Bytové vůně: Z čeho vybírat a jak se v nich vyznat

Příjemná interiérová vůně provoní váš byt, navodí pocit pohody, pomůže odbourat stres. Vybírat je z čeho – osvěžovače vzduchu, aroma lampy, provensálské difuzéry, aroma difuzéry, katalytické lampy, vonné svíčky, tyčinky či vůně do skříně nebo klimatizace. Jak fungují, co umí, ale také na co si dát při jejich výběru pozor?

Vyberte si vůni: osvěžovače vzduchu   vůně do klimatizace   vůně do skříně   vonné svíčky  vonné tyčinky   aroma lampy   provensálský difuzér   aroma difuzéry   katalytické lampy

Aromaterapie pracuje s pozitivním účinkem vůní na naši psychiku: Vůně umí zklidnit naši mysl, uvolnit nás, navodit relaxaci. Vonné silice jsou v
porovnání s chemickými antiseptiky dokonce schopny lépe a rychleji detoxikovat tělo a urychlit hojení a odstraňovat škodlivé látky z organizmu. Jaké jsou možnosti, jak vůně použít u nás doma? 

Osvěžovače vzduchu

Osvěžovače vzduchu pravděpodobně představují nejrozšířenější variantu interiérových vůní. Rozčlenit je můžeme do tří skupin, a sice na sprejové, elektrické a gelové. Představme si je podrobněji.

Sprejové

Jsou klasikou mezi osvěžovači vzduchu. Pořiďte si je v případě, že vaším cílem je pouze občasné provonění vzduchu na určitou dobu. Výrobci je doporučují k pohlcení nepříjemných pachů, například kouře či na WC. Existují i automatické sprejové osvěžovače, které se spustí v určitém, vámi zvoleném časovém intervalu (většinou máte na výběr ze tří časových frekvencí).

Výhody:

  • rychlé provonění zvoleného prostoru
  • nízká cena
  • široký výběr mezi vůněmi
  • v případě automatického osvěžovače si lze dokupovat náhradní náplň

Nevýhody:

  • jejich účinek trvá krátce

Elektrické

Jak vyplývá ze samotného označení tohoto typu osvěžovače, k produkci vůně potřebuje elektrickou energii. Vybírat můžete mezi strojkem určeným do zásuvky, elektrickou aroma lampou nebo osvěžovačem na baterie (i u něj lze nastavit, jak často bude uvolňovat vůni). Některé z nich jsou opatřeny senzorem, který funguje pouze při rozsvícených světlech. 

Tip: Existují i osvěžovače, které fungují v prvním týdnu, kdy voní nejvíce, v úsporném provozu, a frekvenci postupně s časem použití zvyšují až po provoz nonstop.

Výhody:

  • osvěžovač můžete zcela vypnout nebo regulovat intenzitu vůně
  • díky volbě intenzity je schopen provonět menší i větší prostor
  • provonění prostoru má dlouhotrvající účinek
  • osvěžovač na baterie můžete umístit i tam, kde není elektrické připojení

Nevýhody:

  • musíte dokoupit baterii, která nebývá součástí balení

Gelové

Gelové osvěžovače vzduchu vídáme nejčastěji v koupelnách a na toaletách. Jsou praktické, nezabírají příliš místa, vyrábějí se v nejrůznějších barvách i formách, ale pokud nechcete, můžete je umístit tak, že si jich nikdo nevšimne.

Výhody:

  • nízká pořizovací cena
  • vůně se uvolňuje stále
  • zajímavé tvary i různé zbarvení
  • nerozbitné

Nevýhody:

  • rychle vysychají a ztrácí vůni

Vůně do klimatizace

Pakliže jste majiteli klimatizační jednotky, můžete i ji použít k provonění svého domova. Jak postupovat? Po otevření víka klimatizace umístěte osvěžovač přes prachové filtry. Prouděním vzduchu dojde k uvolňování vonné esence, volbou intenzity proudění regulujete současně intenzitu vůně.

Výhody:

  • intenzitu vůně lze regulovat
  • zdroj vůně je schovaný

Nevýhody

  • vůně se uvolňuje jen tehdy, pokud je klimatizace zapnutá

Vůně do skříně

Co dělat, když vůně pracího prášku či aviváže nemá takovou výdrž, jak byste si představovali? Poohlédněte se po prostředcích určených přímo k tomu, aby udržely oblečení ve skříni voňavé. Vůně do skříně se prodávají v sáčcích (obvykle v balení po dvou kusech) s výdrží až deset týdnů.

Tip: Jakmile přestane sáček vonět, nastříkejte ho interiérovým parfémem nebo sprejem na tělo a tkaniny.

Chcete-li spojit vůni s prevencí proti šatním molům, jejichž larvy žerou oblečení, zejména vlnu, následujte odkaz našich maminek a babiček a mezi kousky ošacení vložte sem tam nějaké to mýdlo (mohou být i zbytky nastřádané v síťce) či z řídké látky ušitý pytlík naplněný sušenými aromatickými rostlinami, které molům rozhodně nevoní. Nejpoužívanější je levandule, stejné účinky však má také rozmarýn, mařinka vonná, černý bez, vratič či pelyněk, sušená pomerančová kůra i ořechové listy.

Jako další varianta se nabízí cedrové dřevo, jehož nasládlá vůně je pro moly stejně odpudivá jako zmíněné byliny. Stačí mezi oblečení položit nebo do pytlíku zavěsit výrobky z tohoto dřeva – jedná se o koule různých velikostí, kolečka, krychličky, obdélníčky, srdíčka, destičky a podobně.

Tip: Až dřevo přestane vonět, přejeďte lehce po cedrových výrobcích brusným papírem, vůně se obnoví.

Vonné svíčky

Zvlášť na podzim začíná pro mnoho lidí období, které rádi tráví při světle svíček. Vzpomeňte na dnes tolik skloňované slovo hygge, vyjadřující schopnost užívat si pohodu a klid. Co si představíte, když se řekne? Oheň v krbu, vonné svíčky na stole, horký čaj a knížku.

Svíčky poskytují světlo, teplo, ale i vůně. Většina domácností používá svíčky parfemované, jejichž vůni cítíte i potom, co svíčku zhasnete. Pokud sáhnete po dražších variantách, získáváte spolu se svíčkou častokrát i designově zajímavý obal, který pak můžete využít dál.

Výhody:

  • široké cenové rozpětí, takže si vybere každý
  • dekorativní obal
  • vůně vydrží dlouho

Nevýhody:

  • nějakou dobu trvá, než se svíčka rozvoní
  • jedná se o otevřený oheň, takže svíčku byste měli mít pod kontrolou po celou dobu hoření

Tip: Interiérové vonné svíčky byste měli zapalovat jen ve větratelném prostoru a uhasínat je zhášedlem.

Vonné tyčinky

Vonné tyčinky zaujmou na první pohled svým orientálním vzhledem, díky němuž se mohou stát výraznou ozdobou domova. Rozlišujeme dva druhy, a sice tyčinky zapalovací a nezapalovací.

Zapalovací tyčinky

Pálení vonných tyčinek se do Evropy dostalo z Asie, kde je jak buddhisté, tak i hinduisté používají k zahánění démonů a přivolávání dobrých duchů. Aromatické látky sloužící tradičně k jejich výrobě pocházejí z rozemletých sušených bylin, dřeva či kůry exotických stromů, k nimž se dále přidávají esenciální vonné oleje a med. Vzniká tak jemná pasta, jež se roluje na tenká dřívka z bambusu. Potom se tyčinky nechávají důkladně vyschnout na slunci, což trvá i několik dnů.  

Po zapálení konce tyčinky byste měli nechat plamínek plápolat jen asi deset až patnáct sekund a poté jej zamáváním uhasit. Tyčinka má pak už jen doutnat. Hoří zhruba hodinu, nicméně vonná esence se rozvíjí po dobu dvou až čtyř hodin. K tyčinkám si můžete přikoupit držák (stojánek) nebo je umístit například do mističky naplněné drobnými kamínky, pískem či jiným nehořlavým materiálem.

Výhody

  • hodí se pro prostory menší i větší

Nevýhody

  • po dobu, kdy tyčinka doutná, byste ji neměli nechávat bez dozoru

Tip: Kupujte pouze tyčinky, které nejsou uměle dobarvované, používejte je ve větraných prostorech.

Nezapalovací tyčinky – difuzéry

Bambusová či ratanová stébla jsou ponořená do vonné esence, jejíž vůni nasávají a postupně uvolňují do svého okolí. K dispozici je velké množství různých vůní a designově povedené bývají i nádobky (difuzéry), v nichž jsou tyčinky umístěny. Zatímco levnější jsou určeny pro menší prostory, jako jsou ložnice nebo koupelny, luxusní zvládnou provonět i větší místnosti. 

Výhody:

  • zajímavý, moderní design s orientálním nádechem
  • několikatýdenní výdrž (šest týdnů v případě kvalitního výrobku)
  • libovolná intenzita vůně
  • koupit se dají náhradní stébla i vonná esence
  • provoní interiér bez zapalování

Nevýhody:

  • nádobka se může převrhnout a rozlít

Aroma lampy

V případě aroma lampy se do nádobky (většinou keramické) nalije voda a nakape esenciální olej, pod ni se vloží čajová svíčka a zapálí se. Jak se roztok zahřívá, do vzduchu se uvolňuje vůně. Vodu lze nahradit i voskem. Také aroma lampu je třeba používat ve větraných prostorech.

Výhody:

  • rychlé provonění prostoru
  • zvlhčení vzduchu
  • široký výběr, svůj typ aromalampy si vybere každý

Nevýhody:

  • je třeba nenechávat hořící svíčku bez dozoru
  • nebezpečí popálení
  • vyšší spotřeba čajových svíček
  • přehříváním vonných olejů se mohou ztratit jejich aromaterapeutické účinky

Tip: Při nákupu olejů do aroma lamp si ověřte, zda jsou přírodní. Často totiž obsahují syntetická aromata.

Provensálský difuzér

Vzhledem k tomu, že při každém spalování vznikají saze, je lepší nechat vonné látky vzlínat samovolně. Jak na to? Esenciální olej nakapejte na dřevo či porézní keramiku a vůně se bude zvolna uvolňovat.

Ještě lepším řešením je takzvaný provensálský difuzér – dřevěná kulička na dřevěné tyčince, kterou vložíte do lahvičky s éterickým olejem. Ten se postupně přes tyčinku dostává do kuličky a provoní vzduch.

Aroma difuzéry

Elektrické aroma difuzéry mohou mít nejrůznější podobu – najdete mezi nimi výrobky s orientálním vzhledem i moderní puristické – a stejně tak se liší materiál, z něhož jsou zhotoveny (sklo, dřevo, plast či kov). Ve většině případů vypadají elegantně a mohou fungovat jako designový doplněk. Dokáží provonět místnost o rozměrech až čtyřicet metrů čtverečních.

Tip: Některé difuzéry mají nastavitelné LED podsvícení s výběrem několika barev (můžete je však vypnout, pokud na ně nemáte náladu). Existují i takové, které přehrávají hudbu, lze k nim připojit MP3 přehrávač nebo je můžete přes USB připojit přímo k počítači.

Difuzéry obsahují nádobku, do níž je třeba nalít obyčejnou vodu a poté přidat několik kapek esenciálního oleje (difuzéry fungují i bez něj jen jako zvlhčovače vzduchu). Jakmile přístroj zapnete, voda se začne za pomoci ultrazvuku měnit v páru, kterou difuzér postupně uvolňuje do ovzduší. Tím dochází nejen k šíření vůně do prostoru a terapeutickému působení esenciálního oleje na náš organizmus, ale i k zvlhčování vzduchu.

Ultrazvuková technologie má dvě velké přednosti. Zaprvé se díky ní pára v aroma difuzéru vytváří zastudena, bez zahřívání, takže nedochází k žádnému spalování, a zadruhé protože je pára chladná, neničí prospěšné látky obsažené v esenciálních olejích.

Výhody

  • působivý vzhled
  • zvlhčuje a ionizuje vzduch
  • když v nádobě dojde voda, přístroj se automaticky vypne
  • možnost regulace intenzity
  • možnost volby cyklického odpařování, které si můžete nastavit podle svých potřeb
  • zdravotně nezávadné
  • při dobré péči vám vydrží roky

Nevýhody:

  • vyšší pořizovací cena
  • potřebujete mít připojení elektřiny

Katalytické lampy

První katalytickou lampu vyrobil koncem devatenáctého století francouzský lékárník Maurice Berger. Měla čistě praktické použití v nemocnicích a lazaretech pro vojáky, kde měla čistit a dezinfikovat vzduch. Až později napadlo Bergera přidat parfém a vytvořit nádobu krásnou na pohled. A voilà, katalytická lampa v klasické podobě byla na světě. V této podobě si ji oblíbila francouzská společnost a odtud se v době mezi válkami dostala i k nám. Po druhé světové válce se přestala používat, v posledních letech se však úspěšně vrací do našich interiérů.

Základem katalytické lampy je kámen vyrobený z porézní keramiky obohacené molekulami platiny, k němuž je pomocí knotu z bavlny přiváděna hořlavá náplň (směs isopropylalkoholu, vonné esence a osmotické vody). Po zapálení se katalyzátor – tedy porézní kámen rozpálí na teplotu kolem pěti set stupňů Celsia. Po dvou až třech minutách hoření plamen sfoukněte. Začne katalytická reakce, při které náplň za přítomnosti vzduchu oxiduje a uvolňují se molekuly, které v ovzduší neutralizují nežádoucí pachy a bakterie. Současně se přitom z náplně uvolňuje i vonná esence, která se line do prostoru.

Výhody:

  • pachy nepřekrývá, ale rovnou odstraňuje
  • působí i ve velkém prostoru, vůni cítíte například po celém patře domu
  • interiér provoní do třiceti minut

Nevýhody:

  • vyšší pořizovací cena
  • je zapotřebí kupovat originální interiérové parfémy

Na co si dát pozor při výběru vůní

Podstatným problémem, který se týká všech typů interiérových vůní, jsou zdraví škodlivé vlastnosti různých syntetických parfemací a konzervantů, které se při výrobě vůní užívají. Mnohé sprejové osvěžovače uvolňují do vzduchu škodlivé látky, například benzen, formaldehyd, toluen, styren či xyleny. 

Při zapalování svíček a vonných tyčinek pamatujte, že knot nemá kouřit. Při nedokonalém spalování vznikají aromatické polycyklické uhlovodíky, které jsou karcinogenní. Nejškodlivější jsou svíčky parafínové, obsahující zbytky ropných produktů, upřednostněte proto svíčky z vosku včelího nebo rostlinného a bio svíčky.

U každého nákupu jakékoli bytové vůně důkladně prostudujte její složení, nenechte se zmást pojmy jako ekologický vonný plast či přirozená vůně. Nezapomeňte, že označení parfum či fragrance může bohužel označovat nejen aroma čistě přírodní, ale i syntetické náhražky.

Tip: Všímejte si informací o případné bio kvalitě použitých látek, vybírejte si kvalitní výrobky, raději si za ně připlaťte. Nepoškodí vaše zdraví a většinou i vydrží déle.

Doporučujeme

Články odjinud