vytisknout velikost písma Znáte exotickou lahůdku jménem palmový med?

Již od pradávna zná lidstvo léčivé vlastnosti včelího medu. Využívali je Egypťané, Číňané, Řekové, Arabové, Římané či američtí Indiáni. Jistě vás nepřekvapí květový ani smíšený med, ale co takhle palmový?

Med zabíjí palmu

Chilská palma (Jubaea Chilensis), rovněž známá pod jménem „medová palma“, může nabídnout nektar neboli med, který se získává především z její mízy. Dá se ale vyrobit také z plodu – kulatého ovoce žluté barvy o průměru kolem pěti centimetrů.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadají plody Chilské palmy

Má sladkou chuť a je jedlý. Bohužel však vyjmutí mízy palmu zabíjí, a tak je tento druh v současné době v Chile chráněn.

Tolerantní druh

Tuto palmu, dosahující výšky až třicet centimetrů, najdete často v Andách, v patnácti stech metrech nadmořské výšky. Lze ji vidět v místech jako Aconcagua, Cachapoal, Valparaíso a v centru Chile.

Nejdůležitější palmy se nacházejí v La Palmería de Cocalán a v Ocoa. Snášejí i zimu do mínus patnácti stupňů.

Klepněte pro větší obrázek
Kmen medové palmy je velmi odolný

Palma toleruje mírné teplo i sucho a také snáší relativně dobře oheň. Při požárech její kmen funguje jako zadržovač ohně.

Některé exempláře se nacházejí ve Velké Británii, Švýcarsku, severní Itálii, na jihu Francie atd.

Palmový med z Gomery

Palmovým medem je známý kanárský ostrov La Gomera. Jedná se o velmi speciální med, který se získává z vařené mízy (šťávy) palem.

Patří ke kulinářským klenotům, ale nepoužívá se pouze v cukrářství - kuchaři jej mnohdy používají jako doplněk svých pokrmů (paštiky, masa), aby jim dodali jistou originalitu.

Nelehká práce sběračů

Systém získávání palmové šťávy je dost těžký. Každý den za stmívání a poté po nekonečně mnoho dní se musí třepat korunou palmy, aby se do ní mohlo říznout, a získat chutnou šťávu „el guarapo“.

Klepněte pro větší obrázek
Za medem v hotové podobě se skrývá těžká práce

Celou noc pak vytéká šťáva, která se dole chytá do připravených žlábků. Na kmeni se přibližně v polovině nachází mosazný nebo poslední dobou stále častějí plastový kroužek – důvod, proč právě zde, je jednoduchý: musí zabránit potkanům a myším v lezení na palmu, protože by mohli lehce zhatit těžkou a trpělivou práci guaraperů.

Jak se dělá palmový med?

Během celého dne se získá přibližně patnáct litrů mízy. Každých deset litrů šťávy se rovná jednomu a půl litru medu.

Jakmile se šťáva nasbírá, filtruje se, čístí a vlévá do velkého kotle, v němž se zahřeje na mírném ohni. Vaří se tři hodiny a z povrchu se přitom odstraňuje karamelová pěna. Palmový med je tmavý, plný načervenalých a starozlatých odstínů.

Klepněte pro větší obrázek
Z palmového medu se vyrábí různé pokrmy, dokonce i chléb

Chuťově se pohybuje mezi směsí medu a karamelu, je trochu sladší než včelí med a je jemný. Kromě Chile a La Gomery se tímto a podobným způsobem získává palmová šťáva v Indii a v některých afrických zemích.

Tip na pochoutku

Pokud se někdy vydáte do Chile, zkuste ochutnat med z palem Cocalánu. Wafle s máslem a palmovým medem se prý nedají s ničím srovnat!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |