Již od pradávna zná lidstvo léčivé vlastnosti včelího medu. Využívali je Egypťané, Číňané, Řekové, Arabové, Římané či američtí Indiáni. Jistě vás nepřekvapí květový ani smíšený med, ale co takhle palmový?
Med zabíjí palmu
Chilská palma (Jubaea Chilensis), rovněž známá pod jménem „medová palma“, může nabídnout nektar neboli med, který se získává především z její mízy. Dá se ale vyrobit také z plodu – kulatého ovoce žluté barvy o průměru kolem pěti centimetrů.

Takto vypadají plody Chilské palmy
Má sladkou chuť a je jedlý. Bohužel však vyjmutí mízy palmu zabíjí, a tak je tento druh v současné době v Chile chráněn.
Tolerantní druh
Tuto palmu, dosahující výšky až třicet centimetrů, najdete často v Andách, v patnácti stech metrech nadmořské výšky. Lze ji vidět v místech jako Aconcagua, Cachapoal, Valparaíso a v centru Chile.
Nejdůležitější palmy se nacházejí v La Palmería de Cocalán a v Ocoa. Snášejí i zimu do mínus patnácti stupňů.

Kmen medové palmy je velmi odolný
Palma toleruje mírné teplo i sucho a také snáší relativně dobře oheň. Při požárech její kmen funguje jako zadržovač ohně.
Některé exempláře se nacházejí ve Velké Británii, Švýcarsku, severní Itálii, na jihu Francie atd.
Palmový med z Gomery
Palmovým medem je známý kanárský ostrov La Gomera. Jedná se o velmi speciální med, který se získává z vařené mízy (šťávy) palem.
Patří ke kulinářským klenotům, ale nepoužívá se pouze v cukrářství - kuchaři jej mnohdy používají jako doplněk svých pokrmů (paštiky, masa), aby jim dodali jistou originalitu.
Nelehká práce sběračů
Systém získávání palmové šťávy je dost těžký. Každý den za stmívání a poté po nekonečně mnoho dní se musí třepat korunou palmy, aby se do ní mohlo říznout, a získat chutnou šťávu „el guarapo“.

Za medem v hotové podobě se skrývá těžká práce
Celou noc pak vytéká šťáva, která se dole chytá do připravených žlábků. Na kmeni se přibližně v polovině nachází mosazný nebo poslední dobou stále častějí plastový kroužek – důvod, proč právě zde, je jednoduchý: musí zabránit potkanům a myším v lezení na palmu, protože by mohli lehce zhatit těžkou a trpělivou práci guaraperů.
Jak se dělá palmový med?
Během celého dne se získá přibližně patnáct litrů mízy. Každých deset litrů šťávy se rovná jednomu a půl litru medu.
Jakmile se šťáva nasbírá, filtruje se, čístí a vlévá do velkého kotle, v němž se zahřeje na mírném ohni. Vaří se tři hodiny a z povrchu se přitom odstraňuje karamelová pěna. Palmový med je tmavý, plný načervenalých a starozlatých odstínů.

Z palmového medu se vyrábí různé pokrmy, dokonce i chléb
Chuťově se pohybuje mezi směsí medu a karamelu, je trochu sladší než včelí med a je jemný. Kromě Chile a La Gomery se tímto a podobným způsobem získává palmová šťáva v Indii a v některých afrických zemích.
Tip na pochoutku
Pokud se někdy vydáte do Chile, zkuste ochutnat med z palem Cocalánu. Wafle s máslem a palmovým medem se prý nedají s ničím srovnat!