vytisknout velikost písma Změňte barvu květům hortenzie, je to jednoduché

Pěstujete hortenzii, ale občas přemýšlíte o tom, že jiná barva by jejím květům slušela více? O takovou změnu se můžete sami pokusit: klíčem je půdní reakce, kterou lze ovlivnit.
Změňte barvu květům hortenzie, je to jednoduché

Ze země vycházejícího slunce, dalekého Japonska, pocházejí nižší až středně vysoké keře s velkými listy a vzešeným jménem, které bylo panstvem s oblibou užíváno k pojmenování sličných dcer – hortenzie.   

Jejich květy jsou uspořádány do bohatých kulatých nebo plochých květenství. Původní druhy hortenzií (Hydrangea) můžeme obdivovat pouze v Japonsku. Komu se na jaře poštěstí navštívit starobylý chrám v oblasti Kamakura, až zatají dech nad barevnou škálou rozkvetlých hortenzií, které lemují cestu do svatostánku.  

Cesta hortenzie do evropských zahrad vedla oklikou přes Čínu, odkud ji přivezl francouzský botanik, jenž rostlinu romanticky pojmenoval po své přítelkyni Hortensii Barté.

Klepněte pro větší obrázek

Hortenzie ráda kyselé

Aby byla změna barvy květů úspěšná, je logické, že musíte pracovat se zdravou rostlinou s dostatečně vyvinutým kořenovým balem. Zopakujme si proto, jak hortenzii pěstovat: vyberte jí polostinné chráněné stanoviště a dopřejte jí rašelinohlinitou zeminu.   

Pozor, hortenzie nesnáší vápenité půdy, poměrně rychle v nich uhyne. Po odkvětu se doporučuje keř mírně prosvětlit, aby jednoleté výhony nezahušťovaly korunu keře. Přebytečné výhony odstraňte a zbylé zkraťte o jednu třetinu.  

Hortenzie se za tento malý zásah následující rok odvděčí bohatšími a většími květy. Během vegetace hortenzie dostatečně zalévejte dešťovou, v žádném případě vápenitou vodou, půda pod nimi by neměla nikdy vyschnout. Na zimu nahrňte ke kořenům lehčí substrát nebo vrstvu spadaného listí.

Hortenzie se vybarví podle přání

Jakou hortenzii si budete přát? Modrou, bílou či s růžovým květem? Úplně tak jednoduché to není, neboť barva každého kultivaru se mění jen v určité škále. Například u bílých květů se mohou objevit pouze růžové či modré stíny.

Razantní změnu lze provést jen u původně růžově kvetoucí odrůdy: abyste docílili modrých květů, rostlinu přesaďte do co nejkyselejšího substrátu (pH by se mělo pohybovat od 3,5 do 4,5). Proč? Barva květů totiž do určité míry závisí na půdní reakci. Kyselejší půda způsobuje modrání květů, neutrální zrůžovění.

Až se rostlina rozroste, a budete ji tedy moci hnojit, nepoužívejte prostředky, které vážou železo (vhodný je například Cererit či Kristalon), jinak se modré zabarvení neobjeví.
Klepněte pro větší obrázek

Chcete-li si výsledek "pojistit", aplikujte dvakrát týdně do zálivky 3 až 5 gramů kamence amonného na litr vody, a to minimálně čtyři týdny před květem. Použít se dá i hnojivo určené speciálně pro modré hortenzie, které obsahuje síran hlinito-amonný. 

Máte pocit, že je to příliš složité? Pak můžete vyzkoušet "babské" rady: při sázení dejte pod rostlinu kousek alobalu nebo k již zasazené hortenzii zapíchněte do země třeba hliníkovou lžíci.

Vzhledem k tomu, že změnu barvy z růžové na modrou zapříčiňuje působení volných iontů hliníku na delphinin (barvivo obsažené v květech), je pravděpodobné, že uvedené fígle skutečně účinkují. 

Některé odrůdy modrají ochotně, jiné méně, ale za pokus to jistě stojí. K těm ochotnějším patří hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla). Pěstuje se v odstínech od bílé přes růžovou, červenou, nachovou, modrou až po fialovou.

Klepněte pro větší obrázek

Hortenzie vytvoří nádherný kontrast v zeleném trávníku, keře vyniknou v malých skupinách. Můžete je vysadit také jako podrost vyšších dřevin nebo i tam, kde potřebujete zakrýt nevzhledný kout.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |