vytisknout velikost písma Recepty z černého kořene a tipy na jeho pěstování. Objevte tuto netradiční zeleninu!

Černý kořen neboli hadí mord španělský nepatří k rozšířeným druhům. Ale proč ho nezkusit? Tato mrazuvzdorná a nedoceněná zelenina nasládlé chuti, jež je lehce stravitelná, může zpestřit váš jídelníček.

Tvrdí se, že každý z nás by měl spotřebovat půl kilogramu černého kořene za rok. Obsahuje totiž mnoho sacharidů s převahou inulinu, který dobře snášejí diabetici. Z vitaminů v něm naleznete šest až osm miligramů céčka na sto gramů zeleniny. Dále hořčík, železo a sodík. Lehce se tráví a díky asparaginu, lactucinu a levulinu podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Taro kořen: Zázrak nabitý vitamíny a minerály, který chutná i léčí

Taro kořen: Zázrak nabitý vitamíny a minerály, který chutná i léčí

Recepty z černého kořene

Jíst můžete černý kořen syrový, vařený, zapékaný, smažený nebo obalený jako řízek. Vyzkoušejte si některý z nabízených receptů. A nezapomeňte, že při kuchyňském zpracování musíte nejprve kořeny oškrábat nebo uvařit ve slupce a potom velmi snadno oloupat. Aby vám dále nečernaly, dejte je před vařením do mírně okyselené vody, na jeden litr vody 2 lžíce octa.

Jak použít kořen pampelišky: Uvařte si z něj čaj, kávu nebo připravte tinkturu

Jak použít kořen pampelišky: Uvařte si z něj čaj, kávu nebo připravte tinkturu

Polévka z černého kořene

300 g černého kořene
50 g másla
1 vejce
petržel podle chuti
citron na ochucení
trochu smetany
sůl

Kořeny očistěte, nakrájejte na plátky a vařte v osolené vodě nebo v masovém vývaru doměkka, přidejte světlou jíšku. Polovinu kořenových plátků prolisujte přes síto, přidejte rozsekanou zelenou petržel, žloutek a trochu smetany. Nakonec můžete ještě přidat kousek másla. Ochuťte citronem.

Černý kořen s vejci

0,5 kg očištěných kořenů
kousek másla
1 lžíce strouhanky
4 vajíčka
pažitka

Kořeny nakrájejte na kolečka a deset minut vařte ve slané vodě. Potom je duste na másle. Když jsou měkké, zahustěte je lžící strouhanky a přidejte vajíčka. Podle potřeby osolte a posypejte jemně nakrájenou pažitkou.

Křen je zázrak: Je skvělý proti chřipce i nachlazení, zkuste křenový med, sirup či placky

Křen je zázrak: Je skvělý proti chřipce i nachlazení, zkuste křenový med, sirup či placky

Chlebíčky z černého kořene à la humr

0,5 kg černého kořene
2 dkg majonézy
citron

Syrový kořen oškrábejte a nastrouhejte, pokapejte citronovou šťávou, promíchejte s majonézou a namažte na plátky bílé veky. Ozdobte čtvrtinou kolečka citronu. Chutí i vzhledem jsou k nerozeznání od humrových chlebíčků.

Zapečený černý kořen

800 g černého kořene
60 g másla
ocet
200 g šunky nebo salámu
4 vejce
2 dl mléka
petrželka
sůl
100 g sýra

Černý kořen oškrábejte a ovařte v okyselené vodě. Nakrájejte ho na kolečka, narovnejte do máslem vymazaného pekáčku, přidejte nadrobno nakrájenou šunku či uzeninu a vložte do vyhřáté trouby. Po pěti minutách rozšlehejte vejce s mlékem, petrželkou, solí a nastrouhaným sýrem. Nalijte na směs kořene s uzeninou a zapečte dorůžova. Podávejte dle libosti, nejlépe s brambory a salátem.

Černý kořen můžete také jen povařit a podávat ho se strouhankou orestovanou na másle.

Tajemná mandragora je opředena mýty

Tajemná mandragora je opředena mýty

Jak pěstovat černý kořen

Černý kořen se pěstuje hlavně v Holandsku, Polsku a Belgii. Chcete si ho také vypěstovat? U nás se množí odrůda 'Libochovický'. Černý kořen se pěstuje jako jednoletá nebo dvouletá zelenina. Vysejte ho brzy z jara nebo v srpnu. Pokud zasejete v srpnu, úrodu můžete sklízet od zimy až do jara.

Semena připomínají úlomky slámy. V jednom kilogramu najdete asi sto tisíc semínek, ovšem již po dvou letech se klíčivost snižuje přibližně na dvacet procent. Černý kořen se pěstuje z přímého výsevu do půdy. Je náročný na půdu, potrpí si na hluboké, dobře humózní a do hloubky zpracované půdy.

Potřebuje dost vlhkosti a během vegetace nesnese organické hnojení ani přihnojování dusíkem. Na podzim místo k pěstování zryjte do hloubky nebo zaorejte a vpravte do zeminy kvalitní kompost.

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Jak sklidit pozdní kořenovou zeleninu a jak ji správně uskladnit?

Brzy zjara opět vyhnojte. Půda nesmí být kamenitá ani s hrudkami, jinak vám vyrostou zdeformované kořeny. Zpočátku se rostlina vyvíjí pomalu, a tak nezapomeňte často odplevelovat.

Pokud máte kořeny hořké a dužinu řidší až houbovitou, přehnojili jste. Vaši úrodu může také napadnout padlí čekankové, což je houba škodící hlavně v horkém létě. Na listech najdete bílý povlak, později malé, žluté a kulaté plodničky, které se obarvují do tmavohněda. Na ochranu používejte prostředky proti padlí.

Bílá hniloba může černý kořen napadnout ve vlhkém létě. Kořeny budou mít šedavě zahnívající skvrny s bílým plísňovým povlakem. Napadené rostliny musíte vytrhat a spálit! Dále mohou černý kořen zejména na podzim a v zimě poškodit myši a drátovci.

Tuřín: Zázračná a chutná zelenina nejen pro dietáře a cukrovkáře

Tuřín: Zázračná a chutná zelenina nejen pro dietáře a cukrovkáře

Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

 

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné. Jak na to?

6.  10.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak na toKysané zelíDIY
Dýně Hokkaido: Zapomeňte na polévku, tady je 5 úžasných receptů od foodblogerů

Dýně Hokkaido: Zapomeňte na polévku, tady je …

Také milujete chuť dýně Hokkaido? Zkuste ji tentokrát použít k přípravě bruschetty, burgerů, bulguru nebo výborného latté a dezertu s medem a ořechy. Pokrmy a nápoj, které jste pravděpodobně ještě nezkoušeli, vás dostanou nejen svou chutí, ale také vzhledem.

9.  10.  2021 |
Kateřina Hradová
Vaření
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

28.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Věnec na dveřeDekoraceInteriér
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost