vytisknout velikost písma Ze starých muškátů udělejte nové a krásně kvetoucí

Ze starých muškátů udělejte nové a krásně kvetoucí

Únor je měsíc, kdy by člověk už měl mít vymyšlené, jaké rostliny si vybere z široké nabídky k tomu, aby mu v létě zkrášlily okenní parapety, balkony či terasy. Pokud patříte k pěstitelům muškátů, je pravděpodobné, že jste „plody své práce“ z loňského roku nevyhodili.

Přezimování v některé bezmrazé místnosti s příhodnými teplotami je pro tyto balkonové rostliny ideální. Ačkoliv teď nevypadají nijak vábně, rozhodně se o ně nepřestaňte starat a připravte je na novou sezonu tak, aby bohatě kvetly a byly jako nové. 

Krok první: začněte pečlivou prohlídkou, na pomoc si vezměte nůžky

V tom případě nastává nyní ideální čas, abyste je připravili na další sezonu. Jak máte postupovat? Rostlinky vydělejte z původních nádob a důkladně prohlédněte, zda nejsou napadeny nějakými škůdci. Pokud na některém exempláři objevíte, že ano, doporučujeme jej raději rovnou vyhodit, aby nenakazil i ty ostatní. Setřepejte zeminu z kořenů a zkraťte je.  

Krok druhý: rostlinám poskytněte nový substrát

Do nového (koupeného či vlastnoručně vytvořeného) substrátu přidejte menší množství dlouhodobě působícího hnojiva, abyste nastartovali bujný růst rostlin, a muškáty do něj zasaďte. Poté je dobře zalijte.

Krok třetí: zakrácení je základem úspěchu 

Nyní přichází poslední část této omlazovací kúry. Každý výhon seřízněte asi na čtyři očka. Rostlině tím nijak neublížíte, ba naopak: kdybyste tento zásah neprovedli, stonky muškátů by se vytahovaly za světlem a byly by velmi slabé. Do doby, než rostlinami ozdobíte venkovní prostory, nechte je uložené na chladném, ale světlém místě. Nezapomínejte na pravidelnou kontrolu a zálivku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |