vytisknout velikost písma Zeleninu můžete vysévat i v červenci

Co se pěstování zeleniny týče, letní období neznamená konec výsevů. Naopak, na své zahrady můžete vysít nejrůznější kultury s krátkou vegetační dobou. Vyberte si, které druhy oblíbených zelenin si v létě zaslouží vaši pozornost.

Zelenina má pro lidský organismus zcela zásadní význam, protože obsahuje řadu látek podporujících dobré zdraví jedince.

Především to jsou vitaminy A,C, E, vláknina, minerály a silice, které jsou důležité pro správnou činnost zažívacího ústrojí.

Pestrá paleta barev: jí se přece i očima

K tradičním letním zeleninám patří nejrůznější druhy brukvovitých. Z nich bývají nejčastěji pěstovány ředkvičky (Raphanus sativus) vynikající svojí výraznou chutí a velkým výběrem odrůd nejrůznějších barev. Stejně tak jako ostatní zástupci této čeledi vyžadují humózní půdu s dostatkem vláhy. K letnímu pěstování se dobře hodí například odrůda 'Kvinta'.

Klepněte pro větší obrázek
Ředkvička 'Kvinta' vyniká velkými bulvičkami odolnými proti praskání; foto: Semo

Kedlubny (Brassica oleracea convar. Gongylodes) znáte ve dvou barevných odstínech – bílé a modré. K výběru máte také poměrně velké množství odrůd, přičemž jejich velkou výhodou je, že nejsou náchylné na praskání a dřevnatění bulv.

Kedlubny při růstu vyžadují poměrně velké množství zálivky, půda by měla být stále mírně vlhká. K červencovému výsevu využijte modře zbarvené odrůdy 'Azur', 'Kozmanova modrá' a 'Modrava F1' nebo bílou s názvem 'Luna'.

Klepněte pro větší obrázek
Kedluben 'Modrava F1'; foto: Semo

Zajímavou volbu představuje zelí pekingské (Brassica campestris var. Pekinensis), jež je oblíbeno především pro své křupavé listy elegantně uspořádané do pevné hlávky. Výborně se hodí do nejrůznějších zeleninových salátů.

Pokud zasejete v polovině července, sklizně se dočkáte nejpozději v polovině září. Pro správný vývin je nutno tento druh zelí zalévat většími dávkami vody. Pro brzkou sklizeň se nejlépe hodí odrůda 'Manoko F1'. Výsevy provádějte přímo na stanoviště.

Klepněte pro větší obrázek
Salát 'Maršálus'; foto: Semo

Pro postupnou sklizeň listů

Ke stejným účelům využijete i zelí čínské (Brassica chinensis), které má stejné nároky na půdu jako pekingské – oběma druhům vyhovují středně těžké propustné půdy dobře zásobené živinami. Čínské zelí má však listy uspořádané do různě velkých růžic. Nejkratší vegetační dobu, pětapadesát dní, má kultivar 'Sobi' s výraznými řapíky a světlezelenými listy.

Salát hlávkový (Lactuca sativa var. Capitata) pěstujte na zahrádkách po celý rok. Pro letní pěstování si vyberte některou z odrůd letního, případně ledového salátu. Z letních mohu jmenovat 'Maršálus', 'Merkurion' a 'Saturn', z ledových pak 'Ledano', 'Maximo' nebo velmi známý 'Pražan'. Vysévejte přímo na stanoviště a po dobu klíčení udržujte stejnoměrnou vlhkost.

Klepněte pro větší obrázek
Pekingské zelí zaujme kompaktní hlávkou; foto: Semo

Špenát (Spinacea oleracea) má své místo na našich zahrádkách již mnoho let. Používají se nejen celé listy do zeleninových salátů, ale i v rozmixovaném stavu jako příloha k pokrmům. Vyhovují mu hlinitopísčité půdy s dobrým zásobením vláhou. Vegetační doba je pouhých pět až šest týdnů. Pro červencové výsevy volíme hybridní odrůdy, nejlépe 'Emilia F1' a 'Previa F1'.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |