Hlaváček jarní získal své lat. jméno po krásném Adonisovi. Foto: iStockphoto.com

Hlaváček jarní získal své lat. jméno po krásném Adonisovi. | Foto: iStockphoto.com

Trýzel dorůstá do výšky 15–35 cm. Foto: iStockphoto.com

Trýzel dorůstá do výšky 15–35 cm. | Foto: iStockphoto.com

Tařice vytvoří bohatý žlutý koberec. Foto: iStockphoto.com

Tařice vytvoří bohatý žlutý koberec. | Foto: iStockphoto.com

Trpasličí kostace Danfordové jsou maximálně 12 cm vysoké a mají rády slunce, případně polostín. Foto: iStockphoto.com

Trpasličí kostace Danfordové jsou maximálně 12 cm vysoké a mají rády slunce, případně polostín. | Foto: iStockphoto.com

Kosmatec umístěte výhradně na slunné místo, aby kvetl. Foto: iStockphoto.com

Kosmatec umístěte výhradně na slunné místo, aby kvetl. | Foto: iStockphoto.com

Trýzel dorůstá do výšky 15–35 cm. Foto: iStockphoto.com
Tařice vytvoří bohatý žlutý koberec. Foto: iStockphoto.com
Trpasličí kostace Danfordové jsou maximálně 12 cm vysoké a mají rády slunce, případně polostín. Foto: iStockphoto.com
Kosmatec umístěte výhradně na slunné místo, aby kvetl. Foto: iStockphoto.com
5
Fotogalerie

Zahradní skalka s nádechem žluté: 10 skalniček, které rozzáří vaši skalku

Jarní dny jsou jako stvořené k založení nové skalky nebo projasnění skalky stávající. Seznamte se s několika zajímavými druhy skalniček, které svou zářivou žlutou barvou budou přitahovat pozornost nejenom vašich očí.

Máte doma skalku, která má své nejlepší roky už za sebou, nebo jste na podzim vytvořili základ skalky ze zeminy a kamenů, přes zimu čekali, až zemina sedne, a nyní se chystáte k jejímu osázení? Ten pravý čas je tu! Vybrali jsme 10 úžasných skalniček, které kvetou žlutou barvou, a do vaší zahrady tak vnesou pozitivní energii. 

Jak osázet skalku, aby byla bez práce? Podívejte se na video:

Žlutě kvetoucí trvalky projasní každou skalku: Které vybrat?

Z našich 10 tipů na skalničky v odstínech žluté barvy si jistě vyberete tu pravou. Použít ale můžete klidně všechny, a žlutá tak bude mít v osazení vaší skalky zastoupení od jara až do podzimu.

  1. Hlaváček jarní (Adonis vernalis) – vytrvalá bylinka, která se hojně vyskytuje na jižní Moravě a v blízkosti Pálavy. Dnes je tato rostlina chráněným druhem. Vy si ji však můžete zakoupit u specializovaných prodejců a ozdobit s ní vaši skalku. Krásné žluté květy o velikosti až 8 cm pokvetou v dubnu a květnu. Celkově je tato rostlina 40 cm vysoká, proto ji zasaďte do zadních částí skalky nebo na její okraj. Hlaváčku se dobře daří na slunečném a sušším místě. Díky jasně žluté barvě a velkým květům je velkým lákadlem pro včely.
  2. Trýzel zakrslý (Erysimum canariensis) – nenáročná a pěkná skalnička posetá mnoha žlutými květy dorůstá do výšky 15–35 cm. Její květy vám skalku ozdobí od května do července. Vysaďte ji na suché místo, kam celý den svítí slunce. Omamná vůně této rostliny velmi přitahuje čmeláky, včelky a další létající hmyz.
  3. Tařice skalní žlutá (Aurinia saxatilis) – bohatý žlutý koberec této trvalky rozjasní každou skalku. Tařice (někdo zná pod názvem stinka, šedivka, plesnivice či tuřice) dorůstá do výšky 20 cm a je velmi invazivní. Její růst budete muset pravidelně korigovat. Po odkvetení je potřeba stříhat lodyhy, aby nedošlo k samovolnému výsevu na jiná místa ve skalce. Rostlina má ráda slunce a nejkrásnější je v dubnu a květnu.
  4. Kosatec Danfordové (Iris danfordiae) – tyto trpasličí jasně žluté květiny jsou vhodné k lemování skalky. Pěkně vypadají také pod stromy nebo v blízkosti keřů. Malé kvítky jsou maximálně 12 cm vysoké a mají rády slunce, případně polostín. Pokud však doma chováte psy nebo kočky, měli byste jeho vysázení zvážit. Kosatec je toxický, a pro zvířata tudíž nebezpečný. Při práci s ním používejte rukavice. Výsev této trvalky je vhodnější na podzim.
  5. Kosmatec žlutý (Delosperma) – záplavu žlutých kvítků nabízí také kosmatec. Je to sukulentní trvalka o výšce do 5 cm. Dobře se rozrůstá a na pěstování je nenáročná. Rostlinu umístěte výhradně na slunné místo, protože na květ jde právě a jenom za slunečného dne. Kosmatec můžete použít pro vyplnění nejrůznějších nádob, které do skalky chcete umístit. Květy vás budou těšit od května až do září. Nezapomeňte na správné zimní ošetření – pokrývku z chvojí a minimální zálivku.
  6. Mechovec srstnatý (Cotula hispida) – zelený polštářek s vyvýšenými kulovitými žlutými květy ve výšce kolem 10 cm dodá vaší skalce šmrnc. Dobře se hodí mezi kameny a zídky, vkusně ozdobí okraje záhonů. Miluje sluníčko, ale snese také polostín. Bylinka nemá problém s růstem a brzy zaplní každou okolní škvíru a díru. Kvete od května do června. Na zimu je potřeba přikrýt ji chvojím.
  7. Krásnoočko přeslenité (Coreopsis verticillata) – vyšší keříčkovitá trvalka (cca 30 cm), kterou umístíte spíše do pozadí nebo na okraj skalky. Její hvězdicovité květy budou od června do října lákat motýly, čmeláky a včelky. Vyberte jí slunné místo. Pokud ji v průběhu kvetení sestřihnete, začne znovu rychle kvést, a vy tak prodloužíte dobu, kdy bude vaši skalku zdobit v celé své kráse.
  8. Rozchodník žlutý (Sedum acre) – využít jej můžete k výsadbě přímo do skalky nebo jej umístěte do okrasné nádoby. Na pěstování je nenáročný. Dávejte však pozor na přebytek vláhy. Velmi dobře se rozrůstá a jednoduše pokryje větší část půdy jako koberec. Vyplní také mezery mezi kameny. Pokud jej budete pěstovat na slunci, zůstane mu menší vzrůst. Polostín z něj udělá vyšší rostlinu. Podmínky, ve kterých rozchodník pěstujete, ovlivňují také jeho zbarvení. Do květu jde od konce léta a po celý podzim. 
  9. Lomikámen žlutý (Saxifraga paniculata 'Lutea') – slunce a sucho jsou ty pravé podmínky pro pěstování lomikamene. Jedná se o invazivní rostlinu, která svým růstem dokáže pokrýt část okolní půdy. Můžete ji zasadit také do různých nádob. Při kvetení dosahuje výšky kolem 15 cm, po odkvětu je to nízká trvalka (3–6 cm). Její žluté květy oživí vaši skalku v květnu a červnu. Nevyžaduje speciální péči přes zimní období.
  10. Netřesk žlutý (Sempervium) – suchá a stinná místa budou netřesku velmi vyhovovat. Trvalka si poradí také v polostínu, ale přímé sluneční paprsky ráda nemá. Dorůstá do výšky 5 cm a na pěstování je nenáročná po celý rok. Některé odrůdy patří mezi ohrožené druhy. V minulosti byla součástí každé zahrádky a záhonku – naši předkové věřili, že dokáže ochránit jejich stavení proti bleskům. Šťáva z netřesku se využívá k léčbě zánětu středního ucha, při štípnutí hmyzem, uleví od bolesti zubů a odstraní bradavice a kuří oka. Lze jej zasadit volně nebo do nádob, mezi kameny i zídky.

Jak na osazení skalky: Zkuste to nejdřív nanečisto

Před samotnou výsadbou doporučujeme nejdříve si jednotlivé skalničky v květináčích rozmístit tam, kde byste je chtěli mít. Potom se z různých úhlů podívejte, jak budoucí skalka vypadá, a zkuste si ji představit za pár let, až se skalničky rozrostou. Zkuste si zodpovědět tyto otázky:

  • Jak budou rostliny vysoké?
  • Kolik místa zaberou do šířky?
  • Odkud se na skalku budu dívat?
  • Uvidím dobře na všechny rostliny? Nezakryje některá výhled na jinou?

Při promýšlení odpovědí můžete skalničky přemísťovat tak, aby výsadba odpovídala všem vašim nárokům. Teprve v případě naprosté spokojenosti sazeničky reálně vysaďte.

Rostlinku opatrně vyjměte z květináče a ze zeminy odstraňte případný plevel. Pokud se vám kořeny i nadzemní část rostliny zdají v pořádku, vyhlubte dostatečně velkou jamku a skalničku zasaďte. Ihned po vysazení je potřeba rostliny dobře zalít a několik týdnů je chránit před přímým poledním sluncem. Zabráníte tak jejich možnému spálení a uhynutí.

Jak se starat o skalničky: Dodržujte tři pravidla

  1. Abyste dosáhli toho, že vaši skalku bude každý kolemjdoucí obdivovat, musíte o ni správně pečovat. Snažte se ji co nejčastěji odplevelovat. Správným okamžikem je chvíle, kdy se plevel dostane nad povrch půdy. Rozhodně by nemělo dojít k tomu, že plevel ve skalce začne kvést a produkovat semena. Pro pletí používejte trojhrotou motyčku, díky níž plevel nejen odstraníte, ale současně jí provzdušníte půdu kolem rostliny.
  2. Zapomeňte na používání hnojiv. Možná byste dosáhli toho, že se vám skalnička rychle rozroste, ale mohla by přestat kvést a v zimě by hrozilo vyšší riziko jejího vymrznutí. Jestliže máte pocit, že rostlina potřebuje živiny, vyměňte raději část zeminy v jejím okolí. Můžete přidat také čerstvý kompost.
  3. Udržujte pravidelnou zálivku. Ve většině případů skalničkám postačí srážková voda. Pokud ale delší dobu přetrvávají sucha, snažte se rostliny brzy ráno, případně po západu slunce provlhčit. Jestliže se rostlina moc rozrůstá, zavčas ji odkopněte. Měli byste také vědět, jak se postarat o skalku v zimě. Důležitá je znalost vašich rostlin, a tím i podmínek, na které jsou ve své domovině zvyklé.

Jaké skalničky vysadit do skalky a kam pro ně?

Skalničky – to je svět rozmanitých barev a tvarů, které vám dávají prostor pro vaši vlastní realizaci. Od specializovaných prodejců nebo z nejrůznějších výstav si můžete přivézt nespočet krásných rostlin. Pokud jste však začátečníci, bude vám úplně stačit odkopek rostliny ze skalky vaší sousedky nebo babičky. Na skalničky, které rostou volně v přírodě, však zapomeňte. Tyto rostliny jsou víceméně chráněné a samotný přesun do vaší skalky by ani nemusely přežít.

Výběr jednotlivých druhů rostlin podléhá vaší fantazii, trpělivosti a prostoru. Důležité také je, jestli je vaše skalka ve svahu, nebo jste horský terén budovali uměle, kolik sluníčka a stinných ploch ve skalce je nebo to, jaký je půdní základ. Do blízkosti jezírka je potřeba umístit jiné skalničky než na prosluněné vrcholky. Pravidel je mnoho.

Doporučujeme

Články odjinud