vytisknout velikost písma Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

Sezona na zahrádce právě vrcholí – zahrádkáři sklízí vše, co na jaře zasadili a o co několik měsíců pracně pečovali. Jenomže co až plody uloží do sklepů a spíží? Půdu můžete nechat odpočinout, vysázet zelené hnojení a zlepšit tak úrodnost země nebo zasadit zeleninu, kterou můžete sklidit ještě letos na podzim, nebo dokonce s prvními mrazíky. Možností máte hned několik.

Vertikální záhony umožní pěstovat rostliny i bez vlastní zahrady. Jak na ně?

Vertikální záhony umožní pěstovat rostliny i bez vlastní zahrady. Jak na ně?

Ředkvičky

Tahle kořenová zelenina je plná vitaminů a minerálních látek. Její výhodou je, že k dozrání nepotřebuje zas tolik času – velmi brzy po výsevu klíčí a během 14 dnů můžete sklízet plody. Pokud vysejete semínka s takzvaným výsevním pásem, máte pěstování téměř bez práce. Jen vyznačíte řádek, vložíte pásek a pak už není třeba ani jednotit. Na výběr máte nejen klasiku v podobě červených ředkviček, ale i bílé, fialové a žluté. K podzimnímu výsevu se nejvíce hodí odrůdy duo, rampouch, granát nebo třeba tercie.

Ředkvičky: pěstování, odrůdy

Ředkvičky: pěstování, odrůdy

Špenát

Ačkoliv špenát není super zdrojem železa, i tak je plný cenných živin, obsahuje hodně antioxidantů, ale i látek, které mohou předcházet rakovině. Můžete jej konzumovat za syrova i jej tepelně upravovat, záleží na vašich chuťových preferencích. Špenát můžete vysít do řádku, ale také jen tak ho rozhodit po záhonu a lehce přihrnout zeminou. První rostlinky lze sklízet už 5 týdnů po výsevu. Aby byla úroda zaručena a vy mohli sklízet i za chladnějších dnů, vsaďte na odrůdy vhodné pro podzimní výsev, například matador, monores či winter riesen. Obecně je třeba špenát sklidit dřív, než vyběhne do květu, ale právě na podzim se tohoto obávat nemusíte.

Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Mangold

Kdysi velmi oblíbená zelenina, dnes lehce zapomenutý. Přitom je plný zdraví prospěšných látek, je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění a má vysoký obsah železa. Lze jej konzumovat syrový i tepelně upravený. Při vaření je ale třeba postupovat opatrně, aby se cenné látky nezničily.

Mangold není náročný na pěstování, ale má rád kvalitní půdu s dostatkem živin. Při pravidelné zálivce rostlinky rychle rostou a listy lze sbírat zhruba do konce října. Rostliny však mohou zůstat v záhoně, protože je velká šance, že na jaře znovu obrazí a velmi brzy vám poskytnou první úrodu.

Jakou péči potřebují rostliny v srpnu

Jakou péči potřebují rostliny v srpnu

Salát

Pokud chcete saláty sklidit ještě letos, máte na jejich výsev už jen několik dnů. Je totiž vhodné semena zasadit do poloviny srpna. Všechny saláty jsou bohaté na živiny, červené odrůdy obsahují větší množství karotenu, zelený je zase bohatší na hořčík. Přesto odrůdu vybírejte pečlivě, pro podzimní pěstování na záhoně se hodí odrůdy Deon, Faraon, Major, Červánek, chcete-li, aby salát na zahrádce přezimoval, a vy tak měli sklizeň brzy z jara, vsaďte na odrůdu hlávkového salátu Humil. Semínka salátů vyséváme rovnou na trvalé stanoviště nebo do pařeniště či truhlíků. Listové saláty se sklízí zhruba za 7 týdnů, za 10 až 11 týdnů po výsevu se sklízí hlávkové saláty.

Jaké druhy salátu vysadit či vysít na podzim?

Jaké druhy salátu vysadit či vysít na podzim?

Polníček

Nejpozději můžete sklízet polníček. Tato nenáročná rostlinka má mírně oříškovou chuť, je plná vitaminu C a taky vápníku a železa. K jeho úspěšnému pěstování potřebujete jen slunný záhon a kyprou půdu. Je na něm skvělé, že roste téměř celý rok, a zaručí tak čerstvé lístky plné vitaminů. V těch nejchladnějších měsících byste měli polníček chránit netkanou textilií nebo sklem, aby zbytečně netrpěl v mrazu.

Pomoc při fyzické i psychické zátěži: kozlíček polníček

Pomoc při fyzické i psychické zátěži: kozlíček polníček

Co na podzim do skleníku? Vsaďte na saláty, ředkvičky a pekingské zelí

Co na podzim do skleníku? Vsaďte na saláty, ředkvičky a pekingské zelí

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A