vytisknout velikost písma Zelenina, která překvapí a pobaví: pěstujte nové, neobvyklé odrůdy

Všichni je znáte, jen nevíte, kolik různých podob mohou mít. Zkuste letos experimentovat! 

Poohlédněte se po pultech semenářství a překvapte své okolí novými, nezvykle zbarvenými odrůdami zelenin. Možná vás příjemně překvapí nejen svým vzhledem, ale u mnoha odrůd i vyšší hodnotou vitaminů.

Klepněte pro větší obrázek
Nabídněte takovou mrkev svým spolustolovníkům a pak jen sledujte jejich překvapení; foto: Profimedia

Mrkev nemusí být jen oranžová 

Kdo by neznal sladké oranžové kořeny odrůd 'Jitka F1', 'Karotina', 'Nantes 5', tolik význačné obsahem provitaminu A? Daří-li se vám jejich pěstování, není důvod, proč nerozšířit seznam vyzkoušených odrůd o něco nového.  

Klepněte pro větší obrázek
Tmavě fialová mrkev? Odrůda 'Purple Hase F1' (úplně vlevo) je mimořádně chutná; foto: Prodejní zahrada InFlore  

Žlutou barvu reprezentuje 'Táborská žlutá', kterou můžete využít i pro krmení zvířat. 'Purple Haze F1' je zcela unikátní svou dvoubarevností, 'Red Samurai F1' má krásnou červenou barvu.

Fazolky pomohou i zahradě  

Tyto odrůdy nejsou zahrádkářům zcela neznámé, je však vhodné se o nich zmínit, neboť jsou v zahrádce esteticky zajímavé a navíc pomáhají v půdě poutat vzdušný dusík. Zelenoluská 'Bona', žlutoluská 'Maxidor' a fialovoluská 'Purple Queen' vás jistě nezklamou, jsou to vděčné odrůdy. 

Klepněte pro větší obrázek
Tepelné zpracování fialových lusků odrůdy 'Purple Queen' způsobí jejich zezelenání; foto: Prodejní zahrada InFlore  

Paprika, která zaujme i svým vzhledem 

Tato oblíbená zelenina existuje v mnoha odrůdách. Samozřejmostí jsou sladké a pálivé typy v nesčetných barvách. Víte však, že některé odrůdy jsou zajímavé nejen plody, ale i květy a listy? Přesně takovou pěstitelskou lahůdkou je 'Pretty Purple'. 

Klepněte pro větší obrázek
Odrůda 'Pretty Purple' má krásné panašované listy a fialové květy; foto: Prodejní zahrada InFlore  

Zelené rajče může být zralé 

Nikoho nepřekvapí, že celosvětově je rajče nejpěstovanější zeleninou. Že znáte červené, žluté nebo i oranžové plody v různých barvách? Tak tohle již dávno neplatí. Nyní si můžete vybrat i z černočervených, pruhovaných, bíložlutých nebo zelených odrůd (zralé)! 

Klepněte pro větší obrázek
I takto mohou vypadat zralé plody rajčat. Na snímku odrůda 'Green Zebra'; foto: Prodejní zahrada InFlore  

Ibišek jedlý neboli okra zahustí vaše pokrmy 

Tato indická teplomilná zelenina je velmi vhodná pro pěstování ve sklenících nebo v nižších nadmořských výškách. Když budete chtít zahustit pokrmy, stačí použít okru. Žádné přisypávání moukou již dělat nemusíte. Navíc se jedná o krásnou rostlinu. 

Klepněte pro větší obrázek
Okru ve výšce dvacet centimetrů zaštípněte, dočkáte se tak vyšší sklizně; foto: Prodejní zahrada InFlore  

Pěstujete lilek?

Byla by škoda, abychom se nezmínili o lilku vejcoplodém. Je plný živin a antioxidantů, proto jistě stojí za to vypěstovat jej na zahradě nebo zakoupit plody. Vyzkoušejte odrůdy se zelenými nebo bílými plody, které vypadají nevšedně a skvěle chutnají – často mívají jemnější chuť.

Klepněte pro větší obrázek
Zelené a protáhlé plody lilku jsou typické pro asijskou kuchyni; foto: Prodejní zahrada InFlore   

Na kukuřici si pochutnáte  

Pryč jsou naštěstí doby, kdy každý z nás znal jen takzvané kukuřice pro silážování. Cukrová kukuřice je sladká nebo supersladká. Obě jsou však velmi chutné a gurmány oceňované. Zmíním odrůdy 'Adika F1' (žlutá zrna), 'Mirai' (bílá zrna) a 'Peaches and Creme' (žlutobílá zrna). 

Klepněte pro větší obrázek
Nepěstujte blízko sebe různé odrůdy kukuřic, palice budou mít odlišné vlastnosti; foto: Prodejní zahrada InFlore 

Výčet neobvyklých barevných odrůd zdaleka nekončí. Můžete pěstovat fialový i žlutý květák, krémovou okurku, zelený či žlutý patizon, bílou cuketu, červenou řepu, která má uvnitř žutou dužninu, i meloun se žlutou slupkou. Proto je jen na vás, čím svou rodinu a známé překvapíte.

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |