vytisknout velikost písma Znáte víkend otevřených zahrad? Nenechte si ujít exkurzi na místa, kam se běžně nedostanete

Na dnešní a zítřejší den připravila Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu ve spolupráci s Národním památkovým ústavem II. ročník Víkendu otevřených zahrad.

Seznamte se s místy s geniem loci

Oč se jedná? Pro návštěvníky se otevřou mnohé historické zahrady a parky, zahradní stavby či jiná zajímavá místa spravovaná Národním památkovým ústavem. Kromě těchto památek se letos zapojí i běžně uzavřené zahrady a parky jiných vlastníků a správců i objektů v soukromém vlastnictví.

Celkem mohou zájemci navštívit více než tři desítky lokalit po celé České republice, přičemž na většině z nich je připraven i doplňkový program v podobě komentovaných prohlídek, prohlídek zázemí zahrad, komponovaných programů, výstav či prezentací zajímavých projektů.

Úžasná kultura zahrad a zelených ploch odráží rozmanitost struktury obyvatelstva, kultury, historie a životního prostředí, vysvětlují organizátoři

Cílem tohoto projektu je zvýšit povědomí o kráse a rozmanitosti zeleně v našich městech, při historických památkách a o málo známých místních a veřejných, ale i neveřejných zahradách (prostorách) a tím pomoci ke zvýšení zájmu o vegetační prvky a případně umožnit nové inspirace.

Tradice z Británie se osvědčila i v jiných zemích

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad pro širokou veřejnost vznikl ve Velké Británii, odkud se rozšířil po celé Evropě, a koná se vždy během druhého červnového víkendu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |