DIY velikonoční dekorace ze sena, mechu a okrasné trávy

DIY velikonoční dekorace ze sena, mechu a okrasné trávy

Mech je úžasný dekorační materiál, protože jej můžete použít i v době, kdy je o jiné rostliny nouze. Je tvárný a má mnoho podob, navíc doma dlouho vydrží. Využijte ho pro tvorbu velikonočních dekorací. A pokud máte rádi trochu jiný styl, sáhněte po seně či okrasných travách. I z nich vytvoříte unikátní ozdoby.

Nádherná dekorace ve tvaru košíku. Základem je menší špalek z borového dřeva, který je obložen příhodně stočenými větvemi. Ty vybírejte čerstvé a tenčí, aby se při tvarování nezlomily. Na vršek špalku pak navrstvěte mech kombinovaný s jarními květinami a velikonočními dekoracemi

Pokračování 2 / 18

K jaru patří mláďátka, zkuste si vyrobit třeba zajíčka. Ze zmačkaných novin a krepové pásky vytvořte tvar těla a hlavičky, poté je přilepte k sobě. Ze silnějšího drátu udělejte tvar uší, obalte je do papíru a zapíchněte do hlavičky. Nakonec celou postavičku oblepte mechem. Pro roztomilejší vzhled můžete uvázat mašli kolem krku, nalepit očka či jinak ozdobit.

Pokračování 3 / 18

I základ pro velikonoční vejce získáte ze zmačkaného a vytvarovaného novinového papíru. Nakonec jej oblepte mechem a ozdobte. Vejce vynikne v ptačím hnízdě smotaném z čerstvých březových větví.

Pokračování 4 / 18

Do hnízda můžete posadit i roztomilého malého ptáčka vyrobeného z huňaté pampové trávy. Květenství trávy svažte jako na obrázku. Místo malých černých oček nalepte kuličky pepře, zobák a nožky jsou ze stonků trávy. 

Pokračování 5 / 18

Podobným způsobem vytvoříte z pampové trávy roztomilého králíčka. Oči jsou z černého pepře a čumáček z červeného. Nejtěžší bude vyrobit ouška. 

Pokračování 6 / 18

K jaru a velikonočním svátkům patří vajíčka, a tím pádem i hnízda, ve kterých snesená vejce odpočívají. Připravte si jednoduchá hnízdečka ze sena pro svoje barevné kraslice. Velmi jednoduchý návod najdete ve videu. Na misku obalenou alobalem postupně lepíte jednotlivé hrsti slámy, dokud na světě není krásné hnízdo.

Pokračování 7 / 18

Podobné hnízdo spletete i z vrbových proutků, březových větví, proutků kočiček, suché trávy... Vyložte ho mechem a ozdobte drobnými kvítky, vajíčky či peříčky.

Pokračování 8 / 18

Drobná hnízdečka ze suché trávy zavěste na větev, kterou naaranžujete do vázy, a do hnízd položte malá vajíčka, například křepelčí. Nádherná a originální velikonoční dekorace je na světě.

Pokračování 9 / 18

Do většího hnízda položte mech a umístěte jarní cibuloviny. Vlhký mech se postará o to, že se rostlinám bude dobře dařit. Pro jistotu kropte pravidelně vodou. Přidejte pár drobných křepelčích vajíček, větviček a dekoraci v podobě velikonočního zajíčka.

Pokračování 10 / 18

Mechem můžete ozdobit i věnec na dveře spletený z vrbových proutků. Přidejte pár větviček jívy a drobné ptáčky vyřezané z kůry břízy.

Pokračování 11 / 18

Nádherně vypadají drobné skleničky naplněné přírodninami: sasankami, pomněnkami, březovými větvemi či vajíčky. Vytvořit takovou dekoraci je jednoduché, vlastně jde o malou vázičku, do níž jsou kromě květin naaranžovány další drobnosti.

Pokračování 12 / 18

Vezměte skleněnou vázu a naplňte ji až po okraj různými druhy vyfouknutých vajec a kousky mechu. Nakonec zastrkejte stébla suché pampové nebo jiné trávy s bohatým květenstvím. Přidejte větvičky vrby jívy, smuteční vrby či například břízy. Dekorace, která se hodí do moderních domácností, je na světě.

Pokračování 13 / 18

K českým Velikonocům neodmyslitelně patří slepičky, které dávají vajíčka. Na slepičku budete potřebovat papírový karton, z něhož vystřihnete tvar ptáka. Připravte si seno, drátek a nůžky.

Pokračování 14 / 18

Na připravený karton postupně drátem připevňujte seno, dokud ho nebude dost, abyste vytvořili skutečného opeřence. Z černých korálků udělejte oči, z filcu vystřihněte a nalepte zobák, laloky a hřebínek. Nakonec slepici ze sena usaďte do ozdobeného hnízda.

Pokračování 15 / 18

Připravené slepice můžete nechat hřadovat na žebříku, který vytvoříte z březových větví. Pro ozdobu přidejte i skořápky od vajec.

Pokračování 16 / 18

Kromě slepiček lze stejným způsobem vytvořit i další domácí zvířátka. Někomu by se například mohlo líbit malé selátko.

Pokračování 17 / 18

Jiný dá přednost slaměným husám.

Pokračování 18 / 18

Nebo králíčkům.

Doporučujeme

Články odjinud