vytisknout velikost písma Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Exotické ovoce pocházející původně z Jižní Ameriky seženete v každém větším supermarketu. Plody láhevníku neboli anony, nevysokého opadavého stromu, nevypadají na první pohled příliš vábně. Čerimoja má zakulacený, oválný nebo srdcovitý tvar a tak trochu připomíná jablko nebo nerozvinutou zelenou šišku.

Exotické druhy ovoce: Co můžete pěstovat i u vás doma?

Exotické druhy ovoce: Co můžete pěstovat i u vás doma?

Jak chutnají plody anony a kolik mají kalorií?

Uvnitř pevné nazelenalé slupky se ale ukrývá dužina, jejíž chuť se těžko popisuje, musí se zažít. Ne nadarmo se ale o tomto ovoci říká, že je nejlahodnější na světě. 

Dužina zralého plodu je šťavnatá a má krémovou konzistenci. Voní po jahodách, malinách, broskvích a mangu a chutí připomíná smetanové karamelky s medem a banánovou příchutí. Dužina obsahuje velké množství vlákniny, provitamin A, vitamin C, fosfor, vápník a až 20 % hroznového cukru. Energetická hodnota ve 100 gramech je přibližně 75 kcal (313 kJ), záleží ale samozřejmě na stupni zralosti.

Avokádo, česky hruškovec, je krásná rostlina. Jak ho vypěstovat z pecky?

Avokádo, česky hruškovec, je krásná rostlina. Jak ho vypěstovat z pecky?

Jak poznat zralou čerimoju a jak ji jíst

Protože je toto ovoce náchylné na omačkání, sklízí se obvykle ještě nezralé plody. Ty mají zelenou barvu a jsou na omak tvrdé. V této fází nejsou ke konzumaci vhodné, mají totiž trpkou a svíravou chuť. Koupenou čerimoju tak musíte doma ještě pár dnů nechat v pokojové teplotě dozrát. Zralý plod poznáte tak, že slupka začne hnědnout, na omak je ovoce ze všech stran měkké a slupka jde lehkým tlakem uvolnit od dužiny.

Konzumuje se obvykle syrová, nejlépe lžičkou po rozkrojení na polovinu a odstranění všech semen, která jsou ve větším množství jedovatá. Připravit z ní ale můžete také lahodné smoothie, džus nebo zmrzlinu, skvěle se hodí do ovocných salátů a různých dezertů. Dá se však zpracovat i tepelně, například do džemů.

Exotické ovoce: seznamte se s druhy, které se u nás dají koupit

Exotické ovoce: seznamte se s druhy, které se u nás dají koupit

Semena nevyhazujte. Vypěstujte si vlastní rostlinu

Semena nevyhazujte, vyberte ta vyzrálá, která poznáte podle černé barvy, omyjte je od zbytků dužiny, rozložte na nějaký savý podklad a nechte je alespoň týden vyschnout. Pak je můžete vysadit do rašelinového substrátu do hloubky asi 3 centimetrů. Udržujte ho stále vlhký, ne však přemokřený. Nádobu umístěte na stinnější stanoviště, teplota by se měla pohybovat okolo 25 °C. Semena vyklíčí poměrně rychle, už po 7–10 dnech. Nelekejte se, pokud vám spolu se semenným obalem odpadnou i první lístky. Pahýl brzy znovu obrazí. Sazenice přesaďte do prostorného květináče, první dva roky totiž rostlina vytváří kořeny. V období vegetace můžete přihnojovat kombinovaným hnojivem. V zimě omezte zálivku.

Během prvního roku pěstování by vám rostlina měla vyrůst do výšky přibližně jednoho metru. Za dva by pak měla mít asi metr a půl. Abyste dosáhli rozvětvení, zastřihněte ji na jaře druhého roku ve výšce asi 20 centimetrů nad květináčem. Dvouletou sazenici už můžete přesadit do v zimě vytápěného skleníku. V ideálních podmínkách stromek začíná plodit asi po 5 letech. Je však třeba mít u sebe alespoň dvě rostliny, aby se mezi sebou mohly navzájem opylovat.

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

7.  12.  2019 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svátků. Jak se vám líbí?

Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svát…

Jsou roztomilí, vousatí, s obrovským bambulatým nosem a čepicí naraženou přes oči. Kdo alespoň jednoho nemá letos doma, jako by snad ani nebyl. Tyhle malé roztomilé vánoční postavičky, které si oblíbily nejen děti, ale i dospělí, totiž rozzáří vaše Vánoce! Inspiraci najdete ve fotogalerii.

21.  11.  2019 |