vytisknout velikost písma Zelenina v plné síle

Červen patří k měsícům, kdy si můžete ze zahrady přinést výsledky své jarní práce. Sklízet můžete hrášek, saláty, mrkev, ředkvičky či třeba kedlubny. Další sklizeň vás samozřejmě bude stát i další síly.
Zelenina v plné síle

Škůdci se rodí stále

Ano, jen tak se jich jednou provždy nezbavíte. Zeleninové záhony napadají v tomto období mšice, housenky a různé choroby. Podle potřeby použijte vhodné ochranné prostředky. Brambory a lilek si pořádně prohlédněte a rostliny případně zbavte mandelinek.

Klepněte pro větší obrázek
Mandelinku je třeba odhalit co nejdříve

Začínají se objevovat slimáci, které můžete zlikvidovat například přípravkem Ferramol. Granule dáte kolem záhonu, a jakmile je slimáci sežerou, zalezou do půdy, kde zemřou. Tento přípravek, jenž je láká, aplikujte na vlhkou půdu. Pokud po prohlídce rostlin najdete nějakou zakrnělou nebo pokroucenou, vytáhněte ji a spalte.

Sklízíme a sázíme

Sotva jste si otrhali první kousky zeleniny z rostlin na zahrádce, nastal čas přesadit předpěstované sadby letních druhů salátů, ředkviček a kedluben. Zasejte i další, abyste po celé vegetační období měli doma čerstvé várky vitaminů.

Nezapomeňte zasadit okurky k nakládání, zelí, letní květák, červenou řepu, měsíček, letní salát, keříčkové fazole, brokolici a zimní pór. Zasejte si také zeleninu pro podzimní sklizeň – kadeřávek, pozdní květák, brokolici.

Klepněte pro větší obrázek
Péče o rajčata se vyplatí

Venkovní záhony osázejte posledními rostlinami rajčat a paprik. A pokud jste již snědli hrášek, vysejte si rovněž nový. Půdu po sklizené zelenině nezapomeňte motyčkou nakypřit a trochu přihnojit kompostem. Dál vás čeká pravidelné zalévání a odplevelování.

Starejte se, pečujte. Zeleninu přihnojte!

Přihnojte česnekové, cibulové a pórkové záhony. Česneku paličákovi vylamte narůstající květní stvoly. Reveni odstraňte narůstající květenství. U tyčkových rajčat vylamujte pravidelně boční výhony. Čím dříve, tím lépe!

Klepněte pro větší obrázek
Rebarbora si v kuchyni opět nachází své místo

Keříčková rajčata nechte s bočními výhony a přivažte je k oporám. Nezapomínejte v teplých dnech větrat skleníky a pařeniště. Přesvědčte se, zda mají přiměřené stínění a větrání. Na konci měsíce můžete sbírat první rajčata, papriky a okurky.

Zeleninové recepty patří právě v této době k nejvyhledávanějším. Zde vám přinášíme několik tipů.

Bifteková hořčice

Připravte si stejné díly mrkve, kedlubny, zelených fazolek, květáku, hrášku, celeru a cibule, čtyři sta gramů plnotučné hořčice, jednu lžíci soli a sto padesát mililitrů octa. Zeleninu uvařte každou zvlášť v osolené vodě doměkka a nakrájejte ji na kostičky. V míse rozmíchejte hořčici se solí a octem, přidejte nakrájenou zeleninu a zamíchejte. Naplňte skleničky a sterilujte deset minut při teplotě osmdesát pět stupňů Celsia. Pak hned ochlaďte.

Sterilované ředkvičky

Ředkvičky omyjete a spaříte vařící vodou. Ochladíte ve studené vodě a srovnáte do skleniček. Stranou svaříte vodu s octem a solí a horkým roztokem zalijete ředkvičky. Sterilujete dvacet minut při teplotě osmdesát pět stupňů Celsia. Dávkování: jeden a půl kilogram ředkviček, pět set mililitrů vody, dvě stě padesát mililitrů osmiprocentního octa, patnáct gramů soli.

Letní salát

Potřebujete jeden hlávkový salát, sto gramů čerstvé okurky, petrželku, jednu lžíci estragonových lístků. Na zálivku dvě stě mililitrů smetany, dvě lžíce citronové šťávy, dvě lžičky cukru, jednu lžičku hořčice, sůl a pepř. Hlávkový salát pokrájíte na nudličky a okurku nastrouháte. Smetanu ušleháte, okořeníte, vmícháte do ní bylinky a vše promícháte s připravenou zeleninou. Podávejte vychlazené.

Kedlubnový salát

Připravte si čtyři sta gramů raných kedluben, čtyři lžíce nadrobno nasekaného kopru, jeden bílý jogurt, sůl a pepř. Kedlubny nejprve očistěte, oloupejte a nechte nejmladší listy. Listy nasekejte nadrobno, kedlubnu nastrouhejte na širší nudličky. Osolte, opepřte a smíchejte s jogurtem a koprem. Před podáváním vychlaďte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |