vytisknout velikost písma Znáte pH hodnoty půdy na vaší zahradě?

První pohled z okna hned po ranním probuzení překvapil zahrádkáře minimálně z jižní Moravy. Venku je bílo, bez přestání sněží, a vypadá to, že Martin dorazil na bílém koni v předstihu. Mnoho zamýšlených prací teď na zahradě nepřichází v úvahu; budeme muset počkat, až sníh roztaje.

Co vám řekne zemina

Využijte získaného času, a dokud ještě půda nepromrzne, udělejte si její rozbor. Je to dobré zvlášť pro ty z vás, kteří zahrádku teprve zakládáte, případně se ji hodláte razantně měnit. Nejdříve si zvolte jednotlivé plochy, které máte v plánu osadit, a z různých míst odeberte trošku zeminy.

Dále postupujte podle toho, zda pH měříte pomocí indikátorových papírků, nebo elektronicky, tedy pomocí pH metru, což je poměrně přesné měření. Hodnoty neutrální půdy, jež se hodí pro většinu kulturních plodin, se pohybují od 6,6 po 7,2.

Kam co zasadit? Se znalostí půdní reakce bude vědět

Je-li  pH vyšší, jedná se o zeminu alkalickou, která vyhovuje pouze vápnomilným rostlinám. Je-li pH naopak nižší, jedná se o zeminu kyselou. Asi nejznámějšími rostlinami, jež ji ke zdárnému růstu potřebují, jsou rododendrony.

Podle pH hodnoty půdy rozlišujeme následující reakce:

  • extrémně kyselou (do 4,5);
  • silně kyselou (4,6 až 5);
  • kyselou (5,1 až 5,5);
  • slabě kyselou (5,6 až 6,5);
  • neutrální (6,6 až 7,2);
  • alkalickou (7,3 až 7,7);
  • silně alkalickou (nad 7,7).

Půdní rozbor usnadní pěstování

Každý zahrádkář by měl znát pH půdy, v níž cokoli pěstuje – tento poznatek mu logicky zjednoduší práci, protože se nebude muset pídit po důvodech, proč mu ten který druh na zvoleném místě  i přes jinak příkladnou péči nechce růst. Znalost pH půdy se dá využít i jinak: podle svého přání můžete reakci zeminy ovlivňovat, a to buď vápněním, nebo dodáváním rašeliny.          

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |