vytisknout velikost písma Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

V dubnu je již zahrada plná pučících a rašících rostlin. Na zeleninové záhony vyséváme a sázíme také mnohé druhy zeleniny. Mnohé plodiny mají nejvyšší čas dostat se do země.

Některé plodiny vyséváme přímo na záhony, jiné na záhonech předpěstováváme a pak je teprve rozsazujeme. Teplomilné druhy zeleniny ale musíme předpěstovat ve skleníku, pařeništi nebo za oknem, až po zmrzlých mužích v květnu mohou do země.

 Rady pro úspěšné předpěstování zeleniny

 Rady pro úspěšné předpěstování zeleniny

Košťály by se zimy nebály

V dubnu intenzivně vyséváme různé druhy košťálové zeleniny a předpěstovanou sadbu vysazujeme.

Výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Výsev ve skleníku či za oknem – v dubnu ještě můžeme vyset zelí hlávkové polorané a pozdní, růžičkovou kapustu, kadeřávek, pozdní kedlubny, letní květák a brokolici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výsev na venkovní záhon – v teplých oblastech vyséváme na záhony hlávkové zelí polorané a pozdní, hlávkovou kapustu pozdní, růžičkovou kapustu, kedlubny, letní květák a brokolici.

Výsadba na záhon – do země patří v dubnu předpěstované sazenice raného a poloraného hlávkového zelí, rané hlávkové kapusty, kedluben, raného květáku a brokolice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Plodová zelenina kouká z okna

Plodová zelenina, tedy rajčata, lilky, okurky a tykve zatím koukají na vekovní přírodu skrze sklo. Za okny či ve skleníku budou ještě do 15. května. Pokud jsme nestihli předpěstovat sadbu v březnu, rychle ještě vyséváme. Dovolit si to můžeme zvláště v teplých oblastech země, kde roste plodová zelenina rychleji.

Výsev do skleníku, pařeniště či za okny – končíme výsev tyčkových i keříčkových rajčat, velkoplodé papriky, nakládaček a sálátovek (okurky). V dubnu je pravý čas na výsev melounů, cuket, patizonů a dýní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Lusk sem, lusk tam

Luskovou zeleninu sejeme přímo na místo do hnízd či řádků. Předpěstování u nich se neprovádí.

Přímý výsev na záhony – do hnízd po 3–4 semenech nebo do řádků vyséváme hrách, ke konci měsíce vyséváme také fazol (je náchylný na přízemní mrazíky) a do země patří také bob zahradní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kořenová zelenina

Ani kořenovou zeleninu nepředpěstováváme.

Přímý výsev na záhon – v dubnu je čas na výsev mrkve i karotky, na počátku měsíce doséváme petržel a pastinák, vyséváme dále řepu salátovou, ranou řepu setou, ředkvičky, vodnici a tuřín.

  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Cibulová zelenina

Cibulovou zeleninu vyséváme přímo na záhon. V pařeništi můžeme předpěstovat cibuli kuchyňskou a zimní pórek.

Přímý výsev na záhon – na záhony patří v těchto dnech sazečka (cibulky), rychle ještě můžeme dosázet jarní česnek a šalotku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Listí nejen pro králíky

Listová zelenina má v dubnu nejvyšší čas dostat se do půdy.

Výsev v pařeništi, skleníku a za okny – předpěstovat výsevem můžeme letní hlávkový salát, ledový, listový a římský salát, novozélandský špenát, štěrbák, hlávkovou čekanku, řapíkatý a listový celer, čínské zelí a sladký fenykl.

Výsev na venkovní záhon – pro předpěstování sadby vyséváme na venkovní záhony letní hlávkový, ledový a římský salát, štěrbák, čekanku, čínské zelí, sladký fenykl, reveň (rebarboru) a chřest.

Výsadba na záhony – do země patří sadba hlávkového raného salátu, římského a listového salátu a chřestu.

Přímý výsev na záhony – do řádků sejeme mangold pažitku a špenát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Okopaniny neslaví první máj

Okopaniny jsou na zahradě v podstatě zastoupeny pouze bramborami. Ty musejí být podle počasí v dubnu v zemi, nejpozději do 1. května.

Co je to přímý výsev?

Touto metodou vyséváme zeleninu, u níž získáváme většinou kořeny. Ty mají kůlový tvar a špatně se přesazují. Mladé rostlinky se neujímají dobře a vyprodukovaná zelenina není kvalitní. Proto sejeme do řádků či hnízd semínka a takovou sadbu už nepřesazujeme na jiné místo. Můžeme ji maximálně tzv. vyjednotit, tedy některé jedince v přehuštěném výsevu vytrhat. Také luskoviny nepředpěstováváme, protože velmi rychle klíčí a dobře rostou. Některé druhy můžeme vysévat přímo na pozemek i předpěstovávat. Přímý výsev u těchto druhů zeleniny se doporučuje v klimaticky příznivějších oblastech země.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |