vytisknout velikost písma Znáte víkend otevřených zahrad? Nenechte si ujít exkurzi na místa, kam se běžně nedostanete

Na dnešní a zítřejší den připravila Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu ve spolupráci s Národním památkovým ústavem II. ročník Víkendu otevřených zahrad.

Seznamte se s místy s geniem loci

Oč se jedná? Pro návštěvníky se otevřou mnohé historické zahrady a parky, zahradní stavby či jiná zajímavá místa spravovaná Národním památkovým ústavem. Kromě těchto památek se letos zapojí i běžně uzavřené zahrady a parky jiných vlastníků a správců i objektů v soukromém vlastnictví.

Celkem mohou zájemci navštívit více než tři desítky lokalit po celé České republice, přičemž na většině z nich je připraven i doplňkový program v podobě komentovaných prohlídek, prohlídek zázemí zahrad, komponovaných programů, výstav či prezentací zajímavých projektů.

Úžasná kultura zahrad a zelených ploch odráží rozmanitost struktury obyvatelstva, kultury, historie a životního prostředí, vysvětlují organizátoři

Cílem tohoto projektu je zvýšit povědomí o kráse a rozmanitosti zeleně v našich městech, při historických památkách a o málo známých místních a veřejných, ale i neveřejných zahradách (prostorách) a tím pomoci ke zvýšení zájmu o vegetační prvky a případně umožnit nové inspirace.

Tradice z Británie se osvědčila i v jiných zemích

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad pro širokou veřejnost vznikl ve Velké Británii, odkud se rozšířil po celé Evropě, a koná se vždy během druhého červnového víkendu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |