vytisknout velikost písma Zimní péče o balkonové rostliny

Nejedna rostlina dokáže od pozdního jara do podzimu zkrášlit balkon či terasu. Víte však, jak se teď o takové druhy správně starat a jak předejít chorobám, aby zimované rostliny neuhynuly?

Správné přezimování je pro balkonovky velmi důležité. Zaručí, že se opět budete moci těšit z krásných, svěže zelených rostlin s velkou násadou různobarevných květů.  

Většina druhů patří k teplomilným, a tudíž nesnáší mráz. Je žádoucí, aby byly umístěny v prostorách s teplotou alespoň deset stupňů Celsia, přiměřeným množstvím světla a jen mírnou vlhkostí vzduchu.  

Vyšší teplota spolu s nadměrnou vlhkostí přispívají k postupnému a nežádoucímu vysílení rostlin a k jejich napadení škůdci nebo houbovými chorobami. 

Klepněte pro větší obrázek 
Správná péče ovlivňuje celkové zdraví rostliny

V době přezimování rostliny zalévejte mírnou dávkou vody a přihnojujte jen jednou za měsíc nebo vůbec. Jejich kondici zhoršuje tvrdá voda, která nepříznivě zvyšuje hodnotu pH, čímž blokuje příjem prvků důležitých pro správný růst.

Pokud nemáte k dispozici měkkou zálivkovou vodu, pomůže vám následující: do látkového sáčku dejte dvě hrsti rašeliny a zavěste ho na jeden den do konve s vodou. Její pH se sníží na přijatelnou hodnotu.

Vhodným prostorem pro přezimování se rozumí parapet okna v obývacím pokoji, zimní zahrada, teplý sklepní prostor s okny nebo skleník. Důležité je pravidelné větrání, které chrání rostliny před napadením škodlivým hmyzem nebo houbami.

Nejúčinnější bývá prevence  

Udržet rostliny v dobrém zdravotním stavu, to je cíl každého pěstitele. Při pěstování je nezbytně nutné řídit se požadavky rostlin na vláhu, kvalitu zeminy, hnojení a další.

Vše začíná už předpěstováním rostlin: nádoby musí být čisté a substrát prostý plevelů, škůdců a chorob. Pro pěstování balkonových druhů je velmi vhodné použít sterilizovanou zeminu, kterou jednoduše získáte propařením.

 Klepněte pro větší obrázek
Citrusovité druhy jsou vhodné pro letní pěstování na balkonech, k přezimování jim dopřejte chladné a světlé místo 

Dbejte na správný poměr při dodávání vláhy a živin. Rostliny, které jsou přehnojené, mají vyšší riziko napadení škůdci. Nedostatečný pohyb vzduchu způsobuje houbové choroby rostlin s následným odumíráním jejich listů, popřípadě celé rostliny.  

Než použijete chemii  

Pokud se rostlinám dostává dobré péče, ale i přesto onemocní, existuje řada různých způsobů, jak se nevítaných návštěvníků rychle zbavit. Nejúčinnějšími a neškodnými metodami jsou oplachy mýdlovou vodou, seškrabání škůdců, lepové destičky či draví roztoči. Pokud tyto metody přestanou zabírat, je na čase vrhnout se do boje s chemickým postřikem.  

Klepněte pro větší obrázek 
Při důsledné léčbě chorob se balkonové rostliny dostávají rychle do původní kondice

Známým škůdcem rostlin je sviluška. Její přítomnost poznáte podle zasychání listů a špatného vývinu nových výhonů. Proti ní pomáhá postřik obsahující minerální olej.

Houbová infekce se dá odstranit ořezem napadených listů nebo výhonů a zacelením rány štěpovacím voskem. Přemokření rostliny podporuje vznik houbových chorob, proto nepřelévejte a dostatečně větrejte. 

Množení balkonových rostlin 

Někteří z vás dávají určitě přednost vypěstování vlastních rostlin. V současné době se hodí vyzkoušet především množení generativní (ze semen).  

Klepněte pro větší obrázek
Muškáty jednoduše vypěstujete ze semen

Při rozmnožování dbejte na správnou hygienu, používejte pouze čisté nádoby a kvalitní zeminu. Nové rostliny jsou značně náchylné k houbovým chorobám, proto je zalévejte častěji, ale po menších dávkách vody, abyste zamezili přemokření.

Nejvhodnější dobou pro předpěstování sazenic muškátů a petunií je konec ledna. Pokud jste to nestihli, nevadí, ale pospěšte si! Do propařené, vyhřáté zeminy zasejte do sponu deset na deset centimetrů semena vybraných odrůd nebo použijte speciální minipařníčky (jedno až dvě semena na jednu buňku), které jsou dostupné v obchodech se zahrádkářskými potřebami.  

Při generativním množení často dochází k napadení houbovou nemocí známou jako padání klíčních rostlin. Je to důsledek přelévání a špatné cirkulace vzduchu, krček rostliny těsně nad zemí zhnědne, a ta pak odumírá.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |