Zdravé a krásné orchideje

Orchideje se stávají v českých domácnostech stále oblíbenější rostlinou a mnohdy při obdarování nahrazují i květiny řezané. Jak ale docílit krásných a zdravých orchidejí? Kroků je několik a první z nich začíná již v obchodě.

Mezi pokojovými rostlinami atraktivními svým květem zaujímají orchideje v poslední době stále významnější místo.

Ačkoliv jde o druhy pocházející z tropických a subtropických oblastí, jimž můžeme v našich podmínkách zajistit odpovídající prostředí pouze ve sklenících, najdeme mezi nimi druhy, které lze s úspěchem pěstovat i v běžném interiéru.

orchid-hlavni.jpg

Dnešní nepřeberné množství hybridů s neuvěřitelnou paletou barevných květů je opravdovou pastvou pro oči. Tyto hybridy není ani příliš složité pěstovat, musíme však dodržet několik zásad, abychom se z jejich květů mohli těšit opakovaně.

Základem je důkladné prohlédnutí kořenového systému rostliny již v obchodě. Pokud je cítit zápach z kontejneru nebo vidíte zahnívající kořeny, nekupujte tuto rostlinu. To platí, i pokud na listech nebo v jejich úžlabí naleznete různé vatovité chomáčky nebo drobné pukličky. Nejspíše byste si s takovou orchidejí donesli domů i několik nezvaných návštěvníků.

Další zásadou je optimální zálivka. Orchideje jsou velice náchylné na přemokření, a proto je třeba, aby byly pěstovány ve speciálním kůrovém substrátu obohaceném o rašeliník. Substrát Rosteto pro orchideje a bromélie splňuje právě  tyto atributy.

orchid-substrat.jpg

Zálivku provádějte například tak, že orchidej v kontejneru ponoříte jednou za čtrnáct dnů do nádoby s vodou na zhruba 20 minut a pak necháte přebytečnou vodu vytéct. Poté můžeme orchidej umístit do speciálního obalu pro pěstování orchidejí s vypouklým dnem.

Ke svému správnému růstu a dlouhému kvetení potřebují orchideje především vysokou vzdušnou vlhkost. Vysokou vzdušnou vlhkost můžeme zajistit dvěma způsoby: buď pravidelným rosením, nebo postavením nádoby s květinou na oblázky ponořené částečně ve vodě v misce.

Zálivka závisí na druhu, dodávka vláhy však musí být v každém případě rovnoměrná. U mnoha druhů orchidejí se pouze namáčí kořenový bal, nechá se důkladně okapat a vrátí se do druhého, krycího květináče. Tyto druhy totiž přijímají vláhu svými epifytními kořeny, proto se pěstují ve speciálních substrátech.

Například již zmíněný Substrát pro orchideje a bromélie se skládá z kvalitní piniové kůry, vláknitého rašeliníku a je obohacen o potřebné startovací živiny. Díky tomu můžeme začít hnojit čerstvě přesazenou orchidej až po asi šesti týdnech.

Většina orchidejí nesnáší přímé sluneční světlo, umístíme je tedy na východní nebo západní okno. V době, kdy vám orchideje kvetou, neměli bychom zapomínat na intenzivní hnojení. Kvetení rostlinu poměrně hodně vyčerpává, a aby všechny květy dlouho vydržely, potřebuje rostlina dodat živiny v co možná nejpřirozenější formě – přes list.

orchid-vyzivy.jpg

Oblíbeným přípravkem pěstitelů pokojových orchidejí je i proto právě Rosteto Listová výživa pro orchideje a bromélie. Je určena k přímé aplikaci postřikem na list, což přináší velkou výhodu v rychlém přísunu živin přímo do všech částí rostlin a v maximálním využití jednotlivých prvků.

Z toho důvodu je koncentrace roztoku nižší než u kořenové výživy prováděné zálivkou. Vedle hlavních živin obsahuje hnojivo v optimálním poměru i dva stopové prvky (železo a mangan), které jsou důležité pro vybarvení listů.

orchid-rosteto.jpg

Více o přípravcích na orchideje a nejen o nich se dozvíte na stránkách Rosteto a Orchid webu, kde zároveň probíhá každoměsíční soutěž o nejkrásnější orchidej. Zúčastněte se s námi a vyhrajte ceny pro vaši orchidej za několik set korun!

Doporučujeme

Články odjinud