vytisknout velikost písma Známá neznámá z Východní Afriky

Známá neznámá z Východní Afriky

Také vás zaujal snímek, který by mohl být abstraktním uměleckým výtvorem? Nenechte se zmást!

Jedná se o detailní zobrazení buněk na květních lístcích africké fialky (Saintpaulia), které se podařilo získat pomocí mikroskopu.

Klepněte pro větší obrázek
Díky technice si můžeme detailně prohlédnout stavbu rostlin 

Pokud ji máte doma, mohlo by vás zajímat, že rodový název této oblíbené pokojové rostliny, jejíž pěstování i množení je nenáročné, byl odvozen od jména jejího objevitele, jímž byl německý baron Walter von Saint Paul Illaire.

Právě on africkou fialku objevil roku 1892 v Africe, v lesích Usambarského pohoří na jihu Viktoriina jezera (dnešní Tanzanie) a její semena přivezl do Německa svému otci, vášnivému pěstiteli.


Klepněte pro větší obrázek
Od konce devatenáctého století, kdy byla africká fialka objevena, bylo vyšlechtěno na dvanáct tisíc různých odrůd 

Ten semena vysel a podařilo se mu vypěstovat kvetoucí exempláře – o obojí se potom rozdělil s ředitelem Královské botanické zahrady v Hanoveru, který africkou fialku pojmenoval, jako první zařadil do čeledi podpětovitých (Gesneriaceae) a představil veřejnosti.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |