vytisknout velikost písma Znáte topinambury, židovské brambory?

Kterou zeleninu lze pěstovat a hlavně sklízet celoročně a říci o ní, že se podobá slunečnici? Jedná se o topinambury z čeledi hvězdnicovitých. Zužitkujete je od kořene až po vrchol stonku.

Přivezla je loď

Cesta topinamburů do Evropy vedla prostřednictvím slavných kolumbovských výprav, tedy od severoamerických indiánů přes oceán. V Čechách hlízy zachránily od hladu spoustu lidí za třicetileté války, kdy se k nám tato zelenina rozšířila z Německa. 

Neobvyklý název „židovské brambory“ získaly topinambury v Itálii, kde se jim říká girasole neboli jeruzalémské artyčoky. Lodyha některých odrůd totiž končí malým květenstvím, takže zdužnatělá lůžka se jako artyčoky opravdu konzumovala.  

Topinambury pěstujte tam, kde se nedaří bramborám

Topinambury dorůstají do úctyhodné dvoumetrové výšky a jejich květy i listy se velmi podobají slunečnici (od toho je odvozen jejich vědecký název slunečnice topinambur). Semena dozrávají jen v klimaticky teplejších oblastech, proto se v našich podmínkách množí výhradně vegetativně – z hlíz.  

Klepněte pro větší obrázek
Topinambury poznáte podle květů

Topinambur je odolný proti mrazu i suchu, ale přece jen je více náročný na vláhu než brambory. V sušších podmínkách sice kvete, hlízy jsou však malé a pro konzum nepoužitelné. Vyšší výnosy dává v kypré, chlévským hnojem a průmyslovými hnojivy obohacené půdě. 

Hlízy se vysazují časně zjara do řádků do hloubky deseti centimetrů a sponu třicet pět krát padesát centimetrů. Vysoký porost topinamburů můžete využít jako ochranu choulostivých nebo subtilních rostlin. V takovém případě je vysaďte do skupiny či zdvojených řádků. Stěna z topinamburů může sloužit i jako živý plot. 

Při nedostatku hlíz se topinambury mohou pěstovat z hlíz, které se nakrájí na kousky, ale tak, aby na každém zůstalo jedno očko. Po zaschnutí se řízky hlíz sází do pařeniště ve sponu deset krát deset centimetrů a pět centimetrů hluboko. Jakmile rostlinky dosáhnou výšky deseti centimetrů, vysazují se na záhon.

Klepněte pro větší obrázek
Jedna hlíza se dá rozkrájet na jednotlivé kousky, které zvlášť zasadíte

Netradiční sklizeň

Topinambury je vhodnější sklízet každoročně, i když rostlina vydrží na jednom místě čtyři až šest let. Začnou-li se tvořit malé hlízy, je čas přesadit je na jiné místo.

Vhodná doba pro sklizeň nastává od října až do pozdního podzimu. Hlízy nesklízejte jako brambory, ani rostlinu nevytrhávejte. Stačí ji vyvrátit – pod povrchem půdy se objeví většina hlíz. Ty opatrně vyjměte, abyste je nepoškodili. Poraněné hlízy totiž rychle vysychají nebo podléhají hnilobě. 

Aby hlízy vydržely

Hlízy můžete skladovat pod přístřeškem nebo ve sklepě (ale vždy jen tam, kde nemrzne), zasypané zeminou či pískem, případně uložené ve fóliovém, nahoře nezavázaném pytli. Je to nutné proto, že jsou-li volně uložené, brzy zasychají. 

Nemáte-li možnost hlízy uskladnit, sklízejte je v průběhu zimy nebo až na jaře, kdy je nedostatek jiné čerstvé zeleniny. Z jednoho čtverečního metru lze získat čtyři až sedm kilogramů hlíz. 

Klepněte pro větší obrázek
Hlízy se hodí jako potravina při redukční dietě

Sadba není ke koupi všude, ale sehnat se dá

Ve svém sortimentu sadbu topinamburů běžná zahradnictví většinou nemívají, ale snadno ji seženete od jiných pěstitelů, kteří inzerují na internetu či v zahrádkářských časopisech. 

Jinou šancí, jak sadbu získat, je oslovit myslivecké sdružení ve vašem okolí. Topinambury totiž využívají myslivci k zimnímu přikrmování lesní zvěře a určitě vám rádi vyhoví.  

Klepněte pro větší obrázek
Pro topinambury je typická nasládlá chuť

Hlízy jsou zdravé a dietní

Topinambury mají obdobné složení jako brambory. Obsahují bílkoviny, necelé procento tuku, šestnáct procent inulínu, minerálie železo a křemík a o trochu méně draslíku. Právě pro vysoký obsah inzulínu místo škrobnatých látek jsou vhodnou zeleninou pro diabetiky.  

Chuť hlíz je velmi jemná i za syrova, nastrouhané nebo nakrájené na plátky se přidávají do salátů, vaří se jako příloha, mohou se opékat nebo jimi lze nahradit v polévkách brambory.  

Vaří se krátce s kapkou citronové šťávy nebo octa, aby hlízy nemodraly, ale zůstaly pěkně bílé. Ale pozor, vařte jen krátce, protože hlízy jsou velmi brzo měkké.

Klepněte pro větší obrázek
Květy vyniknou i ve váze a různých aranžmá

Co dobrého z topinamburů uvařit? 

Ovocné knedlíky trochu jinak

  • 300 g topinamburů
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • sůl
  • asi 300 g ovocného džemu

Topinambury uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte jako na bramborové knedlíky. Přidejte mouku, sůl, vypracujte těsto a nechte deset minut uležet. Z těsta udělejte váleček, ten rozdělte na stejné díly a z nich pak vyválejte čtverce pět krát pět centimetrů.  

Doprostřed každého čtverečku dejte lžičkou trochu džemu, konce dobře spojte a vymodelujte knedlík. Ty vložte do vroucí vody a vařte asi sedm minut. Ihned podávejte sypané grankem nebo strouhanou čokoládou. 

Pečená pochoutka nejen k vínu

Hlízy omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou a nakrájejte na centimetr silná kolečka. Vhoďte do fritovacího hrnce a usmažte je jako bramborové hranolky. Po okapání je jemně posolte. Máte-li více času na pečení v troubě, kolečka poskládejte na plech, posypte na hrubo sekaným česnekem, pokapte olejem a upečte do křupava.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |