vytisknout velikost písma Ze starých muškátů udělejte nové a krásně kvetoucí

Ze starých muškátů udělejte nové a krásně kvetoucí

Únor je měsíc, kdy by člověk už měl mít vymyšlené, jaké rostliny si vybere z široké nabídky k tomu, aby mu v létě zkrášlily okenní parapety, balkony či terasy. Pokud patříte k pěstitelům muškátů, je pravděpodobné, že jste „plody své práce“ z loňského roku nevyhodili.

Přezimování v některé bezmrazé místnosti s příhodnými teplotami je pro tyto balkonové rostliny ideální. Ačkoliv teď nevypadají nijak vábně, rozhodně se o ně nepřestaňte starat a připravte je na novou sezonu tak, aby bohatě kvetly a byly jako nové. 

Krok první: začněte pečlivou prohlídkou, na pomoc si vezměte nůžky

V tom případě nastává nyní ideální čas, abyste je připravili na další sezonu. Jak máte postupovat? Rostlinky vydělejte z původních nádob a důkladně prohlédněte, zda nejsou napadeny nějakými škůdci. Pokud na některém exempláři objevíte, že ano, doporučujeme jej raději rovnou vyhodit, aby nenakazil i ty ostatní. Setřepejte zeminu z kořenů a zkraťte je.  

Krok druhý: rostlinám poskytněte nový substrát

Do nového (koupeného či vlastnoručně vytvořeného) substrátu přidejte menší množství dlouhodobě působícího hnojiva, abyste nastartovali bujný růst rostlin, a muškáty do něj zasaďte. Poté je dobře zalijte.

Krok třetí: zakrácení je základem úspěchu 

Nyní přichází poslední část této omlazovací kúry. Každý výhon seřízněte asi na čtyři očka. Rostlině tím nijak neublížíte, ba naopak: kdybyste tento zásah neprovedli, stonky muškátů by se vytahovaly za světlem a byly by velmi slabé. Do doby, než rostlinami ozdobíte venkovní prostory, nechte je uložené na chladném, ale světlém místě. Nezapomínejte na pravidelnou kontrolu a zálivku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |