Žijeme s barvami

Žijeme s barvami

Barvy vždy výrazně ovlivňovaly lidský život. Jejich působení ani volba barev v interiéru proto rozhodně není druhořadou nebo zanedbatelnou otázkou.

Co dokáže barevnost

Barvy působí především na psychiku a význam tohoto vlivu roste tím více, čím déle v daném barevném prostředí pobýváme. Zejména v domácím interiéru proto nelze funkci barevné skladby podceňovat. Základnou, na níž barevné řešení interiéru stojí, jsou stěny. Právě ony mohou zásadním způsobem rozhodnout o tom, zda prostor bude působit útulně, uklidňujícím dojmem, anebo naopak bude vyvolávat depresivní náladu nebo bude působit rušivě. Prací s barvou je také možné opticky prostor zvětšit a provzdušnit. 

Jak s barvami pracovat

Základní dělení barev na teplé (červená, žlutá, oranžová) a studené (modrá, zelená, hnědá) je všeobecně známé. Jak ale s nimi pracovat v interiéru? Základním faktorem, který o působení barev rozhoduje, je osvětlení. Pro volbu barevného řešení tedy bude rozhodující, zda interiér bude osvětlován převážně denním světlem, a pokud bude osvětlen uměle, o jaký typ svítidel půjde.

Také směr, kterým jsou orientována okna, bude hrát důležitou roli. V interiérech, kde se počítá s nižší intenzitou osvětlení – severně orientovaná okna, místnosti zastíněné okolní zástavbou – je vhodné pracovat s teplými odstíny barev, pokud je v interiéru přirozeného světla dostatek, je možné využít i barev studených. Pokud uvažujeme o optickém ovlivnění velikosti prostoru, platí, že světlé barvy prostor zvětšují, tmavé jej opticky zmenší.

Kromě toho platí i další pravidla, která bychom měli pro dosažení harmonického barevného řešení interiéru dodržovat. Z principů barevné harmonie vyplývá, že příjemně působí barvy, které se vzájemně doplňují, například modrá a oranžová nebo žlutá a fialová. Vhodná je i kombinace dvou barev stejného tónu, ale různé sytosti – světle zelená se sytou zelenou, červená s růžovou. Podobný efekt přinese i kombinace neutrální a pestré barvy – černá, šedá nebo bílá s modrou, žlutou nebo zelenou.

Jak působí barvy

Červená – živá barva podporuje aktivitu, ve velkých plochách ale může působit zneklidnění a nervozitu, doporučuje se střídmé použití

Oranžová – vhodná barva pro tmavé místnosti, působí optimisticky, živě, v sytých odstínech ale může zneklidňovat

Žlutá – pozitivní vliv na psychiku, projasní prostor, hodí se do méně osvětlených interiérů, může je opticky zvětšit

Zelená – další z optimistických barev, vyvolává představy přírody, jara a symbolizuje klid a naději působí uklidňujícím dojmem

Modrá – uklidňující barva vhodná pro místnosti, kde se relaxuje a odpočívá, jinak by měla být doplněna teplými barvami

Malování v praxi

Období, kdy byly trendem výhradně bílé stěny, je již zřejmě pryč. Možná že bylo reakcí na ubíjející nevkus tradičních „válečků“ a linek, které už téměř vymizely, možná kralování bílé zdi ukončila současná nebývale pestrá nabídka kvalitních malířských barev. Při volbě barevného tónování si dnes lze vybírat z velkého množství typů nátěrů i odstínů barev.

Pokud se rozhodneme namíchat odstín barvy podle vlastní představy sami, měli bychom postupovat opatrně. Výsledkem neodborného míchání by totiž mohlo být znehodnocení barev, protože platí, že čím více barev smícháme, tím bude výsledek více šedý.

Nejjednodušším řešením jsou proto již předem natónované barvy. I když ale klademe na výběr barevného odstínu vyšší nároky, můžeme snadno dospět k optimálnímu řešení. Velké firmy dodávající barevné nátěry provozují po celé republice sítě středisek, kde lze ve spolupráci s odborníky namíchat jakýkoli požadovaný odstín, k dispozici jsou obsáhlé vzorkovníky a někde lze dokonce získat odbornou radu při volbě barevného řešení celého interiéru. Společnost HET například nabízí službu COLOR STUDIO, v jejímž rámci lze nahrát obrázek místnosti a její stěny virtuálně „přetírat“ a hledat tak nejlepší variantu.

Malujeme sami – co je zapotřebí

Stěny musí být rovné a čisté, starý nátěr oškrábeme a omyjeme mýdlovou vodou. Nerovnosti obrousíme nebo vyrovnáme tmelem nebo sádrou. Větší trhliny vyplníme plastickým tmelem, sádra není vhodná – trhliny se znovu objeví.

Zdi po odstranění větší vrstvy starých nátěrů nebo nově omítnuté stěny upravíme penetračním nátěrem, který zajistí rovnoměrnou nasákavost jejich povrchu. Malbu provedeme až po dokonalém vyschnutí penetrace (cca 12 hodin).

Skvrny na zdech, které vznikly průsakem vody, nebo dehtové skvrny u komínů běžným nátěrem prostupují, překryjeme je proto základním filtračním nátěrem pro překrývání skvrn a teprve pak aplikujeme malbu. Malbu začínáme stropem, aby se zabránilo pocákání čerstvě vymalovaných stěn a při použití disperzního nátěru k dokonalému krytí stačí obvykle dvě vrstvy. Plochu stropu nebo stěny natíráme vždy najednou, abychom nespojovali zaschlou a čerstvou malbu

Nástroje: pro malování můžeme zvolit štětce, válečky, polštářky nebo barvu na zdi můžeme nastříkat pomocí malířské stříkačky. Použít štětce je vhodnější pro menší plochy a detaily, stříkačky naopak pro větší plochy.

Doporučujeme

Články odjinud