Jak a čím ohraničit záhony v zahradě? Inspirujte se v galerii!

Jak a čím ohraničit záhony v zahradě? Inspirujte se v galerii!

Lemy záhonů patří k tradičním prvkům zahradního designu. Pomáhají tvarovat záhony, brání dešti vyplavovat z nich zeminu, oddělují cestičky od trávníků. Tradičními materiály pro lemy jsou dřevo, beton, kámen nebo cihla, ale zapojíte-li fantazii, můžete záhony obroubit i skleněnými láhvemi či zbytky talířů.

Skutečně ekologickým přístupem je obložit záhony větvemi spadlými ze stromů. Tyto obruby nejsou příliš trvanlivé, budete je muset často měnit, protože se větve budou drolit a rozpadat, ale výsledek je šetrný k přírodě i vaší peněžence. 

Pokračování 2 / 20

Dřevo je při ohraničení záhonů tradičním materiálem. Vysokým lemováním z nařezaných, stejně dlouhých větví, které přibijete na kůly, můžete vytvořit vyvýšený záhon. Lemy zaručují, že při prudkých deštích půda ze záhonu nestéká a záhony si zachovávají svůj tvar. 

Pokračování 3 / 20

Ekologické i ekonomické jsou také obruby z prutů vrb. Podél záhonů zatlučete dřevěné kolíky, kolem kterých namotáte čerstvě ostříhané vrbové proutí. Ani tyto obruby příliš dlouho nevydrží, vlivem počasí se začnou lámat a praskat, ale proutí na vrbách vyrazí každý rok znovu.

Pokračování 4 / 20

Mladé zelené stromky, vrbové větve nebo jiné zelené, pružné dřeviny je možné splést do pevné a poddajné rohože, která vytvoří zvýšený záhon.  Koše okamžitě vnesou do prostoru útulný rustikální pocit, ideální jsou do zeleninových zahrad.

Pokračování 5 / 20

Starší prkna nařezaná na kousky vypadají efektně. Před jejich zatlučením do země je ale natřete zdravotně nezávadným lakem, mořidlem či barvou, abyste prodloužili jejich životnost. Prkno v zemi jinak velmi rychle ztrouchniví.

Pokračování 6 / 20

Dalším tradičním materiálem je kámen. V minulosti se často používaly ploché i kulaté kameny, obzvlášť oblíbená byla břidlice. Kameny jsou trvalé, lem z takového materiálu vydrží téměř navždy. Ovšem, pomineme-li finanční otázku, je využití kamenů závislé na tom, jaký druh se v dané lokalitě vyskytuje či těží. 

Pokračování 7 / 20

Do zahrad, kde se perete s nerovností terénu, se skvěle hodí gabionové lemy. Drátokoše se naplní kameny nebo nařezanou kulatinou, chcete-li opravdu elegantní zídku, nechte si dovézt lomový kámen. Navrch pak můžete položit prkna a vytvořit si v zahradě příjemné posezení.

Pokračování 8 / 20

Pokud nemáte dostatek kamenů, navštivte stavebniny a vyberte si materiál na stavbu lemu zde. Krásně vypadají velké dlažební kostky a kameny obroušené do tvaru kvádrů. Nevýhodou takového řešení bude vyšší pořizovací cena.

Pokračování 9 / 20

Plotové tvárnice jsou skvělou obrubou záhonů hned z několika důvodů. Jsou trvanlivé a poměrně vysoké, takže udrží dostatek zeminy v záhonech. Zemina ve vyšší vrstvě výrazně nevysychá, tudíž rostliny není třeba tolik zalévat. Otvory v cihlách pak můžete využít jako malé květináčky na ozdobu.

Pokračování 10 / 20

Do podobných záhonů můžete sázet nejen květiny, ale klidně i zeleninu.

Pokračování 11 / 20

Využijete i obyčejné cihly. Můžete je kolem záhonů jen tak položit. Chcete-li něco trvanlivějšího, spojte je maltou a vytvořte tak vysoké záhony, jak potřebujete. Velkou nevýhodou tohoto postupu však je jeho nevratnost. Pokud budete potřebovat vyměnit v záhonu zeminu, budete ji muset vyndat lopatou. Záhon stavebně oddělený od okolí bude třeba pravidelně hnojit a budete muset též hlídat množství zálivky, aby nedošlo k přemokření půdy.

Pokračování 12 / 20

Husté, nízko rostoucí keře používané do živého plotu jsou vynikajícími kandidáty na přírodní lemy záhonů. Stačí, když je každý rok nezapomenete zastřihnout nůžkami na živý plot. Vaše zahrada bude vypadat jako zámecká, když budete keře pečlivě tvarovat. Nejčastěji se využívají keře buxusu (zimostráz) nebo berberisu (dřišťál). 

Pokračování 13 / 20

Záhony se dají ohradit i podobným bambusovým plůtkem. Výhodou tohoto řešení je, že je variabilní, každý rok můžete záhony tvarovat trošku jinak. Na zimu musíte plůtek uschovat, protože výkyvy počasí by mohly narušit jeho strukturu.

Pokračování 14 / 20

Na zahradě lze záhony obroubit lecčím. Například střešní krytinou. Než ale takový materiál použijete na zeleninové záhony, musíte mít jistotu o jeho zdravotní nezávadnosti. Aby se do půdy, v níž pěstujete jídlo, neuvolňovaly chemikálie a další škodlivé látky.

Pokračování 15 / 20

Patříte-li k milovníkům vína nebo piva, můžete tuto svou vášeň otisknout i do zahrady. Skleněné láhve zapíchejte hrdlem do hlíny, a vytvořte tak obrubu. Designovou vychytávku vytvoříte, když láhve barevně sladíte s rostlinami, které budou v záhonu růst. Láhve s větším hrdlem můžete nejprve naplnit barevnou kamennou drtí, malými kamínky nebo mušličkami. 

Pokračování 16 / 20

Skvělým designovým kouskem mohou být talíře, které už se vám v kuchyni nelíbí, ale je vám líto je vyhodit. Třeba oprýskaný porcelán pro babičce získá další život jako lem květinového záhonu. 

Pokračování 17 / 20

Kovová obruba záhonu vytvoří nádhernou kombinaci s fialovými květy levandule. Hodí se i k dalším exotickým rostlinám, jako jsou sukulenty. Je ale potřeba říct, že tento materiál zapadne spíš do moderních typů zahrad, které jsou udržované, mají pečlivě narýsované cestičky i záhony a kde se objevují i další zajímavé prvky.

Pokračování 18 / 20

Lemy samozřejmě můžete koupit. Plastové se prodávají v každém hobby marketu, jejich použití je jednoduché, prostě je gumovým kladivem zatlučete do země. Nevypadají ale moc hezky, navíc plast v půdě rychle degraduje.

Pokračování 19 / 20

Pokud vám záleží na planetě a chcete snižovat množství použitého odpadu, zvolte okraje z recyklovaných materiálů. Podobné obruby jsou vyrobené z recyklovaných pneumatik, jsou flexibilní, odolné vůči mrazu, plísním a hnilobě a na trhu najdete různé texturované vzory.

Pokračování 20 / 20

Na první pohled lépe vypadají obruby z kokosových rohoží, které jsou lehké, snadno se s nimi pracuje, propouští vodu, vzduch i živiny. K trávníku se připevní pomocí svorek a poté přes ně můžete přejet i sekačkou na trávu, aniž byste ji zničili.

Doporučujeme

Články odjinud