Zelenina v plné síle

Červen patří k měsícům, kdy si můžete ze zahrady přinést výsledky své jarní práce. Sklízet můžete hrášek, saláty, mrkev, ředkvičky či třeba kedlubny. Další sklizeň vás samozřejmě bude stát i další síly.

Škůdci se rodí stále

Ano, jen tak se jich jednou provždy nezbavíte. Zeleninové záhony napadají v tomto období mšice, housenky a různé choroby. Podle potřeby použijte vhodné ochranné prostředky. Brambory a lilek si pořádně prohlédněte a rostliny případně zbavte mandelinek.

mandelinka bramborová.jpg
Mandelinku je třeba odhalit co nejdříve

Začínají se objevovat slimáci, které můžete zlikvidovat například přípravkem Ferramol. Granule dáte kolem záhonu, a jakmile je slimáci sežerou, zalezou do půdy, kde zemřou. Tento přípravek, jenž je láká, aplikujte na vlhkou půdu. Pokud po prohlídce rostlin najdete nějakou zakrnělou nebo pokroucenou, vytáhněte ji a spalte.

Sklízíme a sázíme

Sotva jste si otrhali první kousky zeleniny z rostlin na zahrádce, nastal čas přesadit předpěstované sadby letních druhů salátů, ředkviček a kedluben. Zasejte i další, abyste po celé vegetační období měli doma čerstvé várky vitaminů.

Nezapomeňte zasadit okurky k nakládání, zelí, letní květák, červenou řepu, měsíček, letní salát, keříčkové fazole, brokolici a zimní pór. Zasejte si také zeleninu pro podzimní sklizeň – kadeřávek, pozdní květák, brokolici.

rajče.jpg
Péče o rajčata se vyplatí

Venkovní záhony osázejte posledními rostlinami rajčat a paprik. A pokud jste již snědli hrášek, vysejte si rovněž nový. Půdu po sklizené zelenině nezapomeňte motyčkou nakypřit a trochu přihnojit kompostem. Dál vás čeká pravidelné zalévání a odplevelování.

Starejte se, pečujte. Zeleninu přihnojte!

Přihnojte česnekové, cibulové a pórkové záhony. Česneku paličákovi vylamte narůstající květní stvoly. Reveni odstraňte narůstající květenství. U tyčkových rajčat vylamujte pravidelně boční výhony. Čím dříve, tím lépe!

reveň.jpg
Rebarbora si v kuchyni opět nachází své místo

Keříčková rajčata nechte s bočními výhony a přivažte je k oporám. Nezapomínejte v teplých dnech větrat skleníky a pařeniště. Přesvědčte se, zda mají přiměřené stínění a větrání. Na konci měsíce můžete sbírat první rajčata, papriky a okurky.

Zeleninové recepty patří právě v této době k nejvyhledávanějším. Zde vám přinášíme několik tipů.

Bifteková hořčice

Připravte si stejné díly mrkve, kedlubny, zelených fazolek, květáku, hrášku, celeru a cibule, čtyři sta gramů plnotučné hořčice, jednu lžíci soli a sto padesát mililitrů octa. Zeleninu uvařte každou zvlášť v osolené vodě doměkka a nakrájejte ji na kostičky. V míse rozmíchejte hořčici se solí a octem, přidejte nakrájenou zeleninu a zamíchejte. Naplňte skleničky a sterilujte deset minut při teplotě osmdesát pět stupňů Celsia. Pak hned ochlaďte.

Sterilované ředkvičky

Ředkvičky omyjete a spaříte vařící vodou. Ochladíte ve studené vodě a srovnáte do skleniček. Stranou svaříte vodu s octem a solí a horkým roztokem zalijete ředkvičky. Sterilujete dvacet minut při teplotě osmdesát pět stupňů Celsia. Dávkování: jeden a půl kilogram ředkviček, pět set mililitrů vody, dvě stě padesát mililitrů osmiprocentního octa, patnáct gramů soli.

Letní salát

Potřebujete jeden hlávkový salát, sto gramů čerstvé okurky, petrželku, jednu lžíci estragonových lístků. Na zálivku dvě stě mililitrů smetany, dvě lžíce citronové šťávy, dvě lžičky cukru, jednu lžičku hořčice, sůl a pepř. Hlávkový salát pokrájíte na nudličky a okurku nastrouháte. Smetanu ušleháte, okořeníte, vmícháte do ní bylinky a vše promícháte s připravenou zeleninou. Podávejte vychlazené.

Kedlubnový salát

Připravte si čtyři sta gramů raných kedluben, čtyři lžíce nadrobno nasekaného kopru, jeden bílý jogurt, sůl a pepř. Kedlubny nejprve očistěte, oloupejte a nechte nejmladší listy. Listy nasekejte nadrobno, kedlubnu nastrouhejte na širší nudličky. Osolte, opepřte a smíchejte s jogurtem a koprem. Před podáváním vychlaďte.

Doporučujeme

Články odjinud