vytisknout velikost písma Zkontrolujte hlízy jiřin, během zimování jsou ohrožené

Ačkoli jsou jiřiny značně odolné, kritické pro ně může být zimní období skladování, kdy je napadají převážně houbové choroby. O které druhy se jedná, jaké příznaky jsou pro ně typické a jak proti nim zasáhnout?
Zkontrolujte hlízy jiřin, během zimování jsou ohrožené

Také během měsíce února je nutné, abyste občas zkontrolovali uskladněné hlízy jiřin. Podívejte se, zda nezměnily svou velikost nebo nezačaly hnít – tak se projevují první příznaky napadení chorobami, které se mohou šířit i na další hlízy.  

Klepněte pro větší obrázek
Mokré a měknoucí stonky mohou znehodnodit celou hlízu, proto je při jejich objevení ihned odstraňte a hlízu ponechte několik dní v suchém prostředí 

Během skladování se na hlízách projevují převážně takzvané skládkové choroby. Jedná se o několik druhů houbových chorob, které způsobují hnilobu hlíz:

Sklerociniová hniloba  

Vyskytuje se na rostlinách pěstovaných v těžkých a především nepropustných půdách. Během zimování se na spodní části krčku hlíz objevuje vatovité bílé podhoubí, jakýsi povlak. Při podélném řezu lodyhy lze někdy spatřit i černá sklerocia (tělíska, s jejichž pomocí houba přezimuje).  

Ochrana: Hlízy napadené sklerociniovou hnilobou okamžitě zničte. Pokud byste tak neučinili a zjara je vysadili, při působení tepla a vlhka by se mycelium znovu probudilo a nemoc by se začala šířit do okolí. Místo, kde jste rostliny pěstovali, vyvápněte a zryjte. 

Klepněte pro větší obrázek
Hlízy podobající se té na fotografii vyhoďte, plíseň může být zdrojem infekce pro zdravé exempláře

Plíseň šedá  

Tato poměrně známá houbová choroba se vyskytuje převážně během vegetace, nicméně jestliže jiřiny sklidíte a ošetříte nesprávně, nákaza se může zavléci i do skladovacích prostor. Stonky poškozené plísní šedou poznáte podle šedohnědého povlaku.  

Ochrana: Skladovací prostory pravidelně větrejte. Doporučuji použití přípravku Sportak, osvědčil se mi nejvíce. Vhodné jsou i další přípravky, například Rovral Flo nebo Euparen Multi. 

Klepněte pro větší obrázek
Zdravá hlíza (vlevo) a hlíza napadená hnilobou (vpravo). Takovou hlízu už nezachráníte

Prevence proti hnilobám  

Lépe je chorobám předcházet, než je léčit, pamatujte tedy, že již behěm sklizně můžete rozhodnout o budoucím (ne)zdaru hlíz připravovaných k zimování. 

Po sklizni nechte hlízy volně oschnout – například pod přístřeškem – a až poté je uskladněte. Zimujte jen zdravé, silné kusy. Vždy platí, že slabé rostliny jsou méně odolné.  

Jakmile se podzemní orgány jiřin během sklizně poraní, představují vstupní bránu pro patogeny. Tato místa ošetřete. Prevencí rozumějte i správnou vzdálenost výsadby a další ošetřování za vegetace.  

Klepněte pro větší obrázek
Jakmile odstraníte nemocné části hlízy, dezinfikujte inkriminované místo mletým dřevěným uhlím  

U zimovaných hlíz se mohou vyskytnout i bakteriální choroby:  

Bakterióza (bakteriální květákovitost)  

V horní části hlízy, u kořenového krčku, se vytváří nahloučené velké množství výhonků, které svým vzhledem připomínají růžičky květáku. Infekce se šíří přes zeminu, hlízy i řízky, jimiž se jiřinky množí. Podobnými příznaky se projevuje i bakteriální nádorovitost. 

Ochrana: Napadené hlízy odstraňte i s ulpělou zeminou nejlépe již na podzim během sklizně 

Klepněte pro větší obrázek
Bakteriální květákovitost nejčastěji napadá nízké odrůdy jiřinek

Jiřiny jsou dosti odolné, a tak je choroby, ať už během vegetace, nebo skladování, napadají jen výjimečně. Jakmile se však objeví, jednejte rychle. Předejte tak šíření infekce.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |