vytisknout velikost písma Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

V dubnu je již zahrada plná pučících a rašících rostlin. Na zeleninové záhony vyséváme a sázíme také mnohé druhy zeleniny. Mnohé plodiny mají nejvyšší čas dostat se do země.

Některé plodiny vyséváme přímo na záhony, jiné na záhonech předpěstováváme a pak je teprve rozsazujeme. Teplomilné druhy zeleniny ale musíme předpěstovat ve skleníku, pařeništi nebo za oknem, až po zmrzlých mužích v květnu mohou do země.

 Rady pro úspěšné předpěstování zeleniny

 Rady pro úspěšné předpěstování zeleniny

Košťály by se zimy nebály

V dubnu intenzivně vyséváme různé druhy košťálové zeleniny a předpěstovanou sadbu vysazujeme.

Výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Výsev ve skleníku či za oknem – v dubnu ještě můžeme vyset zelí hlávkové polorané a pozdní, růžičkovou kapustu, kadeřávek, pozdní kedlubny, letní květák a brokolici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výsev na venkovní záhon – v teplých oblastech vyséváme na záhony hlávkové zelí polorané a pozdní, hlávkovou kapustu pozdní, růžičkovou kapustu, kedlubny, letní květák a brokolici.

Výsadba na záhon – do země patří v dubnu předpěstované sazenice raného a poloraného hlávkového zelí, rané hlávkové kapusty, kedluben, raného květáku a brokolice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Plodová zelenina kouká z okna

Plodová zelenina, tedy rajčata, lilky, okurky a tykve zatím koukají na vekovní přírodu skrze sklo. Za okny či ve skleníku budou ještě do 15. května. Pokud jsme nestihli předpěstovat sadbu v březnu, rychle ještě vyséváme. Dovolit si to můžeme zvláště v teplých oblastech země, kde roste plodová zelenina rychleji.

Výsev do skleníku, pařeniště či za okny – končíme výsev tyčkových i keříčkových rajčat, velkoplodé papriky, nakládaček a sálátovek (okurky). V dubnu je pravý čas na výsev melounů, cuket, patizonů a dýní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Lusk sem, lusk tam

Luskovou zeleninu sejeme přímo na místo do hnízd či řádků. Předpěstování u nich se neprovádí.

Přímý výsev na záhony – do hnízd po 3–4 semenech nebo do řádků vyséváme hrách, ke konci měsíce vyséváme také fazol (je náchylný na přízemní mrazíky) a do země patří také bob zahradní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kořenová zelenina

Ani kořenovou zeleninu nepředpěstováváme.

Přímý výsev na záhon – v dubnu je čas na výsev mrkve i karotky, na počátku měsíce doséváme petržel a pastinák, vyséváme dále řepu salátovou, ranou řepu setou, ředkvičky, vodnici a tuřín.

  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Cibulová zelenina

Cibulovou zeleninu vyséváme přímo na záhon. V pařeništi můžeme předpěstovat cibuli kuchyňskou a zimní pórek.

Přímý výsev na záhon – na záhony patří v těchto dnech sazečka (cibulky), rychle ještě můžeme dosázet jarní česnek a šalotku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Listí nejen pro králíky

Listová zelenina má v dubnu nejvyšší čas dostat se do půdy.

Výsev v pařeništi, skleníku a za okny – předpěstovat výsevem můžeme letní hlávkový salát, ledový, listový a římský salát, novozélandský špenát, štěrbák, hlávkovou čekanku, řapíkatý a listový celer, čínské zelí a sladký fenykl.

Výsev na venkovní záhon – pro předpěstování sadby vyséváme na venkovní záhony letní hlávkový, ledový a římský salát, štěrbák, čekanku, čínské zelí, sladký fenykl, reveň (rebarboru) a chřest.

Výsadba na záhony – do země patří sadba hlávkového raného salátu, římského a listového salátu a chřestu.

Přímý výsev na záhony – do řádků sejeme mangold pažitku a špenát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Okopaniny neslaví první máj

Okopaniny jsou na zahradě v podstatě zastoupeny pouze bramborami. Ty musejí být podle počasí v dubnu v zemi, nejpozději do 1. května.

Co je to přímý výsev?

Touto metodou vyséváme zeleninu, u níž získáváme většinou kořeny. Ty mají kůlový tvar a špatně se přesazují. Mladé rostlinky se neujímají dobře a vyprodukovaná zelenina není kvalitní. Proto sejeme do řádků či hnízd semínka a takovou sadbu už nepřesazujeme na jiné místo. Můžeme ji maximálně tzv. vyjednotit, tedy některé jedince v přehuštěném výsevu vytrhat. Také luskoviny nepředpěstováváme, protože velmi rychle klíčí a dobře rostou. Některé druhy můžeme vysévat přímo na pozemek i předpěstovávat. Přímý výsev u těchto druhů zeleniny se doporučuje v klimaticky příznivějších oblastech země.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |