vytisknout velikost písma Znáte hranaté melouny? Pěstují je v Japonsku

Znáte hranaté melouny? Pěstují je v Japonsku

Už jste někdy viděli melouny ve tvaru krychle? Jejich neobvyklý vzhled není výsledkem žádné genetické úpravy, ale jen způsobu pěstování: plody vyrůstají v hranatých dřevěných nádobách, jež během svého růstu postupně vyplní, čímž získají požadovanou podobu (pokud melouny pěstujete, můžete si to sami vyzkoušet).

Zvláštní nápad se zrodil už před několika lety v Japonsku a důvodem pro „estetickou úpravu“ původně kulaťoučkých melounů prý byla jejich horší skladovatelnost v lednici a obtížnější způsob krájení, které měly za následek nižší prodej této jinak chuťově velmi oblíbené tykvovité zeleniny.

Pro většinu Japonců se ale stejně nic moc nezměnilo: hranaté melouny jsou poměrně drahé, vyjdou je na dvojnásobek až trojnásobek pořizovací ceny plodu běžného tvaru, a tak jsou určeny především pro export. Například ve Velké Británii se už v roce 2006 staly velkým hitem obchodních domů Tesco.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |