vytisknout velikost písma Zimní bylinkářství

Zima je pro všechny živé organizmy náročným obdobím; množství čerstvé potravy se výrazně snižuje. Bojovat proti nedostatku vitaminů nám pomůže příruční bylinkovo-zeleninová zahrádka na okně v kuchyni.
Zimní bylinkářství

Vzhledem k tomu, že vás téma bylinek zaujalo, vytvořili jsme přehled, který vám napoví, jaké jsou možnosti, jak je pořídit. Záleží jen na tom, kolik času můžete jejich obstarání věnovat.  

Ze záhonu

Po oblíbených bylinkách se nám nemusí stýskat ani v zimě. Při jejich zazimovávání můžeme oddělit část keříčku tymiánu, šalvěje, oregána, máty, pažitky nebo meduňky a zasadit do nádoby určené k zimnímu pěstování.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud nemáte dostatek místa, můžete sesadit více rostlin dohromady 

V čerstvém substrátu rostlinky snadno zakoření a rychle zesílí. Při spotřebovávání pak už jenom musíme myslet na to, že oškubané pahýly znovu neobrazí.

Také je dobré dát pozor na některé invazivní druhy (máta nebo estragon), aby nezahlušily své spolubydlící. Pokud přežijí naši zimní spotřebu, snadno je na jaře vrátíme na záhon k ozdravné kúře.  

Ze semínka

Všechny jednoleté bylinky můžeme samozřejmě také pohodlně pěstovat ze semínek. Umí pak posloužit nejen prakticky, ale i esteticky, použijeme-li třeba různě barevné květináče, které nám budou v kombinaci se svěží zelení příjemnou vzpruhou v temných dnech. 

Klepněte pro větší obrázek
Vysévat můžete téměř cokoli 

Krásně poroste bazalka, u níž můžeme využít kombinaci různých kultivarů odlišných barvou, velikostí i tvarem listů.

Snadno vyklíčí také velmi aromatický kopr nebo majoránka (opravdoví znalci ji využívají nejen do jídla, ale i k leštění dubového nábytku). Stále větší oblibu si získává i koriandr, z něhož do pokrmů používáme buď mladé lístky, nebo dozrálá semena.  

Z obchodu

Celou zimu je možné koupit v supermarketech v oddělení zeleniny předpěstované bylinky v malých květináčích. Prodávají se jednoleté i vytrvalé rostliny.

Nejčastěji se objevuje máta, meduňka, bazalka, kerblík nebo pažitka. Pokud si nějaké vybereme a chceme, aby nám přežily co nejdéle, je dobré dát pozor na velké teplotní výkyvy při jejich transportu z obchodu domů.

Klepněte pro větší obrázek
Bylinky koupíte během pár minut a jejich ceny nejsou nijak závratné 

Před mrazem je na krátkou dobu ochrání i obyčejný balicí papír. Než se k nim doma vrhneme s nožem, měli bychom jim dopřát nějaký čas na zabydlení se.

Stačí tři dny a je jasné, jestli se bylince u nás líbí, nebo zda nepřežije delší dobu. V prvním případě jí dopřejeme čas, až trochu zesílí, a třeba ji přesadíme do větší nádoby nebo přidáme do truhlíku k jiným bylinkám. Ve druhém případě ji můžeme hned celou zužitkovat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |