vytisknout velikost písma Zimní péče o jiřinky

Jiřinky (Dahlia) právě prožívají období zazimování. Aby jejich hlízy byly na jaře připraveny k vysazení, potřebují nyní specifickou péči a kontrolu stavu. Nač se zaměřit a jak jim zabezpečit nejvhodnější podmínky?

Pokud byste viděli botanické (původní) jiřinky v jejich domovině, v Mexiku, pravděpodobně je nepoznáte. Liší se od těch námi pěstovaných – prošlechtěných – téměř ve všem. Jedno však zůstává stále stejné: hlízy těchto rostlin nejsou mrazuvzdorné.

Zásady zimování hlíz

Pokud jste na podzim hlízy správně sklidili, je nutné se o ně v zimě také dobře postarat. Znáte-li jména jednotlivých odrůd, hlízy si označte. Podle této informace snadno zjistíte, jak je daná odrůda vysoká a podle toho ji vysadíte buď do přední, či zadní partie záhonu.

Klepněte pro větší obrázek
Dobré označení hlízy by pro pěstitele mělo být samozřejmostí

Během zimy je nutná občasná kontrola teploty místnosti, v níž hlízy skladujete: nejvíce jim vyhovuje čtyři až osm stupňů Celsia. Podmínkou pro bezproblémové přezimování je i vyšší relativní vzdušná vlhkost, ta by se měla pohybovat kolem sedmdesáti procent.

Styl skladování přizpůsobte podmínkám, které máte

Způsobů, jak a v čem jste mohli jiřinky uskladnit, je více. Pokud máte skladovací prostory vlhké, s optimální vzdušnou vlhkostí, není problém uložit hlízy označené visačkou volně v bedýnkách.

Klepněte pro větší obrázek
K založení hlíz jsou nejvhodnější prodyšné plastové nebo dřevěné bedýnky

Jestliže je sklep nebo jiná místnost pro skladování sušší, hlízy jste založili v suchém či jen mírně vlhkém písku, případně rašelině či hoblinách v bedýnce tak, aby jejich vrchní část byla nad povrchem.

Při založení hlíz ve vlhčích prostorách doporučuji vyskládat je obráceně, to znamená stonky dolů. Ačkoliv budou z části nezasypány, nic se jim nestane.

Klepněte pro větší obrázek
Nebojte se ve vlhčích prostorách založit hlízy stonky dolů, nebudou tak zahnívat

Přebytečná voda, která ve stoncích občas zůstane, by mohla způsobit plesnivění hlízy a stonku. V tomto případě udržujte materiál, jímž jste hlízy zasypali, zcela suchý!

Klepněte pro větší obrázek
Nezapomeňte, že stonky jiřin jsou duté; po celou dobu zimování se v nich nesmí udržovat voda

Pokud se stane, že hlízy seschnou, v předjaří je těsně před výsadbou ponořte na několik hodin do vlažné vody. Brzy natáhnou vodu a po výsadbě rychleji vzejdou nad povrch.  

Klepněte pro větší obrázek
Tato hlíza byla v suchém prostředí zimována nesprávně, a proto vyschla. Vodní lázeň ji na jaře možná probudí k životu

Kontrola je nutností

Jiřinky umístěte tak, abyste je mohli kdykoliv snadno a rychle zkontrolovat. Ušetříte tím mnoho času a hlavně brzy rozpoznáte, zda se s nimi něco nestalo. Většinou nepotřebují žádnou zálivku, vhodné je občasné větrání místnosti za bezmrazého počasí.

Nevýhodu náročnější sklizně a přezimování hlíz vynahrazují jiřinky velkou odolností a množstvím květů, proto se u nás pěstují již více jak sto let. Naše země má bohatou jiřinkářskou historii a bylo by velkou chybou, aby tato chlouba zanikla, proto se i vy pusťte do pěstování rozmanitých odrůd!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A