vytisknout velikost písma Židovská třešeň: krásná dekorace i zdravý pokrm

Mochyně neboli židovská třešeň se dá využít hned několika způsoby. Můžete si z ní vytvořit různá aranžmá nebo udělat výborný pokrm. Je totiž velice zdravá a pomůže vám od různých neduhů a nemocí.

Kde se tady vzala?

Mochyně se často pěstuje v jihovýchodní Evropě, ale pochází z Jižní Ameriky. U nás se většinou rozšiřuje jako plevel na různých rumištích, vinicích, v listnatých lesích nebo zahradách. Můžete si ji však i sami vypěstovat.

Je to poměrně nenáročná rostlina. Daří se jí v téměř každé půdě a pomocí plazivých kořenů se silně rozrůstá. Proto se vám může stát, že se ve velmi krátké době rozšíří po velké ploše zahrady.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstují se i druhy, které mají květy žluté a kalich zelený nebo žlutozelený

Pokud chcete jejímu rozšíření zamezit, vytrhávejte po celé léto a na podzim mladé rostlinky nebo ji jednoduše zasaďte do velké, zeminou naplněné vany či podobné nádoby, kde kořeny nemají šanci se někam rozšířit.

Sušte a zdobte

Židovská třešeň má krásné oranžové květy ve tvaru lampiónku, které se výborně hodí do bytů i jiných interiérů. Dají se z nich vytvořit úžasné květinové vazby a aranžmá. Větévky s květy se trhají, jakmile se okvětí plodů začínají zbarvovat.

Jejich výhodou je, že vydrží velmi dlouho, i několik let. Hodí se tedy i jako výzdoba na vánoční stromeček, jako ozdoba k ovoci nebo na zpestření vázaných věnců. Fantazii se v tomto případě meze nekladou.

Klepněte pro větší obrázek
K Vánocům patří červená barva a s ní i květy mochyně

Ještě než se však pustíte do výzdoby, pověste mochyni za lodyhy ve svazku tak, aby lampióny visely směrem dolů, a nechte je jeden měsíc sušit.

K čemu jsou plody mochyně dobré

Plod mochyně tvoří kulovitá bobule uzavřená v kalichu, jež skrývá léčivou sílu. Obsahuje vitamin C, kterého má více než citrony, a dále spoustu léčivých látek s detoxikačním účinkem.

Ty pomáhají při léčbě dny nebo jiných kloubních potížích. Dokáží totiž rozpouštět a odvádět soli kyseliny močové, které jsou usazeny v kloubech a tkáních lidského těla.

Klepněte pro větší obrázek
Homeopatické přípravky s výtažkem z židovské třešně se předepisují i pro léčbu právě řádící žloutenky

Plody tedy mohou napomoci i při léčbě revmatu. Mají také příznivý vliv na močové cesty a ledviny, ty čistí od různých solí a jiných usazenin.

Pokud se však chce vyhnout problémům, jezte pouze plody, které jsou zralé, a nekonzumujte jiné části rostliny. Jsou totiž jedovaté! Zralé plody poznáte podle toho, že okvětní kalichy uschnou jakoby na papír.

Poznejte nový chuťový zážitek

Pokud smícháte různé exotické plody dohromady, poznáte, jak asi židovská třešeň chutná. Její plody jsou velmi šťavnaté, mají originální chuť a příjemné aroma.

Musíte je ale rychle zkonzumovat. Jsou totiž citlivé na vlhko a rychle plesniví. Nejlépe se hodí do ovocných salátů, je však třeba je rozpůlit, dužina tak lépe přijímá cukr.

Lze je také usušit, podobají se poté rozinkám. Také je můžete použít k dekoraci cukrovinek nebo ke zdobení alkoholických i nealkoholických koktejlů.

Ochutnejte výborné recepty s plody mochyně

Salát s mochyní a rajčaty

Připravte si rajčata, plody mochyně, špetku soli, trochu pepře a bílý jogurt. A jak si salát udělat? Rajčata nakrájejte na kostičky a mochyni na plátky. Promíchejte se solí, pepřem a jogurtem. Nechte vychladit a máte hotovo.

Klepněte pro větší obrázek
Mochyni nevysazujte poblíž paprik, vzájemně se sprašují, a to negativně ovlivňuje chuť paprik

Míchaný kompot

350 g mochyně

350 g hrušek

300 g jablek

2 šálky vody

150 g cukru

1 g citronové šťávy

Plody mochyně očistěte, hrušky a jablka oloupejte, rozdělte na polovinu, zbavte jádřinců a uložte do okyselené vody. Dále svařte cukr s vodou a citronovou šťávou.

Do sklenice pak rovnejte vrstvy jednotlivých druhů ovoce a zalijte je vroucím sirupem. Uzavřete a sterilizujte 20 minut při 85 °C. Doufám, že vám bude chutnat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |