vytisknout velikost písma Zimní bylinkářství

Zima je pro všechny živé organizmy náročným obdobím; množství čerstvé potravy se výrazně snižuje. Bojovat proti nedostatku vitaminů nám pomůže příruční bylinkovo-zeleninová zahrádka na okně v kuchyni.
Zimní bylinkářství

Vzhledem k tomu, že vás téma bylinek zaujalo, vytvořili jsme přehled, který vám napoví, jaké jsou možnosti, jak je pořídit. Záleží jen na tom, kolik času můžete jejich obstarání věnovat.  

Ze záhonu

Po oblíbených bylinkách se nám nemusí stýskat ani v zimě. Při jejich zazimovávání můžeme oddělit část keříčku tymiánu, šalvěje, oregána, máty, pažitky nebo meduňky a zasadit do nádoby určené k zimnímu pěstování.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud nemáte dostatek místa, můžete sesadit více rostlin dohromady 

V čerstvém substrátu rostlinky snadno zakoření a rychle zesílí. Při spotřebovávání pak už jenom musíme myslet na to, že oškubané pahýly znovu neobrazí.

Také je dobré dát pozor na některé invazivní druhy (máta nebo estragon), aby nezahlušily své spolubydlící. Pokud přežijí naši zimní spotřebu, snadno je na jaře vrátíme na záhon k ozdravné kúře.  

Ze semínka

Všechny jednoleté bylinky můžeme samozřejmě také pohodlně pěstovat ze semínek. Umí pak posloužit nejen prakticky, ale i esteticky, použijeme-li třeba různě barevné květináče, které nám budou v kombinaci se svěží zelení příjemnou vzpruhou v temných dnech. 

Klepněte pro větší obrázek
Vysévat můžete téměř cokoli 

Krásně poroste bazalka, u níž můžeme využít kombinaci různých kultivarů odlišných barvou, velikostí i tvarem listů.

Snadno vyklíčí také velmi aromatický kopr nebo majoránka (opravdoví znalci ji využívají nejen do jídla, ale i k leštění dubového nábytku). Stále větší oblibu si získává i koriandr, z něhož do pokrmů používáme buď mladé lístky, nebo dozrálá semena.  

Z obchodu

Celou zimu je možné koupit v supermarketech v oddělení zeleniny předpěstované bylinky v malých květináčích. Prodávají se jednoleté i vytrvalé rostliny.

Nejčastěji se objevuje máta, meduňka, bazalka, kerblík nebo pažitka. Pokud si nějaké vybereme a chceme, aby nám přežily co nejdéle, je dobré dát pozor na velké teplotní výkyvy při jejich transportu z obchodu domů.

Klepněte pro větší obrázek
Bylinky koupíte během pár minut a jejich ceny nejsou nijak závratné 

Před mrazem je na krátkou dobu ochrání i obyčejný balicí papír. Než se k nim doma vrhneme s nožem, měli bychom jim dopřát nějaký čas na zabydlení se.

Stačí tři dny a je jasné, jestli se bylince u nás líbí, nebo zda nepřežije delší dobu. V prvním případě jí dopřejeme čas, až trochu zesílí, a třeba ji přesadíme do větší nádoby nebo přidáme do truhlíku k jiným bylinkám. Ve druhém případě ji můžeme hned celou zužitkovat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A