vytisknout velikost písma Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, nepřijdete o léčivé látky. Jak na to?

Sezóna bezinkových květů je v plném proudu, stačí se jen rozhlédnout kolem sebe. Keře obsypané voňavými „koláči“ z drobných kvítků najdete ve městě i ve volné přírodě. Tak proč je nevyužít třeba k přípravě sirupu, na který nedaly dopustit už naše babičky. Kromě toho, že skvěle chutná, má totiž i prokazatelné léčivé účinky.

Květ černého bezu se používá v tradiční medicíně mnoha kultur již odpradávna. Hlavním důvodem jsou jeho antiseptické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. V černém bezu vědci objevili několik důležitých vitamínů včetně vitamínu A, B1, B2, B3 a C. Květ je bohatý na bioflavonoidy, většinou flavony a flavonoly, obsahuje chlorogenové kyseliny, jako je kyselina skořicová, které mohou pomoci proti alergiím, regulují hladinu glukózy v krvi. Skvěle funguje v boji proti chřipce, nachlazení, kašli.

Ať už ho využijete pro zahnání nepříjemného nachlazení nebo přípravu osvěžujících letních limonád, vyplatí se doma pár lahviček sirupu mít. Skvěle chutná s vodou, ochucený pár lístky máty či meduňky a několika kolečky citronu. Osladit s ním ale klidně můžete i čaj. Pít ho bez obav mohou i děti, těhotné a kojící ženy. Protože jde o léčivou bylinku, i tady platí všeho s mírou.

Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Recept na bezový sirup zastudena

Ingredience:

  • 40–50 květů černého bezu (sbírejte je za slunečného suchého dne, nikdy ne po dešti, nejlépe před jejich úplným rozvitím)
  • 1 kg krupicového cukru (můžete použít i třtinový)
  • 3 větší citrony a 3 limetky (pokud je chcete použít i s kůrou, tak v BIO kvalitě)
  • 2,5–3 l vody (budete jí potřebovat tolik, aby byly květy kompletně ponořené)
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové
Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Postup přípravy:

1. Vodu si převařte a nechte ji vychladnout.

2. Květy bezinek opláchněte, zbavte je nečistot a drobného hmyzu. Pak odstraňte případné zbylé listy a zbytky stonků. Citrony a limetky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.

2. Do připravené, pečlivě vymyté velké láhve naskládejte vrstvu květů, na ně vrstvu na kolečka nakrájených citronů a limetek a na ně zase vrstvu květů. Postup opakujte, dokud nenaplníte celou láhev.

3. Vše nyní zalijte vychladlou převařenou vodou, sklenici přikryjte čistou utěrkou a nechte do 24 hodin macerovat v pokojové teplotě.

4. Druhý den šťávu slijte a přeceďte přes jemné plátýnko. Macerát nesmí obsahovat zbytky květů, sirup by se rychleji kazil.

5. Do přecezené šťávy přidejte cukr a míchejte do jeho úplného rozpuštění. Nakonec přidejte ještě kyselinu citronovou, která poslouží jako konzervant.

6. Hotový sirup slijte do sterilizovaných a čistým alkoholem vypláchnutých lahví. Pro lepší konzervaci ještě na sirup kápněte pár kapek alkoholu a pak láhve dobře a těsně uzavřete. Skladujte nejlépe v chladu a temnu.

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak pěstovat kanadské borůvky: 7 chyb, které nesmíte dělat

Jak pěstovat kanadské borůvky: 7 chyb, které …

Kanadské borůvky patří k jedněm z nejoblíbenějších druhů drobného ovoce, které si můžete vypěstovat na zahradě, ale i v květináči na balkoně. Aby rostliny bohatě plodily, potřebují zajistit specifické pěstební podmínky a vhodnou péči.

24.  7.  2021 |
Kateřina Hradová
Pěstování
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Po vydatných deštích, které v posledních dnech zalily Česko, houby konečně rostou, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů se ale v nadcházejícím období můžeme těšit na pořádnou nadílku. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji.

13.  7.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Tajemná měsíčnice uzdraví srdce i mozek. V přírodě ji ale nesbírejte

Tajemná měsíčnice uzdraví srdce i mozek. V př…

Asi metr vysoká bylina vykvétá na jaře a v brzkém létě a omamně voní. Nejvíc pozornosti si ale zaslouží na podzim, kdy její tobolky získají vzhled stříbrných penízků, které září podzimním pošmournem. Tehdy je nepřehlédnutelná.

23.  7.  2021 |
Lucie Kořistová
Měsíčnice vytrvalá
Zelené hnojení: Co to je a jak jej využít pro bohatou úrodu

Zelené hnojení: Co to je a jak jej využít pro…

Co se skrývá pod názvem zelené hnojení? Jedná se o organické hnojení, kdy se do půdy zapravují určité druhy rostlin, aby zeminu obohatily o živiny, a zlepšily tak její úrodnost. Doporučíme vám, které rostliny pro zelené hnojení pěstovat, jak správně postupovat a jaké zvolit načasování.

17.  7.  2021 |
Kateřina Hradová
Pěstování