vytisknout velikost písma Znáte hranaté melouny? Pěstují je v Japonsku

Znáte hranaté melouny? Pěstují je v Japonsku

Už jste někdy viděli melouny ve tvaru krychle? Jejich neobvyklý vzhled není výsledkem žádné genetické úpravy, ale jen způsobu pěstování: plody vyrůstají v hranatých dřevěných nádobách, jež během svého růstu postupně vyplní, čímž získají požadovanou podobu (pokud melouny pěstujete, můžete si to sami vyzkoušet).

Zvláštní nápad se zrodil už před několika lety v Japonsku a důvodem pro „estetickou úpravu“ původně kulaťoučkých melounů prý byla jejich horší skladovatelnost v lednici a obtížnější způsob krájení, které měly za následek nižší prodej této jinak chuťově velmi oblíbené tykvovité zeleniny.

Pro většinu Japonců se ale stejně nic moc nezměnilo: hranaté melouny jsou poměrně drahé, vyjdou je na dvojnásobek až trojnásobek pořizovací ceny plodu běžného tvaru, a tak jsou určeny především pro export. Například ve Velké Británii se už v roce 2006 staly velkým hitem obchodních domů Tesco.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |