vytisknout velikost písma Znáte carving? Drak vyřezaný z melounů je jeho ukázkou

Drak, jehož snímky najdete níže, je skutečně osvěžujícím uměleckým kouskem – a aby také ne, když je vytvořen ze šťavnatých melounů vodních! Jeho tvůrce Shawn Feeney jej vyřezal z oblíbené letní zeleniny během tří dnů coby exponát určený na uměleckou výstavu do kalifornského městečka Belden. 

Vyzkoušejte si carving a vytvořte jablečný květ 

Vyzkoušejte si carving a vytvořte jablečný květ 

Talentovaný americký umělec a designér použil na tělo magického živočicha čtrnáct melounů vážících dohromady téměř sto šedesát kilogramů a jako uši mu posloužily vrcholové růžice ananasu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Carvingové mistry máme i u nás! 

Vyřezávání nejrůznějších ozdobných motivů a vzorů z ovoce nebo zeleniny se nazývá carving. U nás je jeho průkopníkem Luděk Procházka, vítěz mnoha kulinářských soutěží v disciplíně kuchařská artistika a současně pořadatel kurzů carvingu, jež jsou určeny jak pro profesionály z oboru, tak i zájemce z řad laické veřejnosti.

Umění těchto kouzelných dekorací má svůj původ v asijských zemích. Originální výrobky se nejdříve objevovaly pouze na dvoře císaře, postupně se ale rozšířily i mezi obyčejný neurozený lid tak, že dnes jsou například v Thajsku běžnou součástí stolování.

Foto: Profimedia


 
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |