Párek si pro zahnízdění často vybere například velký květináč. iStock

Párek si pro zahnízdění často vybere například velký květináč. | iStock

Co pomáhá proti holubům: Vyžeňte nevítané návštěvníky z balkonů a parapetů

Přezdívá se jim létající krysy. Holubi totiž přenášejí desítky různých nemocí. Výkaly navíc silně znečišťují své okolí a dokážou být i poměrně dost hluční. Ve své blízkosti je nechce mít nikdo. Zbavit se jich však není tak jednoduché. Když se někde zabydlí, dobrovolně se oblíbeného místa nevzdají. Proto pro vás máme pár zaručených tipů a rad, jak s nimi úspěšně bojovat.

Především ve městech se s nimi už setkal asi každý z nás. Když se nám ale nastěhují na lodžii, balkon, okenní římsu, parapet nebo třeba půdu, začíná to pravé „peklo“. Už za pár týdnů je totiž povrch kolem nich pokrytý silnou vrstvou trusu a peří. Navíc, jak samotní ptáci, tak i jejich výkaly jsou zdrojem mikrobů, plísní a parazitů, přinášejí problémy alergikům. V jejich hnízdech přežívají nejrůznější druhy roztočů. Rizikový je dokonce i samotný úklid výkalů a případných uhynulých holubů. Nevítaných návštěvníků je proto třeba se rychle zbavit.

Přípravky proti holubům, jejich výhody a nevýhody 

Nejlepší ochranou je určitě prevence. Pokud přemýšlíte, co proti holubům na balkoně nebo na parapetu nebo jak jim zamezit v přístupu na vaši půdu, na výběr máte hned z několika možností. Některé jsou účinnější, jiné méně. Populární jsou například elektronické plašiče, gelové lepové odpuzovače, pachové odpuzovače, siluety velkých ptáků nebo jejich plastové modely, lankové systémy, méně oblíbené pak ochranné sítě, hroty a bodáky, případně odchytové klece. Seznámíme vás s jejich výhodami a nevýhodami.

Gelové odpuzovače

Fungují tak, že se nanesou na místa, kde ptáci rádi sedávají, a vytvoří tam souvislou lepivou vrstvu, která holuby od dosedání na ošetřené plochy odrazuje tím, že se do něj lepí a je jim to nepříjemné. Prodávají se v plastových tubách stejně jako různé tmely a lepidla.

Výhody: Snadná a rychlá aplikace, nenápadnost, poměrně velká spolehlivost.

Nevýhody: Na gel se brzy přilepí vrstva prachu, peří a různého nepořádku, je proto nutné vrstvu poměrně často obnovovat. Navíc se relativně špatně odstraňuje. Na jejich aplikaci je třeba mít pistoli, která se používá i na aplikaci různých tmelů a lepidel.

Pachové odpuzovače

Takzvané repelenty proti holubům jsou dalším z poměrně jednoduchých způsobů, jak ptákům zabránit v delším pobytu na balkonu či parapetu. Prodávají se v aplikátoru s pumpičkou a vetřelce odpuzují nepříjemným zápachem.

Výhody: Snadná a rychlá aplikace, nenápadnost.

Nevýhody: Nižší účinnost, relativně krátká doba účinnosti, poměrně rychle vyprchají, obnovit je musíte i po dešti.

Elektronické plašiče

Ty vydávají zvuky, které jsou holubům nepříjemné. Raději se tak přesunou na místa, kde budou mít klid. Vybírat můžete z těch slyšitelných i lidem, které vydávají pískavý zvuk a hlasitost se dá regulovat, těm se říká akustické, další možností jsou pak přístroje ultrazvukové, které vysílají signál pro lidi neslyšný.

Výhody: Snadné použití, u solárně dobíjených modelů navíc nemusíte řešit napájení.

Nevýhody: Ve velkých městech se může stát, že ptáci budou na okolní hluk natolik zvyklí, že jim plašič nebude vadit. Pískot akustického přístroje může být nepříjemný nejen vám, ale i sousedům.

Ochranné sítě

Jejich výhodou je, že se dají nainstalovat v podstatě kamkoliv. Šikovnější jedinci to zvládnou dokonce sami. Používají se nejen pro ochranu fasád, ale také balkónů, lodžií a teras, případně i klimatizačních jednotek a podobně. Pokud zvolíte kvalitní výrobek, dobře odolávají povětrnostním vlivům, jako jsou déšť, slunce a sníh. Aby bylo zasíťování balkonu nebo lodžie opravdu nenápadné, je třeba zvolit kvalitní výrobek, který je vyroben z co nejtenčích vláken.

Výhody: Vysoká účinnost, rychlá montáž a dlouhá životnost.

Nevýhody: Vzhled sítě, který působí pro řadu lidí rušivě a zabraňuje možnosti vyklonit se.

Lankové systémy

Ty se používají tam, kde z nějakého důvodu není možné použití sítí. Hodí se na parapety, římsy, atiky a podobně. Zabrání usedání a hřadování holubů.

Výhody: Systém je levnější než zasíťování, poměrně snadno a rychle se instaluje, vzhledem k nerezovému provedení snadno udržuje, lanka jsou nenápadná.

Nevýhody: Nutnost oslovit kvůli instalaci profesionální firmu.

Hroty a bodáky

Stejně jako lankové systémy fungují jako mechanická zábrana, která nedovoluje holubům přistát a postavit se na ošetřenou plochu. Používají se především na římsy a parapety.

Výhody: Spolehlivost a vysoká funkčnost, jednoduchá zábrana, která dlouho vydrží funkční bez potřeby ji jakkoliv obnovovat.

Nevýhody: Nejsou příliš hezké na pohled, obtížně se instalují, nejsou stoprocentně účinné – ptáci je mohou přeletět a přistát přímo na balkoně. Navíc pokud jsou hroty umístěny daleko od sebe, holubi si sedají mezi ně. Na široké římsy je pak třeba umístit je v několika řadách.

Doporučujeme

Články odjinud