vytisknout velikost písma Zelí hlávkové: pěstování a kultivary

Hlávkové zelí u nás patří k oblíbeným druhům zeleniny. Poradíme vám s jeho pěstováním: kdy zahájit výsev, jaké zajistit pěstební podmínky, jak si poradit s chorobami a škůdci. V článku najdete i tabulku s charakteristikou kultivarů.

Zelí hlávkové (Brassica oleracea L. convar. capitata) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), tudíž je přímým příbuzným brokolice, kedlubnu, kapusty a květáku. Přehled kultivarů, jež můžete pěstovat, následuje i s jejich popisem v tabulce.  

Přehled kultivarů zelí hlávkového
Název kultivaru Typ Barva Hmotnost hlávky
'Avak F1' polopozdní bílá 3,8–4,5 kg
'Dita' velmi rané bílá 0,9–1,2 kg
'Holt' pozdní bílá 2–3 kg
'Hornet F1' rané bílá 0,8–1,1 kg
'Juna F1' velmi rané bílá 0,9–1,5 kg
'Kalibos' středně rané červená 2–2,5 kg
'Korino F1' středně rané bílá 2–3 kg
'Kvit F1' polopozdní červená 1,9–2,4 kg
'Lena F1' středně rané bílá 2–2,5 kg
'Mars' středně rané bílá 1,2–1,7 kg
'Megaton' středně rané bílá 3 kg
'Moderat F1' polopozdní červená 2–2,5 kg
'Mohykan F1' polopozdní červená 1,9–2,4 kg
'Pavlo F1' polopozdní bílá 4–5 kg
'Polar' pozdní bílá 3–4 kg
'Pourovo červené' pozdní červenofialová 3–5 kg
'Pourovo polopozdní' polopozdní bílá 10 kg a více
'Pourovo pozdní' pozdní bílá 5 kg
'Ritmo F1' polopozdní bílá 4 kg a více
'Rufus' středně rané červená 1,3–2 kg
'Sláva F1' rané bílá 0,9–1,2 kg
'Torpedo F1' polopozdní bílá 2–2,5 kg
'Trvalo F1' polopozdní bílá 2,5–3 kg
'Unikát F1' středně rané bílá 0,9–1,5 kg
'Zeus F1' středně rané bílá 1,7–2,2 kg
'Zora' rané bílá 0,5–0,8 kg

Pařeniště, nebo záhon? 

Rané kultivary zelí vysévejte v polovině dubna do pařeniště nebo do jiffů. Pozdní odrůdy můžete v teplejších oblastech vysít v téže době přímo na záhon, v chladnějších polohách doporučuji začít s výsevem až po zmrzlých mužích v polovině května.  

Klepněte pro větší obrázek
Hybridní odrůdy mívají hlávky s váhou i nad pět kilogramů; foto: Semo 

Mezi jednotlivými semenáčky udržujte vzdálenost minimálně patnáct centimetrů. Husté výsevy znamenají zbytečné plýtvání a práci navíc: budete muset jednotit, navíc sazeničky mají slabý stonek a jsou vytáhlé kvůli nedostatku světla. 

Řádně vyvinuté sazenice z pařeniště vysazujte na záhon od poloviny května. Rané odrůdy se sázejí ve sponu padesát krát padesát centimetrů, u pozdních odrůd s mohutnými hlávkami doporučuji výsadbový spon ještě o deset centimetrů zvětšit. 

Klepněte pro větší obrázek
Pourovy odrůdy patří již ke stálicím; foto: Semo 

Zelí potřebuje hodně živin a vody 

Bílé i červené odrůdy zelí hlávkového mají jedno společné: vyžadují propustnou půdu zásobenou velmi dobře živinami. Při podzimním rytí proto přidejte do záhonu, který je určen tomuto náročnému strávníkovi, větší množství chlévského hnoje smíchaného s uleželým kompostem a nadrobno posekanou trávou.  

Dávejte pozor na přehnojení dusíkem! Zelí v takovém případě ztrácí svoji sytou barvu, churaví a často bývá napadeno běláskem zelným, který do něj klade vajíčka. Larvy z nich vyvinuté pak ničí vrchní vrstvu hlávek. U mladých, nevyvinutých rostlin je třeba zasáhnout velice rychle: larvy vykousávají střed růžice, čímž znehodnotí celou zeleninu.  

Klepněte pro větší obrázek
Kultivar 'Unikát F1' s velmi jemnou vnitřní strukturou; foto: Semo 

V průběhu vegetačního období zelí vydatně a pravidelně zalévejte. Jak přebytek, tak i nedostatek vody škodí. Při přelévání dochází k poškození kořenového systému rostlin, naopak nedostatkem vody mohou hlávky zakrnět. Rostliny jsou pak celkově zesláblé a mají velmi nízký výnos.

Zelí pěstujte každý rok na jiném místě!  

Nezapomeňte na pravidelné střídání stanoviště. V souvislosti se značným nárůstem pěstování různých druhů brukvovitých, hlavně řepky, se po mnoha letech začala opět vyskytovat nádorovitost brukvovitých, způsobená sporami hlenky kapustové (Plasmodiophora brassicae).

Komplikace při pěstování zelí: nádorovitost brukvovitých a krytonosci  

Napadené rostliny poznáte jednoduše: jejich růst je značně zpomalený až zakrnělý a při déletrvajících obdobích velmi teplých dnů napadení jedinci vadnou a hynou. Na kořenovém systému jsou patrné značné výrůstky. Všechny napadené rostliny je nutné co nejdříve spálit, aby se choroba dále nešířila. 

Klepněte pro větší obrázek
Při správné péči se dočkáte velké úrody; foto: Semo 

Poškození kořenů způsobují drobní brouci krytonosci (rod Ceutorhynchus), kteří do nich vykusují chodbičky a kladou vajíčka. Napadení pak vypadá podobně jako nádorovitost. Pokud krytonosec napadne vaše zelí, k ošetření použijte například Decis, přičemž postříkejte pouze konec košťálu a vrchní část kořenů, které vykukují ze země.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |