vytisknout velikost písma Ze starých muškátů udělejte nové a krásně kvetoucí

Ze starých muškátů udělejte nové a krásně kvetoucí

Únor je měsíc, kdy by člověk už měl mít vymyšlené, jaké rostliny si vybere z široké nabídky k tomu, aby mu v létě zkrášlily okenní parapety, balkony či terasy. Pokud patříte k pěstitelům muškátů, je pravděpodobné, že jste „plody své práce“ z loňského roku nevyhodili.

Přezimování v některé bezmrazé místnosti s příhodnými teplotami je pro tyto balkonové rostliny ideální. Ačkoliv teď nevypadají nijak vábně, rozhodně se o ně nepřestaňte starat a připravte je na novou sezonu tak, aby bohatě kvetly a byly jako nové. 

Krok první: začněte pečlivou prohlídkou, na pomoc si vezměte nůžky

V tom případě nastává nyní ideální čas, abyste je připravili na další sezonu. Jak máte postupovat? Rostlinky vydělejte z původních nádob a důkladně prohlédněte, zda nejsou napadeny nějakými škůdci. Pokud na některém exempláři objevíte, že ano, doporučujeme jej raději rovnou vyhodit, aby nenakazil i ty ostatní. Setřepejte zeminu z kořenů a zkraťte je.  

Krok druhý: rostlinám poskytněte nový substrát

Do nového (koupeného či vlastnoručně vytvořeného) substrátu přidejte menší množství dlouhodobě působícího hnojiva, abyste nastartovali bujný růst rostlin, a muškáty do něj zasaďte. Poté je dobře zalijte.

Krok třetí: zakrácení je základem úspěchu 

Nyní přichází poslední část této omlazovací kúry. Každý výhon seřízněte asi na čtyři očka. Rostlině tím nijak neublížíte, ba naopak: kdybyste tento zásah neprovedli, stonky muškátů by se vytahovaly za světlem a byly by velmi slabé. Do doby, než rostlinami ozdobíte venkovní prostory, nechte je uložené na chladném, ale světlém místě. Nezapomínejte na pravidelnou kontrolu a zálivku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |