vytisknout velikost písma Zázvor: síla z Východu

Zázvorovník lékařský známe jako zázvor v podobě mletého koření a kořenových oddenků, jež nabízejí supermarkety. Pro své léčivé nejen protichřipkové účinky vám přijde vhod zvláště v zimě. A co si ho rovnou zkusit vypěstovat?

Vlastí zázvorovníku lékařského (Zingiber officinale) je jižní oblast Asie: po staletí se pěstuje hlavně v Číně a Indii. U nás se prvně objevil ve třináctém století, kdy se prodával sušený jako lék v lékárnách, ale i naložený v cukru jako pamlsek.  

Hlavně jako koření

Zázvor se dá použít do sladkých i slaných pokrmů. Má jemně kořeněnou, velice příjemnou chuť připomínající citrony s nádechem vůně exotických květin. Příprava většiny jídel asijské kuchyně je bez zázvoru nemyslitelná, je součástí i kari koření.

Klepněte pro větší obrázek
Oddenky zázvoru nejsou závratně drahé 

Bez zázvoru by se neobešli ani výrobci likérů. V Anglii se z něj dělá zázvorové pivo, oblíbená zázvorová limonáda, v některých částech světa se pije zázvorový čaj. Kandované oddenky zázvoru jsou známou pochoutkou v Asii, u nás známe zázvorové sušenky.  

Správný výběr: základ úspěchu

Při nákupu oddenků zázvoru si všimněte, nejsou-li zavadlé – jedině v čerstvém stavu si totiž zachovají chuť a vůni. Omyté je zkuste po oloupání jemně nastrouhat a přidat do různých pokrmů: do rýže, nudlí, do smažených pokrmů z kuřecího masa, do „číny“ a všude tam, kde jste zvyklí používat kari. Zásadou je nedávat víc jak jednu kávovou lžičku zázvoru na čtyři porce připravovaného jídla.

Klepněte pro větší obrázek
Zázvor dodá jídlu netradiční chuť 

Jemně nastrouhaným zázvorem zajímavě ochutíte také saláty a zálivky. Dobrou a chutnou směsí do pokrmů je zázvor v kombinaci s citronem, česnekem, feferonkami, paprikou nebo sojovou omáčkou.

Nebojte se experimentovat a přidat ho do omáček, polévek (například květáková polévka získá výraznější chuť), do dušené zeleniny – záleží jen na vaší fantazii. Ze sladkých jídel ho zkuste dát do perníku, sušenek i do svařeného vína.  

Také jako lék

Že je zázvor nejen výborné koření, ale i lék, věděli jeho pěstitelé dávno předtím, než se objevil v Evropě. Protože jeho oddenky se dají běžně koupit, můžete zkusit i jeho léčebné účinky.

Je antiseptický, protihorečnatý a protizánětlivý, takže výborně poslouží ve formě čaje jako prevence chřipkových onemocnění (zejména u střevní chřipky jsou výsledky velmi dobré).

Čaj připravíte zalitím půl lžičky mletého zázvoru čtvrt litrem vřelé vody. Pomáhá i při bolestech hlavy, nachlazení a proti žaludečním a cestovním nevolnostem.

Prochladli jste na zimní vycházce nebo na zahrádce? Ponořte nohy do horké vody s přídavkem zázvorové šťávy, napařte se, zabalte do teplé deky a chvíli odpočívejte. Nachlazení se vám vyhne velkým obloukem. Pokud už se stalo a trápí vás rýma nebo kašel, zázvorová koupel a pití čaje vás brzy těchto neduhů zbaví.  

Jako exotická netradiční rostlina

Zázvor je vytrvalá tropická bylina, které z oddenků vyrůstají jednoleté olistěné lodyhy vysoké kolem jednoho a půl metru. Květy se objevují v našich podmínkách jen vzácně.

Klepněte pro větší obrázek
Květy vyrůstají na samostatných šupinatých lodyhách. Jednotlivé tříčetné květy jsou uspořádány do klasovitého květenství; foto: Profimedia

Chcete-li vyzkoušet pěstování zázvoru coby pokojové rostliny, kupte si oddenek s dobře patrnými očky. To jsou pupeny, ze kterých vyraší nové výhony.

Připravte si nádobu s dobrou drenáží a propustnou zeminou, do níž oddenek vložíte. Nesázejte jej zpočátku hluboko (později přidáte zeminu), jen mírně zahrňte zeminou a udržujte vlhký substrát. Nádobu dejte na světlé a teplé místo. Po čase vyraší výhonek s úzkými listy.

Klepněte pro větší obrázek
První výhonek se objeví poměrně brzy po zasazení oddenku 

Do šesti měsíců rostlina zmohutní a můžete si z ní odebírat vlastní oddenky nebo si ji dále namnožit. Přes léto lze umístit zázvor v mírném stínu a pěstovat ho venku. Nemá rád návětrnou polohu kvůli své výšce, vysoké výhony jsou křehké a stálý nebo prudký vítr je láme.

Zimní zahrada je pro něj ideálním stanovištěm od podzimu do jara, ale dobře se mu daří i ve světlé a vzdušné místnosti. Setkáte-li se s nabídkou „okrasného zázvoru“, vězte, nejde o pravý zázvor, ale o rostlinu ze stejné čeledi, která se jmenuje Hedychium gardnerianum, vlastní český název nemá.

Klepněte pro větší obrázek
Hedychium gardnerianum se liší od zázvorovníku především květem

Pěstujte ji přes léto venku v nádobě, snáší i plné slunce. Je náročná na zálivku a každotýdenní přihnojování, pak se odvděčí kvetením od června až do září.Na podzim ji seřízněte u země a uložte v teplotě kolem osmi stupňů, pokud možno v tmavé místnosti.

Zjara, jak se prodlužuje den, začíná rostlina rašit – přesaďte ji a přeneste do tepla na světlé místo. Koncem léta opět pokvete vzpřímenými žlutými klasy květů s nápadnými červenými tyčinkami.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?

23.  7.  2017 |
Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na balkóně

Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na …

Ne každý má zahradu, kde lze relaxovat u šplouchajícího jezírka a obdivovat krásu květin. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase si takový luxus můžete dopřát.

16.  7.  2017 |
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhn…

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.

21.  7.  2017 |
O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

Nádherně voní a ještě lépe chutnají. Kam je zasadit, kdy sklízet a řezat, bývá pro zahrádkáře mnohdy neřešitelným rébusem. Pár rad vám pomůže hádanku rozluštit.

18.  7.  2017 |
Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ještě zasadit

Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ješt…

S příchodem léta jsme se v zahrádkách přehoupli do druhé poloviny vegetace. Správný zahrádkář však nenechá ležet ladem ani kousek půdy a věnuje se založení druhé úrody na těch plochách, kde dozrála první.

11.  7.  2017 |