vytisknout velikost písma Zelenina ochrání srdce před chorobami

Zelenina má blahodárné účinky na lidské zdraví. Podle amerických odborníků strava bohatá na zeleninu chrání srdce a téměř zamezuje vzniku chorob oběhové soustavy. Bohatství mrkve, hrášku, rajčat a dalších druhů zeleniny v jídelníčku omezuje výrazně usazování tuku ve stěnách cév.

Michael Adams z Wake Forest University testoval účinky zeleniny na srdce a cévy myší. Tato laboratorní zvířata totiž velmi rychle začala trpět aterosklerózou, tvořil se jim v cévách tukový plak. Ten buď částečně nebo zcela zastavil průchod krve cévou a následoval infarkt myokardu či mozková mrtvice. Doktor Adams krmil polovinu myší brokolicí, fazolkami, kukuřicí, mrkví, hráškem a další zeleninou. Druhou půlku zvířat nadíval stravou neobsahující žádnou zeleninu.

A po čtyřech měsících vědci zjistili, že myši konzumující zeleninu měly až o čtyřicet procent méně cholesterolového plaku v cévách ve srovnání se zvířaty bez zeleninové stravy.

„Ačkoli zatím nevíme, na jakém principu to funguje, výsledek jasně ukazuje, že strava bohatá na zeleninu výrazně zpomaluje kornatění cév a snižuje riziko vzniku srdečních chorob,“ prohlásil doktor Adams.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |