vytisknout velikost písma Zkuste si vypěstovat artyčok

Pokusíte se letos pěstovat artyčoky? V tom případě máte nejvyšší čas vysít jejich semena. Ta se dají koupit v zahradnických prodejnách nebo na internetu. Velkou výhodou je i cena osiva: počítejte s asi dvaceti korunami za jedno balení.

Artyčok (Cynara scolymus) je teplomilná vytrvalá rostlina z čeledi hvězdnicovitých. O jejím pěstování se ví v naší republice velmi málo.

Její zdraví prospěšné látky nikdo nezpochybňuje, proto si zkuste několik rostlin vypěstovat!

Klepněte pro větší obrázek
Kvetoucí artyčok přitahuje mnoho včel a motýlů

Do množení artyčoků se pusťte v březnu

Artyčoky si můžete rozmnožit  buďto vegetativně (odnožemi od mateřské rostliny), což je jednoduché a rychlé, nebo generativně (semeny), to pokud ještě nemáte žádnou rostlinu. Oba způsoby množení proveďte nejlépe v březnu.

Semena o velikosti podobné slunečnicovým vysejte nejlépe po jednom do hrnků, květináčků nebo jiffů. Jelikož jsou artyčoky teplomilnou lahůdkovou zeleninou, je nutné, abyste měli vysetá semena až do doby výsadby trvale uložená při vyšší teplotě (dvacet dva stupňů Celsia) a na světle. Zhruba za deset dní vyklíčí.

Klepněte pro větší obrázek
Semena vysévejte do jiffů, které nejprve nechte nasáknout vodou

Po vyklíčení dopřejte sazenicím maximálně osvětlené místo, jedině tak získáte kvalitní sazenice! Samozřejmostí je řádná zálivka, také se mi osvědčilo přihnojování listovými hnojivy: rostliny rostou rychleji a lépe.

Pravidla výsadby 

Pěstování artyčoků je náročnější hlavně z důvodu, že rostliny jsou dosti teplomilné, proto k jejich výsadbě volte takové místo, které je slunečné a dostatečně chráněné před studenými větry. Pěstovat ho můžete i ve skleníku nebo fóliovíku (obzvlášť v chladnějších oblastech), čímž urychlíte vegetaci, a nebudete muset čekat tak dlouho na sklizeň květních lůžek.

Klepněte pro větší obrázek
Pro docílení větších poupat je nutné odstranit boční poupata

Před výsadbou si náležitě připravte pozemek, nutné je dostatečně hluboké provzdušnění půdy s přidáním dobře uzrálého kompostu. Sazenice vysazujte v květnu do řad na vzdálenost sto krát osmdesát centimetrů a zalijte je. Ve skleníku i fóliovníku můžete vysazovat již v dubnu do zhruba stejné vzdálenosti.

Po zakořenění rostliny přihnojte dusíkatým hnojivem a Cereritem, v průběhu vegetace omezte dusík a přihnojujte hnojivy s vyšším podílem fosforu a drasíku.

Co z artyčoků lze využít?

Artyčoky se pěstují převážně jako zelenina, konzumní částí jsou nerozvitá květenství, která mají široká upotřebení hlavně ve středomořské kuchyni. Tímto ale jejich využití zdaleka nekončí.

Klepněte pro větší obrázek
V tuto dobu,  před vykvetením, je nejlépší doba pro sklizeň

Pokud zmeškáte dobu sklizně (obvykle během léta), nic se neděje, po vykvetení jsou artyčoky velkou ozdobou zahrady a též je možné jejich rozkvetlá modrá květenství využít do suché vazby. Možná trochu neznámé je využití listů artyčoků, ale i kardů, které znají bylinkáři i farmaceutický průmysl.

Přezimování artyčoků

Jak již bylo uvedeno, jedná se o teplomilné trvalky, proto se mohou vyskytnout problémy s jejich přezimováním. V chladnějších oblastech lze doporučit pěstování ve skleníku nebo fóliovníku se zakrytím rostlin.

Venkovní pěstování jen raději v případě, že na podzim (v říjnu až listopadu) sklidíte kořeny a založíte je například ve sklepě do mírně vlhkého sklepa při teplotě do deseti stupňů Celsia. V březnu je opět vysadíte.

V nižších nadmořských výškách je můžete také pěstovat trvale na daném místě s nutností zimování. To spočívá v nakrytí rostlin a vytvoření hrůbku země, rašeliny, listů, větví nebo slámy, nutná je občasná kontrola během zimního období, neboť hlodavci rozhodně nepohrdnou lákavými kořeny.

Podle podmínek počítejte se zahájením sklizně květenství artyčoků již druhým rokem, v příznivých lokalitách i koncem léta v roce výsevu. Ačkoliv pěstování není úplně bezproblémové, jistě si je brzy oblíbíte – ať už pro okrasnou hodnotu artyčoků, nebo pro jejich užitkové vlastnosti.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |