vytisknout velikost písma Znáte carving? Drak vyřezaný z melounů je jeho ukázkou

Drak, jehož snímky najdete níže, je skutečně osvěžujícím uměleckým kouskem – a aby také ne, když je vytvořen ze šťavnatých melounů vodních! Jeho tvůrce Shawn Feeney jej vyřezal z oblíbené letní zeleniny během tří dnů coby exponát určený na uměleckou výstavu do kalifornského městečka Belden. 

Talentovaný americký umělec a designér použil na tělo magického živočicha čtrnáct melounů vážících dohromady téměř sto šedesát kilogramů a jako uši mu posloužily vrcholové růžice ananasu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Carvingové mistry máme i u nás! 

Vyřezávání nejrůznějších ozdobných motivů a vzorů z ovoce nebo zeleniny se nazývá carving. U nás je jeho průkopníkem Luděk Procházka, vítěz mnoha kulinářských soutěží v disciplíně kuchařská artistika a současně pořadatel kurzů carvingu, jež jsou určeny jak pro profesionály z oboru, tak i zájemce z řad laické veřejnosti.

Umění těchto kouzelných dekorací má svůj původ v asijských zemích. Originální výrobky se nejdříve objevovaly pouze na dvoře císaře, postupně se ale rozšířily i mezi obyčejný neurozený lid tak, že dnes jsou například v Thajsku běžnou součástí stolování.

Foto: Profimedia


 
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |