě dokážou mravenci napáchat největší škody. Najít je můžete ve skleníku, na stromě, na ovocných stromech, v trávníku, v jahodách, záhoncích a řadě dalších míst. Pokud se jich včas nezbavíte, mohou ji celou zdevastovat. Okusují listy i kořínky rostlin a ty tak umírají. Neničí ale jen naši úrodu. Při stavbě svého hnízda často poddolují cesty, kameny, terasy i dlaždice, které se pak uvolňují nebo poklesnou.

Z rostlin, na kterých si pěstují mšice pro jejich sladký nektar, je odstraníte „ďábelským“ postřikem. Do sto gramů čerstvě umleté pálivé papriky přidejte jeden litr vody, dobře promíchejte a přefiltrujte přes jemné plátýnko. Získaný výluh rozmíchejte v pěti litrech mýdlové vody, roztokem naplňte rozprašovač a rostliny okupované mravenci pravidelně roste. Je lepší nejdřív vyzkoušet na několika spodních listech, jestli tekutina není příliš koncentrovaná, mohla by totiž rostlinu „popálit“.

Vyhnat mravence ze záhonků vám zase pomohou aromatické rostliny. Drobný hmyz má velice vyvinutý čich a cítí každou dobrotu. Stejně však cítí i aromatické látky, jejichž vůně jim vadí i v mírném množství. Pokud tedy chcete, aby se z vaší zahrady odstěhovali, zasaďte kolem míst, kde se vyskytují, mátu peprnou, citronovou trávu, levanduli, česnek, pelyněk, hřebíček, majoránku nebo třeba mořskou cibuli.

Jak se zbavit okřídlených mravenců

Během léta nám navíc život dokážou pořádně znepříjemnit mravenci okřídlení. Tisíce mladých okřídlených samců v době rojení opouští svá rodná mraveniště a odlétají na shromaždiště podobně jako včelí trubci, aby našli samičky z jiných mravenišť, spářili se s nimi a přivedli na svět novou generaci. Doslova zaplavit dokážou jak zahradu, tak i terasu či dokonce domácnost.

Venku s nimi toho moc neuděláte, ale jejich výskytu uvnitř domu či bytu zabránit můžete. Kromě mechanických zábran, jako jsou závěsy, sítě, různé lepicí pasti a podobně, může pomoci i vůně některých bylinek. Mravenci nesnáší vůni máty, eukalyptu, bazalky či levandule. Proto je dobré si tyto rostliny dát do oken.

Doporučujeme

Články odjinud