Do myčky můžete naskládat všechny plastové hračky. I autíčka. Istockphoto.com

Do myčky můžete naskládat všechny plastové hračky. I autíčka. | Istockphoto.com

Co kromě nádobí můžete mýt v myčce? Třeba boty a řadu dalších věcí

Hledáte pořád nějaké další pomocníky, kteří vám pomohou v domácnosti? Zaměřte se podrobně na myčku nádobí, umyje totiž skoro vše.

Pokud chcete mít před Vánoci domácnost jako ze škatulky, pravděpodobně strávíte několik dlouhých hodin mytím různých předmětů. Ale víte, že ten čas můžete strávit jinak a složité drhnutí si ušetřit? Stačí, když použijete myčku na nádobí. Do ní totiž můžete naskládat daleko víc předmětů z domácnosti, než je pouhé nádobí.

Začněte u stropu

Zaprášené lustry udělají pokoj temnějším a méně útulným. Prach, který z nich padá, navíc může znečistit už uklizenou podlahu, proto s nimi začněte. Opatrně sundejte skleněná stínidla a položte je do horního košíku myčky. Je-li tam ještě místo, můžete sundat i stínidla z lampiček. Použijte program s nízkou teplotou a myčku normálně pusťte. Uvidíte, jak budou světla zase zářit. Zatímco se myjí stínidla, můžete otřít samotné svítidlo, postačí vlhký hadřík.

Předměty z kuchyně

Do myčky můžete úplně s klidem umístit různé plastové boxy, které v kuchyni používáte. Třeba odkládací boxy na mycí prostředky, šuplíčky z lednice, příborník, různé krabičky a organizéry… V kuchyni ještě zůstaňme. Do myčky postupně můžete vyskládat jednotlivé police z lednice, jen vždy počkejte, až se ohřejí na pokojovou teplotu, aby sklo nepopraskalo. Bez obav můžete v myčce umýt skleněný talíř z mikrovlnky, kořenky, různé sklenice na skladování potravin. Klidně také prostírání, pokud ho máte z plastu.


Samostatnou kapitolou jsou digestoře, na nichž se uchytává skutečně hodně špíny a mastnoty. Dobrá zpráva je, že tukový filtr, na kterém uvízne nejhorší mastnota, můžete umýt v myčce. Tukový filtr má podobu kovové kazety připomínající hustou mřížku a dá se snadno vyndat. Do myčky ho můžete strčit klidně jednou za dva měsíce.

Pomůže i v obýváku a dětském pokoji

V obývacím pokoji také najdete spoustu věcí, které můžete umýt v myčce, například různé svícínky a skleněné dekorace z poliček. Na nízkou teplotu můžete umýt i skleněné rámečky na fotky, dózičky a vázičky.

U dětí v pokoji poberte všechny kalíšky na tužky, plastové pořadače a krabičky na drobnosti a šup s nimi do myčky. Přidat můžete i veškeré plastové hračky, tedy ty, které se bojíte nacpat do pračky. Do stojánku na příbory umístěte různé drobnosti, klidně i vlasové doplňky, sponečky, čelenky a podobně.

Snadno uklidíte i v koupelně

Prach, vlasy, vodní kámen a různé nánosy mýdla a dalších mycích prostředků. To jsou největší výzvy, s nimiž se v koupelně potýkáme. I tady pomůže myčka. Začněte miskou na mýdlo, pokračujte kelímky na kartáčky a kartáčem na čištění rukou. Pokud jde sundat skleněná polička, která bývá ve sprchovém koutě, můžete ji umýt také. Vlastně jakoukoliv plastovou a skleněnou poličku, kterou v koupelně najdete.

Velká práce je s čištěním kartáčů, hřebenů a vlasových skřipců. Tak i tuhle činnost si můžete ode dneška odpustit a jednotlivé pomůcky na vlasy bez obav "vyperte" v myčce. Umístěte je do myčky do horního koše nebo držáčku na příbory a ujistěte se před zahájením cyklu, že pevně drží na místě. Nejdřív ale odstraňte všechny vlasy, aby nedošlo k ucpání vypouštěcího filtru.

Pomůže i s domácími mazlíčky

Sice za vás nevyvenčí psa a nepohladí kočku, ale umyje vám nádoby na jídlo a vodu, většina z nich je vyrobena z tvrzeného plastu nebo nerezové oceli, takže jim mycí přípravek neublíží. Vyprat můžete i gumové a plastové zvířecí hračky a kartáč, kterými čistíte jejich srst. A nakonec i záchůdek, kam zvířata chodí. Pokud se vám to moc nelíbí, použijte poté tabletu na čištění myčky.

A co boty? Šup tam s nimi

Některé boty jsou skoro nezničitelné a vyhodíme je nakonec prostě proto, že jsou už příliš špinavé a nejdou umýt. I s tím pomůže myčka. Můžete do ní strčit všechny boty, které se nerozpadnou v dešti. Jde především o gumové boty, jako jsou holínky, žabky a crocsy.

Doporučujeme

Články odjinud