vytisknout velikost písma Zeleninu můžete vysévat i v červenci

Co se pěstování zeleniny týče, letní období neznamená konec výsevů. Naopak, na své zahrady můžete vysít nejrůznější kultury s krátkou vegetační dobou. Vyberte si, které druhy oblíbených zelenin si v létě zaslouží vaši pozornost.

Zelenina má pro lidský organismus zcela zásadní význam, protože obsahuje řadu látek podporujících dobré zdraví jedince.

Především to jsou vitaminy A,C, E, vláknina, minerály a silice, které jsou důležité pro správnou činnost zažívacího ústrojí.

Pestrá paleta barev: jí se přece i očima

K tradičním letním zeleninám patří nejrůznější druhy brukvovitých. Z nich bývají nejčastěji pěstovány ředkvičky (Raphanus sativus) vynikající svojí výraznou chutí a velkým výběrem odrůd nejrůznějších barev. Stejně tak jako ostatní zástupci této čeledi vyžadují humózní půdu s dostatkem vláhy. K letnímu pěstování se dobře hodí například odrůda 'Kvinta'.

Klepněte pro větší obrázek
Ředkvička 'Kvinta' vyniká velkými bulvičkami odolnými proti praskání; foto: Semo

Kedlubny (Brassica oleracea convar. Gongylodes) znáte ve dvou barevných odstínech – bílé a modré. K výběru máte také poměrně velké množství odrůd, přičemž jejich velkou výhodou je, že nejsou náchylné na praskání a dřevnatění bulv.

Kedlubny při růstu vyžadují poměrně velké množství zálivky, půda by měla být stále mírně vlhká. K červencovému výsevu využijte modře zbarvené odrůdy 'Azur', 'Kozmanova modrá' a 'Modrava F1' nebo bílou s názvem 'Luna'.

Klepněte pro větší obrázek
Kedluben 'Modrava F1'; foto: Semo

Zajímavou volbu představuje zelí pekingské (Brassica campestris var. Pekinensis), jež je oblíbeno především pro své křupavé listy elegantně uspořádané do pevné hlávky. Výborně se hodí do nejrůznějších zeleninových salátů.

Pokud zasejete v polovině července, sklizně se dočkáte nejpozději v polovině září. Pro správný vývin je nutno tento druh zelí zalévat většími dávkami vody. Pro brzkou sklizeň se nejlépe hodí odrůda 'Manoko F1'. Výsevy provádějte přímo na stanoviště.

Klepněte pro větší obrázek
Salát 'Maršálus'; foto: Semo

Pro postupnou sklizeň listů

Ke stejným účelům využijete i zelí čínské (Brassica chinensis), které má stejné nároky na půdu jako pekingské – oběma druhům vyhovují středně těžké propustné půdy dobře zásobené živinami. Čínské zelí má však listy uspořádané do různě velkých růžic. Nejkratší vegetační dobu, pětapadesát dní, má kultivar 'Sobi' s výraznými řapíky a světlezelenými listy.

Salát hlávkový (Lactuca sativa var. Capitata) pěstujte na zahrádkách po celý rok. Pro letní pěstování si vyberte některou z odrůd letního, případně ledového salátu. Z letních mohu jmenovat 'Maršálus', 'Merkurion' a 'Saturn', z ledových pak 'Ledano', 'Maximo' nebo velmi známý 'Pražan'. Vysévejte přímo na stanoviště a po dobu klíčení udržujte stejnoměrnou vlhkost.

Klepněte pro větší obrázek
Pekingské zelí zaujme kompaktní hlávkou; foto: Semo

Špenát (Spinacea oleracea) má své místo na našich zahrádkách již mnoho let. Používají se nejen celé listy do zeleninových salátů, ale i v rozmixovaném stavu jako příloha k pokrmům. Vyhovují mu hlinitopísčité půdy s dobrým zásobením vláhou. Vegetační doba je pouhých pět až šest týdnů. Pro červencové výsevy volíme hybridní odrůdy, nejlépe 'Emilia F1' a 'Previa F1'.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |