Zlín se stal Městem stromů, roste jich tam více než 100 tisíc

Zlín se stal Městem stromů, roste jich tam více než 100 tisíc

Slyšeli jste už o soutěži Město stromů, kterou pořádá Nadace Partnerství? V letošním roce proběhla už poosmé. Úkolem soutěžících bylo navrhnout zajímavou kampaň určenou veřejnosti, která bude inspirovaná stromy a ochranou přírody.

Vítězem pro období 2013/2014 se stal Zlín, který u odborné poroty uspěl ekologicko-vzdělávací kampaní zaměřenou na stromy i přírodu a snahou propagovat odbornou péči o zeleň, především provozní bezpečnost stromů a ošetření nově vysazených dřevin.

„Přestože i ostatní přihlášky byly velmi kvalitně zpracované, rozhodla se porota nakonec pro Zlín. Kromě zábavných akcí pro děti a dospělé totiž Zlínští plánují stromům skutečně pomoci. Například osázením dětských hřišť a škol nebo ošetřením 200 mladých stromků výchovným řezem, který je zásadní pro jejich správný růst,“ komentuje výběr vítěze Hana Zuchnická z Nadace Partnerství.

 

Město stromů

Smyslem celostátní soutěže Město stromů je motivovat města, aby vytvářela zelenější, zdravější a příjemnější prostředí pro lidi a zároveň je do této činnosti aktivně zapojovala. V minulosti se to díky uskutečněným akcím podařilo v Kroměříži, Tachově, Krnově, Havířově, Broumově nebo Uherském Hradišti. Roční kampaň Město stromů nyní dobíhá v městské části Praha 10, která v soutěži zvítězila loni.

 

 

Putovní žezlo převezme Zlín od Prahy 10 v říjnu. Potom začne kampaň realizovat

Nač se mohou obyvatelé Zlína, kde podle údajů města roste více než 100 tisíc stromů, těšit? V říjnu, kdy kampaň začne, chce město uspořádat Stromové slavnosti spojené s výsadbami stromů, stromolezeckými aktivitami a vyhlášením vítězného Stromu města Zlína.

V dalších měsících uskuteční odborné semináře pro starosty okolních obcí, výtvarné a fotografické soutěže, výlety za poznáváním dřevin nebo ptáků, čajové posezení pod stromy, přednášky o řezu ovocných stromů, soutěž pro zahrádkáře nazvaná Rozkvetlé město, Květinový jarmark, Den Země nebo Den stromů na hradě Lukově.

Zdroj: Nadace Partnerství

Doporučujeme

Články odjinud