Zelí hlávkové: pěstování a kultivary

Hlávkové zelí u nás patří k oblíbeným druhům zeleniny. Poradíme vám s jeho pěstováním: kdy zahájit výsev, jaké zajistit pěstební podmínky, jak si poradit s chorobami a škůdci. V článku najdete i tabulku s charakteristikou kultivarů.

Zelí hlávkové (Brassica oleracea L. convar. capitata) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), tudíž je přímým příbuzným brokolice, kedlubnu, kapusty a květáku. Přehled kultivarů, jež můžete pěstovat, následuje i s jejich popisem v tabulce.  

Přehled kultivarů zelí hlávkového
Název kultivaru Typ Barva Hmotnost hlávky
'Avak F1' polopozdní bílá 3,8–4,5 kg
'Dita' velmi rané bílá 0,9–1,2 kg
'Holt' pozdní bílá 2–3 kg
'Hornet F1' rané bílá 0,8–1,1 kg
'Juna F1' velmi rané bílá 0,9–1,5 kg
'Kalibos' středně rané červená 2–2,5 kg
'Korino F1' středně rané bílá 2–3 kg
'Kvit F1' polopozdní červená 1,9–2,4 kg
'Lena F1' středně rané bílá 2–2,5 kg
'Mars' středně rané bílá 1,2–1,7 kg
'Megaton' středně rané bílá 3 kg
'Moderat F1' polopozdní červená 2–2,5 kg
'Mohykan F1' polopozdní červená 1,9–2,4 kg
'Pavlo F1' polopozdní bílá 4–5 kg
'Polar' pozdní bílá 3–4 kg
'Pourovo červené' pozdní červenofialová 3–5 kg
'Pourovo polopozdní' polopozdní bílá 10 kg a více
'Pourovo pozdní' pozdní bílá 5 kg
'Ritmo F1' polopozdní bílá 4 kg a více
'Rufus' středně rané červená 1,3–2 kg
'Sláva F1' rané bílá 0,9–1,2 kg
'Torpedo F1' polopozdní bílá 2–2,5 kg
'Trvalo F1' polopozdní bílá 2,5–3 kg
'Unikát F1' středně rané bílá 0,9–1,5 kg
'Zeus F1' středně rané bílá 1,7–2,2 kg
'Zora' rané bílá 0,5–0,8 kg

Pařeniště, nebo záhon? 

Rané kultivary zelí vysévejte v polovině dubna do pařeniště nebo do jiffů. Pozdní odrůdy můžete v teplejších oblastech vysít v téže době přímo na záhon, v chladnějších polohách doporučuji začít s výsevem až po zmrzlých mužích v polovině května.  

zeli1.jpg
Hybridní odrůdy mívají hlávky s váhou i nad pět kilogramů; foto: Semo 

Mezi jednotlivými semenáčky udržujte vzdálenost minimálně patnáct centimetrů. Husté výsevy znamenají zbytečné plýtvání a práci navíc: budete muset jednotit, navíc sazeničky mají slabý stonek a jsou vytáhlé kvůli nedostatku světla. 

Řádně vyvinuté sazenice z pařeniště vysazujte na záhon od poloviny května. Rané odrůdy se sázejí ve sponu padesát krát padesát centimetrů, u pozdních odrůd s mohutnými hlávkami doporučuji výsadbový spon ještě o deset centimetrů zvětšit. 

zeli2.jpg
Pourovy odrůdy patří již ke stálicím; foto: Semo 

Zelí potřebuje hodně živin a vody 

Bílé i červené odrůdy zelí hlávkového mají jedno společné: vyžadují propustnou půdu zásobenou velmi dobře živinami. Při podzimním rytí proto přidejte do záhonu, který je určen tomuto náročnému strávníkovi, větší množství chlévského hnoje smíchaného s uleželým kompostem a nadrobno posekanou trávou.  

Dávejte pozor na přehnojení dusíkem! Zelí v takovém případě ztrácí svoji sytou barvu, churaví a často bývá napadeno běláskem zelným, který do něj klade vajíčka. Larvy z nich vyvinuté pak ničí vrchní vrstvu hlávek. U mladých, nevyvinutých rostlin je třeba zasáhnout velice rychle: larvy vykousávají střed růžice, čímž znehodnotí celou zeleninu.  

zeli3.jpg
Kultivar 'Unikát F1' s velmi jemnou vnitřní strukturou; foto: Semo 

V průběhu vegetačního období zelí vydatně a pravidelně zalévejte. Jak přebytek, tak i nedostatek vody škodí. Při přelévání dochází k poškození kořenového systému rostlin, naopak nedostatkem vody mohou hlávky zakrnět. Rostliny jsou pak celkově zesláblé a mají velmi nízký výnos.

Zelí pěstujte každý rok na jiném místě!  

Nezapomeňte na pravidelné střídání stanoviště. V souvislosti se značným nárůstem pěstování různých druhů brukvovitých, hlavně řepky, se po mnoha letech začala opět vyskytovat nádorovitost brukvovitých, způsobená sporami hlenky kapustové (Plasmodiophora brassicae).

Komplikace při pěstování zelí: nádorovitost brukvovitých a krytonosci  

Napadené rostliny poznáte jednoduše: jejich růst je značně zpomalený až zakrnělý a při déletrvajících obdobích velmi teplých dnů napadení jedinci vadnou a hynou. Na kořenovém systému jsou patrné značné výrůstky. Všechny napadené rostliny je nutné co nejdříve spálit, aby se choroba dále nešířila. 

zeli4.jpg
Při správné péči se dočkáte velké úrody; foto: Semo 

Poškození kořenů způsobují drobní brouci krytonosci (rod Ceutorhynchus), kteří do nich vykusují chodbičky a kladou vajíčka. Napadení pak vypadá podobně jako nádorovitost. Pokud krytonosec napadne vaše zelí, k ošetření použijte například Decis, přičemž postříkejte pouze konec košťálu a vrchní část kořenů, které vykukují ze země.

Doporučujeme

Články odjinud