vytisknout velikost písma Zeleň v koupelně – jaké rostliny vydrží teplo a vlhko?

Je mnoho rostlinek, kterými si koupelnu můžete zpestřit. Do koupelny jsou vhodné všechny rostliny, které mají rády vlhko a hodně tepla, ale nezbytná je i určitá dávka světla.

Koupelna s kapradím

V koupelně se bude líbit například různým druhům kapradin. Oblíbeným  je ledviník (Nephrolepis). V létě potřebuje teplotu 18–20 °C, v zimě 15 °C. Teplota by neměla být nižší než 10 °C, jinak odumírají listy. Substrát musí být rovnoměrně vlhký – nejlepší je řešit tento problém samozavlažovacím květináčem. Jednou týdně ponořte květináč do vody a celou rostlinu osprchujte. Od února do října přidejte hnojivo bez vápníku. Přesazuje na jaře – mladé rostliny každý rok, starší každé dva až tři. Substrát musí být propustný a má obsahovat rašelinu a písek. A pozor – ledviník nesnáší průvan.

Asplenium patří rovněž mezi pokojové kapradiny. Dobře se cítí na prosvětleném místě, ale bez přímých slunečních paprsků. Má ráda teplo, v zimě nesmí teplota klesnout pod 15 °C, v opačném případě začnou hnědnout okraje listů. Neustále se musí udržovat dostatečná vlhkost vzduchu a substrátu. V období vegetace se každé dva týdny do zálivky přidává hnojivo v nižší koncentraci.

Adiant (Adiantum fragrans) je rostlina vhodná do teplého a vlhkého prostředí, přičemž je důležitá i teplota substrátu. Nesnáší chlad a průvan. Pokud je na chladném a suchém místě, hyne. Také má ráda vlhký vzduch. Od března do srpna se zalévá vlažnou a měkkou vodou do misky pod květináčem. V zimě je dobré zálivku omezit, zalévat jen tak, aby substrát nevyschnul.

Pokojové kapradiny

Pokojové kapradiny

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |