8
Fotogalerie

Zelenina, která překvapí a pobaví: pěstujte nové, neobvyklé odrůdy

Všichni je znáte, jen nevíte, kolik různých podob mohou mít. Zkuste letos experimentovat! 

Poohlédněte se po pultech semenářství a překvapte své okolí novými, nezvykle zbarvenými odrůdami zelenin. Možná vás příjemně překvapí nejen svým vzhledem, ale u mnoha odrůd i vyšší hodnotou vitaminů.

zvlastnosti.jpg
Nabídněte takovou mrkev svým spolustolovníkům a pak jen sledujte jejich překvapení; foto: Profimedia

Mrkev nemusí být jen oranžová 

Kdo by neznal sladké oranžové kořeny odrůd 'Jitka F1', 'Karotina', 'Nantes 5', tolik význačné obsahem provitaminu A? Daří-li se vám jejich pěstování, není důvod, proč nerozšířit seznam vyzkoušených odrůd o něco nového.  

zvlastnosti_1.jpg
Tmavě fialová mrkev? Odrůda 'Purple Hase F1' (úplně vlevo) je mimořádně chutná; foto: Prodejní zahrada InFlore  

Žlutou barvu reprezentuje 'Táborská žlutá', kterou můžete využít i pro krmení zvířat. 'Purple Haze F1' je zcela unikátní svou dvoubarevností, 'Red Samurai F1' má krásnou červenou barvu.

Fazolky pomohou i zahradě  

Tyto odrůdy nejsou zahrádkářům zcela neznámé, je však vhodné se o nich zmínit, neboť jsou v zahrádce esteticky zajímavé a navíc pomáhají v půdě poutat vzdušný dusík. Zelenoluská 'Bona', žlutoluská 'Maxidor' a fialovoluská 'Purple Queen' vás jistě nezklamou, jsou to vděčné odrůdy. 

zvlastnosti_2.jpg
Tepelné zpracování fialových lusků odrůdy 'Purple Queen' způsobí jejich zezelenání; foto: Prodejní zahrada InFlore  

Paprika, která zaujme i svým vzhledem 

Tato oblíbená zelenina existuje v mnoha odrůdách. Samozřejmostí jsou sladké a pálivé typy v nesčetných barvách. Víte však, že některé odrůdy jsou zajímavé nejen plody, ale i květy a listy? Přesně takovou pěstitelskou lahůdkou je 'Pretty Purple'. 

zvlastnosti_3.jpg
Odrůda 'Pretty Purple' má krásné panašované listy a fialové květy; foto: Prodejní zahrada InFlore  

Zelené rajče může být zralé 

Nikoho nepřekvapí, že celosvětově je rajče nejpěstovanější zeleninou. Že znáte červené, žluté nebo i oranžové plody v různých barvách? Tak tohle již dávno neplatí. Nyní si můžete vybrat i z černočervených, pruhovaných, bíložlutých nebo zelených odrůd (zralé)! 

zvlastnosti_4.jpg
I takto mohou vypadat zralé plody rajčat. Na snímku odrůda 'Green Zebra'; foto: Prodejní zahrada InFlore  

Ibišek jedlý neboli okra zahustí vaše pokrmy 

Tato indická teplomilná zelenina je velmi vhodná pro pěstování ve sklenících nebo v nižších nadmořských výškách. Když budete chtít zahustit pokrmy, stačí použít okru. Žádné přisypávání moukou již dělat nemusíte. Navíc se jedná o krásnou rostlinu. 

zvlastnosti_5.jpg
Okru ve výšce dvacet centimetrů zaštípněte, dočkáte se tak vyšší sklizně; foto: Prodejní zahrada InFlore  

Pěstujete lilek?

Byla by škoda, abychom se nezmínili o lilku vejcoplodém. Je plný živin a antioxidantů, proto jistě stojí za to vypěstovat jej na zahradě nebo zakoupit plody. Vyzkoušejte odrůdy se zelenými nebo bílými plody, které vypadají nevšedně a skvěle chutnají – často mívají jemnější chuť.

zvlastnosti_6.jpg
Zelené a protáhlé plody lilku jsou typické pro asijskou kuchyni; foto: Prodejní zahrada InFlore   

Na kukuřici si pochutnáte  

Pryč jsou naštěstí doby, kdy každý z nás znal jen takzvané kukuřice pro silážování. Cukrová kukuřice je sladká nebo supersladká. Obě jsou však velmi chutné a gurmány oceňované. Zmíním odrůdy 'Adika F1' (žlutá zrna), 'Mirai' (bílá zrna) a 'Peaches and Creme' (žlutobílá zrna). 

zvlastnosti_7.jpg
Nepěstujte blízko sebe různé odrůdy kukuřic, palice budou mít odlišné vlastnosti; foto: Prodejní zahrada InFlore 

Výčet neobvyklých barevných odrůd zdaleka nekončí. Můžete pěstovat fialový i žlutý květák, krémovou okurku, zelený či žlutý patizon, bílou cuketu, červenou řepu, která má uvnitř žutou dužninu, i meloun se žlutou slupkou. Proto je jen na vás, čím svou rodinu a známé překvapíte.

 

Doporučujeme

Články odjinud