vytisknout velikost písma Zelené střešní zahrady: co kus, to originál

Fotografové Diane Cook a Len Jenshe strávili pětadvacet let fotografováním zahrad, které lidé vytvořili na střechách budov.

Pahorky, světlíky, solární panely – to vše zdobí střešní zahrady na snímcích. Každá z nich je přitom úplně jiná. Na jedné se rozrůstá pestrobarevná louka, další má podobu upraveného trávníku. Najdete je od Londýna až po San Francisco.

Klepněte pro větší obrázek
Louka uprostřed mrakodrapů? Jde to

Takováto zeleň může být dvojího typu, a sice extenzivní, kdy únosnost střešní konstrukce je 60–300 kg/m², a intenzivní, kdy se únosnost pohybuje v rozmezí od 300 do 2000 kg/m².

Klepněte pro větší obrázek
Myšlenka zatravněných střech domů pochází ze severu Evropy   

Extenzivní zelená střecha

Nízké nosnosti střechy musí odpovídat i slabší vrstva substrátu, takže plocha se osazuje jen takovými druhy rostlin, jež jsou odolné vůči extrémním podmínkám, tedy půdokryvné a suchomilné.

Klepněte pro větší obrázek
Zelenou střechu může mít i autobusová čekárna: co myslíte, dočkáme se toho někdy také u nás? 

Extenzivní střešní zeleň se podobá suché zahradě či skalce, ale její výhodou je minimální nutnost údržby.

Intenzivní zelená střecha

Výška substrátu v tomto případě dosahuje až jednoho metru. Je-li taková zahrada dobře založená a vzrostlá, nabízí téměř to samé jako zahrada klasická.

Klepněte pro větší obrázek
Střešní zahrady mohou být koncipovány různě, zde se autor očividně inspiroval francouzskými zahradami

Její součástí může být trávník, keře i stromy, dá se na ní pěstovat zelenina a do jisté míry i ovoce. Je náročná na údržbu, především na závlahu. Realizace intenzivní střešní zeleně je mnohem dražší než extenzivní.

Výhody zelených střech

  • Chrání střešní konstrukci a izoluje ji tepelně.
  • Zvlhčuje okolní mikroklima výparem vody, zadržováním srážkové vody.
  • Produkuje kyslík, zužitkovává oxid uhličitý v okolí, čistí vzduch od prachových částic.
  • Tlumí hluk.
  • Poskytuje prostor pro ptáky a hmyz.
Klepněte pro větší obrázek
Dívat se ve městě na luční kvítí přímo z okna je jistě příjemnější než na rušnou silnici  
  • Slouží jako dokonalá termoregulační vrstva objektu, kdy v zimě drží teplo a v létě naopak ochlazuje.
  • Ozeleňuje aglomerace, v nichž se terestrická (pozemní) zeleň nevyskytuje.
  • Nahrazuje zahrádku ve městech (jen v určitých případech, umožňujících realizaci klasické zahrady).
  • Představuje ekologickou variantu života ve městech.

Nevýhody zelených střech

  • Je finančně náročná, takže kdo si ji chce pořídit, musí počítat s vysokými investicemi do izolace, přestavby ochranných prvků, jako je zábradlí, samotné tvorby zahrady i její údržby.
Klepněte pro větší obrázek
Co kus, to originál
  • Vše se většinou musí dělat ručně.
  • Údržba je náročnější než u zahrad na zemském povrchu. Práci si lze usnadnit kvalitní technikou, samozavlažováním a pečlivým výběrem rostlin, s tím ale opět souvisí větší finanční náročnost při jejím vzniku.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |