vytisknout velikost písma Známá neznámá z Východní Afriky

Známá neznámá z Východní Afriky

Také vás zaujal snímek, který by mohl být abstraktním uměleckým výtvorem? Nenechte se zmást!

Jedná se o detailní zobrazení buněk na květních lístcích africké fialky (Saintpaulia), které se podařilo získat pomocí mikroskopu.

Klepněte pro větší obrázek
Díky technice si můžeme detailně prohlédnout stavbu rostlin 

Pokud ji máte doma, mohlo by vás zajímat, že rodový název této oblíbené pokojové rostliny, jejíž pěstování i množení je nenáročné, byl odvozen od jména jejího objevitele, jímž byl německý baron Walter von Saint Paul Illaire.

Právě on africkou fialku objevil roku 1892 v Africe, v lesích Usambarského pohoří na jihu Viktoriina jezera (dnešní Tanzanie) a její semena přivezl do Německa svému otci, vášnivému pěstiteli.


Klepněte pro větší obrázek
Od konce devatenáctého století, kdy byla africká fialka objevena, bylo vyšlechtěno na dvanáct tisíc různých odrůd 

Ten semena vysel a podařilo se mu vypěstovat kvetoucí exempláře – o obojí se potom rozdělil s ředitelem Královské botanické zahrady v Hanoveru, který africkou fialku pojmenoval, jako první zařadil do čeledi podpětovitých (Gesneriaceae) a představil veřejnosti.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A