vytisknout velikost písma Znáte exotickou lahůdku jménem palmový med?

Již od pradávna zná lidstvo léčivé vlastnosti včelího medu. Využívali je Egypťané, Číňané, Řekové, Arabové, Římané či američtí Indiáni. Jistě vás nepřekvapí květový ani smíšený med, ale co takhle palmový?

Med zabíjí palmu

Chilská palma (Jubaea Chilensis), rovněž známá pod jménem „medová palma“, může nabídnout nektar neboli med, který se získává především z její mízy. Dá se ale vyrobit také z plodu – kulatého ovoce žluté barvy o průměru kolem pěti centimetrů.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadají plody Chilské palmy

Má sladkou chuť a je jedlý. Bohužel však vyjmutí mízy palmu zabíjí, a tak je tento druh v současné době v Chile chráněn.

Tolerantní druh

Tuto palmu, dosahující výšky až třicet centimetrů, najdete často v Andách, v patnácti stech metrech nadmořské výšky. Lze ji vidět v místech jako Aconcagua, Cachapoal, Valparaíso a v centru Chile.

Nejdůležitější palmy se nacházejí v La Palmería de Cocalán a v Ocoa. Snášejí i zimu do mínus patnácti stupňů.

Klepněte pro větší obrázek
Kmen medové palmy je velmi odolný

Palma toleruje mírné teplo i sucho a také snáší relativně dobře oheň. Při požárech její kmen funguje jako zadržovač ohně.

Některé exempláře se nacházejí ve Velké Británii, Švýcarsku, severní Itálii, na jihu Francie atd.

Palmový med z Gomery

Palmovým medem je známý kanárský ostrov La Gomera. Jedná se o velmi speciální med, který se získává z vařené mízy (šťávy) palem.

Patří ke kulinářským klenotům, ale nepoužívá se pouze v cukrářství - kuchaři jej mnohdy používají jako doplněk svých pokrmů (paštiky, masa), aby jim dodali jistou originalitu.

Nelehká práce sběračů

Systém získávání palmové šťávy je dost těžký. Každý den za stmívání a poté po nekonečně mnoho dní se musí třepat korunou palmy, aby se do ní mohlo říznout, a získat chutnou šťávu „el guarapo“.

Klepněte pro větší obrázek
Za medem v hotové podobě se skrývá těžká práce

Celou noc pak vytéká šťáva, která se dole chytá do připravených žlábků. Na kmeni se přibližně v polovině nachází mosazný nebo poslední dobou stále častějí plastový kroužek – důvod, proč právě zde, je jednoduchý: musí zabránit potkanům a myším v lezení na palmu, protože by mohli lehce zhatit těžkou a trpělivou práci guaraperů.

Jak se dělá palmový med?

Během celého dne se získá přibližně patnáct litrů mízy. Každých deset litrů šťávy se rovná jednomu a půl litru medu.

Jakmile se šťáva nasbírá, filtruje se, čístí a vlévá do velkého kotle, v němž se zahřeje na mírném ohni. Vaří se tři hodiny a z povrchu se přitom odstraňuje karamelová pěna. Palmový med je tmavý, plný načervenalých a starozlatých odstínů.

Klepněte pro větší obrázek
Z palmového medu se vyrábí různé pokrmy, dokonce i chléb

Chuťově se pohybuje mezi směsí medu a karamelu, je trochu sladší než včelí med a je jemný. Kromě Chile a La Gomery se tímto a podobným způsobem získává palmová šťáva v Indii a v některých afrických zemích.

Tip na pochoutku

Pokud se někdy vydáte do Chile, zkuste ochutnat med z palem Cocalánu. Wafle s máslem a palmovým medem se prý nedají s ničím srovnat!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |