Jak na jarní úklid aneb Příprava na Velikonoce 2024 v 10 dnech

Jak na jarní úklid aneb Příprava na Velikonoce 2024 v 10 dnech

Děti, práce, kuchyně, pračka, práce, žehlička, úklid… Jste pořád v jednom kole, nestiháte a nemáte čas vymýšlet, kdy co udělat? Nechte to na nás a postupujte podle 10denního plánu, s nímž zvládnete úklid před Velikonocemi i s veškerými přípravami na ně s přehledem a bez stresu. Navíc prožijete krásné chvíle s rodinou, a ještě vám zbyde čas na příjemnou jarní procházku.

Před očima máte hodiny a hodiny úklidu, zdobení domu a pečení v kuchyni. Nepodléhejte panice a nechte se inspirovat naším seznamem prací na každý den. Během 10 dnů budete na Velikonoce maximálně připraveni.

Co jste možná nevěděli o Velikonocích? Podívejte se na video:

Pátek 22. 3. 2024: Ideální čas pro výsev osení

  • Velikonoční osení – dnes je důležité vyset velikonoční osení, aby stihlo pěkně vyrůst. Pro pěkný porost mu musíme nechat asi 10 dnů. Zvolit můžete jakýkoli dekorativní jarní květináč nebo třeba vaječnou skořápku. Variantou může být i výsev nejrůznějších bylinek, z nichž nejvhodnější  je řeřicha. Po 3–5 dnech ji již můžete stříhat a ozdobit si s ní chleba nebo brambory jako přílohu k obědu.
  • Květiny na stůl – když už budete pracovat s hlínou, můžete si vytvořit  květinovou dekoraci. V každém marketu či květinářství zakoupíte primule, hyacinty, narcisy a jiné cibuloviny, které jednoduše naaranžujete na stůl nebo okenní parapet. Když je doplníte svícnem a svíčkou, budou vám dělat radost i večer.
  • Travňák pro děti – máte-li doma malé děti, vyrobte s nimi travňáka. Postačí vám nohavice ze staré punčochy, travní semeno a hobliny. Nejprve nasypte do špičky punčochy travní semeno a zbytek doplňte hoblinami tak, aby vznikla hlava (velikost a tvar zůstává na vaší fantazii). Konec punčochy poté zavažte. Pomocí nitě můžete vymodelovat i nos, přikreslit či nalepit oči a pusu. Travňáka postavte do misky, aby se nikam neodkutálel, a vršek hlavy se semeny pravidelně roste. Tráva bude přes punčochu krásně prorůstat a vytvoří travňákovi bujný vlasový porost.

Sobota 23. 3. 2024: Nákupy a plánování, úklid ložnice

  • Velikonoční přáníčka – promyslete si, jaké máte na Velikonoce plány. Jestliže chcete s dětmi vyrábět a posílat velikonoční přání pro vaše blízké, zkontrolujte váš kreativní kufřík a dokupte, co je potřeba. Hodit se jistě bude barevný papír, lepidlo, samolepky s jarní tematikou, možná také peříčka a umělé kytičky. Jestliže se vyrábění čehokoli raději vyhýbáte, kupte jen pohlednice a s dětmi je společně vyplňte a pokreslete.
  • Velikonoční dekorace – již nyní nakupte všechny potřebné věci na velikonoční dekorace, které budete vyrábět. Mohou to být barvy a samolepky na vajíčka, umělé i čerstvé květiny, dekorativní motýli, ptáčci a zajíčci. Dům si můžete provonět svíčkami ve tvaru vajíček a stůl ozdobit jarními ubrousky.
  • Pomlázka pro příchozí koledníky – nákup čokoládových vajíček nenechávejte na poslední chvíli. Je sice možné, že ušetříte, ale budete vybírat z posledních zbytků, které v obchodě zůstaly.
  • Velikonoční pečení – své ratolesti a také koledníky jistě potěší, když se budou moct zakousnout do voňavého perníčku nebo jarního lineckého cukroví. Zkontrolujte spížku a dokupte, co je potřeba. Na seznam můžete rovnou připsat suroviny na pečení jidášků, mazance a beránka.
  • Úklid ložnice – dnešním dnem se pusťte do hloubkového jarního úklidu bytu. Začněte s ložnicí, aby se vám večer dobře usínalo, a v čistém prostředí jste přes noc nabrali novou sílu na další velikonoční přípravy. Umyjte okna a parapety, vyperte záclony a závěsy. Vyčistěte lustr. Postel si povlečte do energického jarního povlečení, menší polštáře vyperte. Utřete prach, vytřepejte koberec. Malé kusové koberce vyperte. V poslední fázi vytřete podlahu.

Neděle 24. 3. 2024: Venkovní úklid, úklid dětského pokoje, velikonoční přání, příprava na pečení

  • Úklid zimní výbavy a dekorací – už je nejvyšší čas zazimovat lyže, běžky, sáňky a další zimní výbavu. Nezapomeňte také na pozůstatky vánočního osvětlení. Pokud se tohoto úkolu zhostí pánské zastoupení rodiny, mohli by rovnou přichystat kola, koloběžky a další jarní výbavu. Dámy se vrhnou na odzdobení vánočních truhlíků a uklizení zbylých venkovních dekorací. Současně je vhodné naplnit truhlíky jarními ozdobami a květinami.
  • Úklid dětského pokoje – snažte se do úklidu zapojit také děti. Postup bude stejný jako při včerejším úklidu ložnice. Když budou děti spolupracovat, mohou si přebrat své hračky, případně i oblečení a vyřadit to, co již nepotřebují.
  • Tvorba přáníček – podvečer můžete trávit tvorbou přáníček a psaní pohledů. Vše si přichystejte tak, abyste je hned zítra mohli odeslat.
  • Těsto – dnes si ještě nachystejte těsto na drobné cukroví, které budete chtít s dětmi upéct.

Pondělí 25. 3. 2024: Pečení perníčků nebo lineckého, pošta

  • Samotné pečení – pondělky bývají pracovně vždy náročné, proto si dnešní odpoledne zpestřete pouze pečením drobného cukroví, na které jste si nachystali těsto.
  • Odeslání přáníček a pohledů – aby přání doputovala ke svým adresátům včas, nesmíte je dnes zapomenout poslat. Jestliže vám zbyly nějaké poštovní známky z Vánoc, zajděte s nimi raději na poštu. Od 1. 2. 2023 se cena známek zvýšila, takže by vaše přání nemuselo být se starou známkou doručeno.

Úterý 26. 3. 2024: Pavučiny, cukroví, umývání oken

  • Vymetení pavučin – podle starých pověr je Šedé úterý jako stvořené k vymetení všech pavučin z každého koutu vašeho domu. Vezměte proto smeták, vysavač či prachovku a zatočte s nimi. Ložnici a dětský pokoj už máte uklizené, tam byste pavučinu najít neměli.
  • Cukroví – dnes je potřeba cukroví slepit a ozdobit. Linecké se pěkně uleží a bude na Velikonoční pondělí výborné. Do celého procesu zapojte také děti. Dejte ale pozor na to, aby moc neujídaly.
  • Umývání oken – pokud nebydlíte na zámku, mělo by se jednat o zhruba 4–6 oken a parapetů, které za dnešní odpoledne zvládnete umýt. Při mytí oken nepoužívejte prostředek na mytí nádobí, odmastil by totiž sklo. Lepší službu vám udělá ocet. Zároveň vyperte záclony a vysajte rolety.

Středa 27. 3. 2024: Úklid obývacího pokoje a kuchyně

  • Obývací pokoj a kuchyně – dnes budete pokračovat v úklidu. Okna už máte umytá. Vyperte všechny polštářky a koberečky. Větší kusové koberce mohou pánové venku vyprášit. Setřete prach z polic i lustru, osprchujte všechny květiny a nezapomeňte i na ty umělé. Speciálním prostředkem očistěte také televizní obrazovku. Na závěr vytřete podlahy.

Čtvrtek 28. 3. 2024: Úklid koupelny a toalety

  • Koupelna, toaleta – začněte nejprve toaletou a teprve pak se pusťte do úklidu koupelny. Vyleštěte zrcadlo, vyčistěte odpady, umyjte umyvadla a vanu či sprchový kout. Setřete podlahu a naleštěte všechny kohoutky.

Pátek 29. 3. 2024: Procházka, venkovní dekorace

  • Jarní procházka – dnes je den volna. Vezměte děti i manžela na pěknou jarní procházku. Načerpejte energii z přírody a užijte si chvíli klidu a pohody. Cestou natrhejte větvičky kočiček, zlatého deště, třešně nebo jabloně. Můžete také posbírat nejrůznější klacíky, spadanou kůru ze stromů či nejrůznější listy a šišky. Jakmile přijdete domů, větvičky seřízněte a ozdobte si s nimi byt. Další nasbírané poklady lesa můžete použít k jarnímu dekorování uvnitř i venku.
  • Venkovní dekorování – na čistá okna můžete rozmístit jarní truhlíky a velikonoční dekorace. Vstupní dveře zpestřete jarní věnečkem.

Sobota 30. 3. 2024: Pečení beránka, pletení pomlázky

  • Pečení beránka a mazance – dnes je nejvyšší čas upéct beránka a mazanec. Nachystejte si váš rodinný recept a pusťte se do něj.
  • Pomlázka – pokud tatínci umí, upletou se syny pomlázku (tatar).

Neděle 31. 3. 2024: Den v kuchyni, příprava na koledníky

  • Vajíčka – hned ráno uvařte vajíčka, která budete následně v průběhu dne zdobit a barvit.
  • Vaření – připravte si pohoštění pro koledníky. Když upečete masovou roládu nebo sekanou, můžete ji jen jednoduše nakrájet na chleba a nemusíte chystat žádné chlebíčky. Část můžete využít i k obědu. Na drobné zobání bude koledníkům stačit předem napečené cukroví. Slanou variantou může být např. sýrová nebo vajíčková roláda či šneci z listového těsta. 

Velikonoční pondělí 1. 4. 2024: Den volna
a odpočinku

Přípravy jsou za vámi a nyní si můžete užít zaslouženého odpočinku a pohody. Podívejte se v čistém a voňavém bytě na pěknou pohádku, odměňte koledníky a užívejte si klidu a pohody. Pokud vám to počasí dovolí, vyrazte na dlouhou odpolední procházku a načerpejte energii ze sluníčka. Věnujte tento den sobě a své rodině.

Doporučujeme

Články odjinud