6
Fotogalerie

Zelený balkón: nový trend do truhlíků a nádob

Pestrobarevné variace letniček a trvalek mohou v truhlících nudit. Hitem letošního roku jsou rostliny výrazné tvarem a barvou listu. Vylaďte svůj balkón do zelena!

Tradičně osázené truhlíky klasickými květinami (pelargonie, verbena, surfinie) vypadají krásně. Potřebují ale pravidelnou péči, zejména odstraňování odkvetlých květů,  často je rozcuchá a poničí vítr. Alternativou k takto pojaté květinové výzdobě balkónů se stávají nevýrazně kvetoucí, tzv. strukturní rostliny.

Mají zajímavé zbarvení listů, mohou se stát výplňovou součástí kvetoucích truhlíků. Novým trendem se stává i samostatné osázení nádob pouze těmito rostlinami. K jejich nesporným kladům patří rychlost růstu, květináče se brzy zazelenají, a  velká vzrůstnost, nemusíme kupovat tolik sazenic.

Tipy na skvělé rostliny

plecthrantus.jpg

Mezi tradiční rostliny ozdobné listem patří moud pochvatcovitý (Plectranthus coleoides), známý spíše pod názvem molice. Jeho aromatická, kadidlu podobná vůně odpuzuje hmyz. Převislé výhony dorůstají délky 1-1,5 metru, dobře se snáší s pelargoniemi i dalšími kvetoucími rostlinami. Nezaskočí ho sluneční úpal ani nepravidelná zálivka.

vrbina.jpg

V závěsných květináčích mnoho parády nadělá vrbina penízková (Lysimachia nummularia „ Aurea“). Jedná se o bujně rostoucí trvalku, která by mohla omezovat pomaleji rostoucí rostliny. Na dlouhých odnožích vyrůstají drobné listy. Pokud rostlinu budeme pravidelně přihnojovat a dostatečně zalévat, odmění se kompaktním dekorativním vzhledem.

zběhovec.jpg

Na spíše stinných balkónech se bude dobře dařit půdopokryvné trvalce zběhovci plazivému (Ajuga reptans). Vhodně doplní nižší patro begoniím a fuchsiím, ale protože se vyskytuje v různých barevných variantách – temně červený, zelený, světle panašovaný – krásná bude nádoba osázená jen různými odrůdami zběhovce.

kopřivěnka.jpg

Elegantní a nepřehlédnutelná je kopřivěnka zkřížená (Coleus blumei), původem vytrvalá tropická rostlina. V našich podmínkách přes zimu živoří, vyplatí se proto na jaře pořídit nové sazenice. Novější kultivary mají velmi dekorativní, oslnivě pestře vybarvené listy různých tvarů. Nevýrazné květenství je třeba okamžitě odlomit. Rostliny vystavíme na teplém a osluněném místě a vydatně zaléváme.

svatolína.jpg

Šedolistá rostlina svatolína cypřiškovitá (Santolina chamaecyparissus) tvoří místo květů žlutavé kuličky. Dorůstá výšky asi 30cm. Během vegetace ji několikrát zastřihneme, udrží se její kompaktní tvar.

Do nádob můžeme vysadit i zelené bylinky a koření, rychle rostou a některé i přezimují (saturejka, šalvěj, dobromysl, levandule apod.). Tyto byliny se již běžně vyskytují i v kultivarech s různě barevnými listy.

povíjnice.jpg

Na trhu se objevila i nové kultivary povíjnice (Ipomea). Má velké, výrazné listy červené a žluté barvy, případně panašované. Nejlépe poroste na polostinném stanovišti, na balkónech situovaných na východ.

Doporučujeme

Články odjinud