cuketa

cuketa nás zajímá stejně jako vás, k tomuto tématu jsme připravili už řadu zajímavých článků. Přečtěte si je.


Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu | Zdroj: iStock

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

Lenka Chvostová
ReceptyZdraví
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

Kateřina Hradová
Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Ušetříte a budete mít silné sazenice | Zdroj: iStock

Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Ušetříte a budete mít silné sazenice

Nedáte dopustit na zeleninu z vlastní sklizně, ale sazenice pořizujete na trhu nebo v zahradnictví? Zkuste letos udělat změnu. Sadbu si předpěstujte. Nejenže vás to vyjde podstatně levněji, ale zároveň budete mít kvalitní a silné sazeničky.

Lenka Chvostová
Recepty
Grilovací sezóna začíná: Jaký gril pořídit?

Grilovací sezóna začíná: Jaký gril pořídit?

Někdo dává přednost opečeným špekáčkům na ohníčku, jiný zdravějšímu grilování. Pokud právě uvažujete o koupi grilu, poradíme vám, jak se zorientovat v základních typech a podle čeho gril vybírat.

Irena Forejtová
Recepty
Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Nastal čas grilování – zkuste to se zeleninou

Možná jste již na chuť grilované zeleniny přišli, možná se na to teprve chystáte. Bezmasé pochoutky vás jistě nezklamou, pokud budete vědět, jak si je správně připravit.

Petra Nachtmanová
Zahrádkářův diář
Nastává čas pro předpěstování cuket: zvolte správný postup

Nastává čas pro předpěstování cuket: zvolte správný postup

Vybrali jste si už odrůdy cuket, které budete letos pěstovat? Pokud ještě ne, pusťte se do toho, ať jste připraveni: přelom dubna a května je vhodný pro přímý výsev semen. Výběr mezi kultivary je velmi pestrý.

Kateřina Hradová
Recepty
Úroda na talíři: zapečená sýrová cuketa vám zachutná

Úroda na talíři: zapečená sýrová cuketa vám zachutná

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Zahrádkářská sezona 2013: co nového mezi tykvemi

Zahrádkářská sezona 2013: co nového mezi tykvemi

Kateřina Hradová
Barevné cukety do každé zahrady

Barevné cukety do každé zahrady

Úhledné keříky cukety nezaberou na zahradě příliš místa, k tomu je to zelenina výnosná, odolná a nenáročná, takže její pěstování zvládne i začátečník. Využití cuket v kuchyni je široké, proto i jejich obliba roste.

Alena Menclová
Pozvánky
Pozvánka: Aranžmá z dýní

Pozvánka: Aranžmá z dýní

Kateřina Hradová
Recepty
Jedete do Řecka? Přivezte si hořkou okurku!

Jedete do Řecka? Přivezte si hořkou okurku!

Kdo by občas na zahraniční dovolené neměl nutkání utrhnout a přivézt domů exotický plod. Připomíná chvíle nicnedělání a zahrádkář pak prolézá knihovny a pátrá, kam semínka zasadit a jak o ně pečovat.

Irena Forejtová
Recepty
Netradiční recepty na zpracování úrody

Netradiční recepty na zpracování úrody

Na konci léta máme spoustu broskví, švestek, rajčat, paprik, cuket a dalších plodů. Vyjma klasických zavařenin je letos můžeme vyzkoušet zpracovat na netradiční omáčky, čatní a pasty.

Irena Forejtová
Chroupejte denně mrkev! Vyhne se vám rakovina

Chroupejte denně mrkev! Vyhne se vám rakovina

Mrkev a další zelenina jsou hotovým zázrakem, tvrdí němečtí odborníci. Mnohé druhy zeleniny jsou totiž nabité karotenem, který blahodárně působí v lidském těle. Dokáže blokovat protein CRP podporující záněty v těle. Tlumí tak nejen projevy revmatismu, ale omezovat může dokonce riziko vzniku rakoviny.

Martin Hýbner

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |