vytisknout velikost písma Zkontrolujte hlízy jiřin, během zimování jsou ohrožené

Ačkoli jsou jiřiny značně odolné, kritické pro ně může být zimní období skladování, kdy je napadají převážně houbové choroby. O které druhy se jedná, jaké příznaky jsou pro ně typické a jak proti nim zasáhnout?
Zkontrolujte hlízy jiřin, během zimování jsou ohrožené

Také během měsíce února je nutné, abyste občas zkontrolovali uskladněné hlízy jiřin. Podívejte se, zda nezměnily svou velikost nebo nezačaly hnít – tak se projevují první příznaky napadení chorobami, které se mohou šířit i na další hlízy.  

Klepněte pro větší obrázek
Mokré a měknoucí stonky mohou znehodnodit celou hlízu, proto je při jejich objevení ihned odstraňte a hlízu ponechte několik dní v suchém prostředí 

Během skladování se na hlízách projevují převážně takzvané skládkové choroby. Jedná se o několik druhů houbových chorob, které způsobují hnilobu hlíz:

Sklerociniová hniloba  

Vyskytuje se na rostlinách pěstovaných v těžkých a především nepropustných půdách. Během zimování se na spodní části krčku hlíz objevuje vatovité bílé podhoubí, jakýsi povlak. Při podélném řezu lodyhy lze někdy spatřit i černá sklerocia (tělíska, s jejichž pomocí houba přezimuje).  

Ochrana: Hlízy napadené sklerociniovou hnilobou okamžitě zničte. Pokud byste tak neučinili a zjara je vysadili, při působení tepla a vlhka by se mycelium znovu probudilo a nemoc by se začala šířit do okolí. Místo, kde jste rostliny pěstovali, vyvápněte a zryjte. 

Klepněte pro větší obrázek
Hlízy podobající se té na fotografii vyhoďte, plíseň může být zdrojem infekce pro zdravé exempláře

Plíseň šedá  

Tato poměrně známá houbová choroba se vyskytuje převážně během vegetace, nicméně jestliže jiřiny sklidíte a ošetříte nesprávně, nákaza se může zavléci i do skladovacích prostor. Stonky poškozené plísní šedou poznáte podle šedohnědého povlaku.  

Ochrana: Skladovací prostory pravidelně větrejte. Doporučuji použití přípravku Sportak, osvědčil se mi nejvíce. Vhodné jsou i další přípravky, například Rovral Flo nebo Euparen Multi. 

Klepněte pro větší obrázek
Zdravá hlíza (vlevo) a hlíza napadená hnilobou (vpravo). Takovou hlízu už nezachráníte

Prevence proti hnilobám  

Lépe je chorobám předcházet, než je léčit, pamatujte tedy, že již behěm sklizně můžete rozhodnout o budoucím (ne)zdaru hlíz připravovaných k zimování. 

Po sklizni nechte hlízy volně oschnout – například pod přístřeškem – a až poté je uskladněte. Zimujte jen zdravé, silné kusy. Vždy platí, že slabé rostliny jsou méně odolné.  

Jakmile se podzemní orgány jiřin během sklizně poraní, představují vstupní bránu pro patogeny. Tato místa ošetřete. Prevencí rozumějte i správnou vzdálenost výsadby a další ošetřování za vegetace.  

Klepněte pro větší obrázek
Jakmile odstraníte nemocné části hlízy, dezinfikujte inkriminované místo mletým dřevěným uhlím  

U zimovaných hlíz se mohou vyskytnout i bakteriální choroby:  

Bakterióza (bakteriální květákovitost)  

V horní části hlízy, u kořenového krčku, se vytváří nahloučené velké množství výhonků, které svým vzhledem připomínají růžičky květáku. Infekce se šíří přes zeminu, hlízy i řízky, jimiž se jiřinky množí. Podobnými příznaky se projevuje i bakteriální nádorovitost. 

Ochrana: Napadené hlízy odstraňte i s ulpělou zeminou nejlépe již na podzim během sklizně 

Klepněte pro větší obrázek
Bakteriální květákovitost nejčastěji napadá nízké odrůdy jiřinek

Jiřiny jsou dosti odolné, a tak je choroby, ať už během vegetace, nebo skladování, napadají jen výjimečně. Jakmile se však objeví, jednejte rychle. Předejte tak šíření infekce.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |