Znáte víkend otevřených zahrad? Nenechte si ujít exkurzi na místa, kam se běžně nedostanete

Na dnešní a zítřejší den připravila Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu ve spolupráci s Národním památkovým ústavem II. ročník Víkendu otevřených zahrad.

Seznamte se s místy s geniem loci

Oč se jedná? Pro návštěvníky se otevřou mnohé historické zahrady a parky, zahradní stavby či jiná zajímavá místa spravovaná Národním památkovým ústavem. Kromě těchto památek se letos zapojí i běžně uzavřené zahrady a parky jiných vlastníků a správců i objektů v soukromém vlastnictví.

Celkem mohou zájemci navštívit více než tři desítky lokalit po celé České republice, přičemž na většině z nich je připraven i doplňkový program v podobě komentovaných prohlídek, prohlídek zázemí zahrad, komponovaných programů, výstav či prezentací zajímavých projektů.

Úžasná kultura zahrad a zelených ploch odráží rozmanitost struktury obyvatelstva, kultury, historie a životního prostředí, vysvětlují organizátoři

Cílem tohoto projektu je zvýšit povědomí o kráse a rozmanitosti zeleně v našich městech, při historických památkách a o málo známých místních a veřejných, ale i neveřejných zahradách (prostorách) a tím pomoci ke zvýšení zájmu o vegetační prvky a případně umožnit nové inspirace.

Tradice z Británie se osvědčila i v jiných zemích

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad pro širokou veřejnost vznikl ve Velké Británii, odkud se rozšířil po celé Evropě, a koná se vždy během druhého červnového víkendu.

Doporučujeme

Články odjinud