vytisknout velikost písma Zeleň v koupelně – jaké rostliny vydrží teplo a vlhko?

Je mnoho rostlinek, kterými si koupelnu můžete zpestřit. Do koupelny jsou vhodné všechny rostliny, které mají rády vlhko a hodně tepla, ale nezbytná je i určitá dávka světla.

Koupelna s kapradím

V koupelně se bude líbit například různým druhům kapradin. Oblíbeným  je ledviník (Nephrolepis). V létě potřebuje teplotu 18–20 °C, v zimě 15 °C. Teplota by neměla být nižší než 10 °C, jinak odumírají listy. Substrát musí být rovnoměrně vlhký – nejlepší je řešit tento problém samozavlažovacím květináčem. Jednou týdně ponořte květináč do vody a celou rostlinu osprchujte. Od února do října přidejte hnojivo bez vápníku. Přesazuje na jaře – mladé rostliny každý rok, starší každé dva až tři. Substrát musí být propustný a má obsahovat rašelinu a písek. A pozor – ledviník nesnáší průvan.

Asplenium patří rovněž mezi pokojové kapradiny. Dobře se cítí na prosvětleném místě, ale bez přímých slunečních paprsků. Má ráda teplo, v zimě nesmí teplota klesnout pod 15 °C, v opačném případě začnou hnědnout okraje listů. Neustále se musí udržovat dostatečná vlhkost vzduchu a substrátu. V období vegetace se každé dva týdny do zálivky přidává hnojivo v nižší koncentraci.

Adiant (Adiantum fragrans) je rostlina vhodná do teplého a vlhkého prostředí, přičemž je důležitá i teplota substrátu. Nesnáší chlad a průvan. Pokud je na chladném a suchém místě, hyne. Také má ráda vlhký vzduch. Od března do srpna se zalévá vlažnou a měkkou vodou do misky pod květináčem. V zimě je dobré zálivku omezit, zalévat jen tak, aby substrát nevyschnul.

Pokojové kapradiny

Pokojové kapradiny

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |