vytisknout velikost písma Zelenina v dubnu: výsev a výsadba

V dubnu je již zahrada plná pučících a rašících rostlin. Na zeleninové záhony vyséváme a sázíme také mnohé druhy zeleniny. Mnohé plodiny mají nejvyšší čas dostat se do země.

Některé plodiny vyséváme přímo na záhony, jiné na záhonech předpěstováváme a pak je teprve rozsazujeme. Teplomilné druhy zeleniny ale musíme předpěstovat ve skleníku, pařeništi nebo za oknem, až po zmrzlých mužích v květnu mohou do země.

 Rady pro úspěšné předpěstování zeleniny

 Rady pro úspěšné předpěstování zeleniny

Košťály by se zimy nebály

V dubnu intenzivně vyséváme různé druhy košťálové zeleniny a předpěstovanou sadbu vysazujeme.

Výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Výsev ve skleníku či za oknem – v dubnu ještě můžeme vyset zelí hlávkové polorané a pozdní, růžičkovou kapustu, kadeřávek, pozdní kedlubny, letní květák a brokolici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výsev na venkovní záhon – v teplých oblastech vyséváme na záhony hlávkové zelí polorané a pozdní, hlávkovou kapustu pozdní, růžičkovou kapustu, kedlubny, letní květák a brokolici.

Výsadba na záhon – do země patří v dubnu předpěstované sazenice raného a poloraného hlávkového zelí, rané hlávkové kapusty, kedluben, raného květáku a brokolice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Plodová zelenina kouká z okna

Plodová zelenina, tedy rajčata, lilky, okurky a tykve zatím koukají na vekovní přírodu skrze sklo. Za okny či ve skleníku budou ještě do 15. května. Pokud jsme nestihli předpěstovat sadbu v březnu, rychle ještě vyséváme. Dovolit si to můžeme zvláště v teplých oblastech země, kde roste plodová zelenina rychleji.

Výsev do skleníku, pařeniště či za okny – končíme výsev tyčkových i keříčkových rajčat, velkoplodé papriky, nakládaček a sálátovek (okurky). V dubnu je pravý čas na výsev melounů, cuket, patizonů a dýní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Lusk sem, lusk tam

Luskovou zeleninu sejeme přímo na místo do hnízd či řádků. Předpěstování u nich se neprovádí.

Přímý výsev na záhony – do hnízd po 3–4 semenech nebo do řádků vyséváme hrách, ke konci měsíce vyséváme také fazol (je náchylný na přízemní mrazíky) a do země patří také bob zahradní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kořenová zelenina

Ani kořenovou zeleninu nepředpěstováváme.

Přímý výsev na záhon – v dubnu je čas na výsev mrkve i karotky, na počátku měsíce doséváme petržel a pastinák, vyséváme dále řepu salátovou, ranou řepu setou, ředkvičky, vodnici a tuřín.

  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Cibulová zelenina

Cibulovou zeleninu vyséváme přímo na záhon. V pařeništi můžeme předpěstovat cibuli kuchyňskou a zimní pórek.

Přímý výsev na záhon – na záhony patří v těchto dnech sazečka (cibulky), rychle ještě můžeme dosázet jarní česnek a šalotku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Listí nejen pro králíky

Listová zelenina má v dubnu nejvyšší čas dostat se do půdy.

Výsev v pařeništi, skleníku a za okny – předpěstovat výsevem můžeme letní hlávkový salát, ledový, listový a římský salát, novozélandský špenát, štěrbák, hlávkovou čekanku, řapíkatý a listový celer, čínské zelí a sladký fenykl.

Výsev na venkovní záhon – pro předpěstování sadby vyséváme na venkovní záhony letní hlávkový, ledový a římský salát, štěrbák, čekanku, čínské zelí, sladký fenykl, reveň (rebarboru) a chřest.

Výsadba na záhony – do země patří sadba hlávkového raného salátu, římského a listového salátu a chřestu.

Přímý výsev na záhony – do řádků sejeme mangold pažitku a špenát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Okopaniny neslaví první máj

Okopaniny jsou na zahradě v podstatě zastoupeny pouze bramborami. Ty musejí být podle počasí v dubnu v zemi, nejpozději do 1. května.

Co je to přímý výsev?

Touto metodou vyséváme zeleninu, u níž získáváme většinou kořeny. Ty mají kůlový tvar a špatně se přesazují. Mladé rostlinky se neujímají dobře a vyprodukovaná zelenina není kvalitní. Proto sejeme do řádků či hnízd semínka a takovou sadbu už nepřesazujeme na jiné místo. Můžeme ji maximálně tzv. vyjednotit, tedy některé jedince v přehuštěném výsevu vytrhat. Také luskoviny nepředpěstováváme, protože velmi rychle klíčí a dobře rostou. Některé druhy můžeme vysévat přímo na pozemek i předpěstovávat. Přímý výsev u těchto druhů zeleniny se doporučuje v klimaticky příznivějších oblastech země.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |