vytisknout velikost písma Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v zavařovacím hrnci je klasika. Jenže zavařovací hrnec zabere dost místa, a tak se čím dál častěji pouštíme do zavařování v troubě, myčce či mikrovlnce, kde hrnec není potřeba. Jak na to, aby okurky zůstaly křupavé?

Chcete-li, aby vaše zavařování bylo úspěšné, platí, že sklenice i víčka musí být naprosto čisté (stejně jako plody, které hodláte zavařit). Nejdříve je pečlivě umyjte saponátem s horkou vodou, případně v myčce, poté prolijte vřelou vodou. Víčka, zvláště nejsou-li nová, je dobré zcela ponořená povařit ve vodě asi 10 minut a poté nechat dobře vyschnout. Pokud pro sterilizaci sklenic a víček zvolíte troubu (10 až 15 minut při 100 stupních Celsia v plechu s vodou), využijete při následném zavařování jejího nahřátí.

Pěstujte s námi: okurky nakládačky od semene ke sklizni

Pěstujte s námi: okurky nakládačky od semene ke sklizni

Zavařování okurek v troubě

K zavařování v troubě můžete použít troubu plynovou, elektrickou i horkovzdušnou. Postup je podobný, ale rozdíly jsou v délce zavařování a v nastavení teploty. Přečtěte si proto pozorně návod od výrobce, kde častokrát najdete doporučený postup. 

Obecně platí, že je třeba připravit si hluboký plech a na jeho dno rozložit hadřík. Na něj postavte naplněné zavíčkované sklenice tak, aby se vzájemně nedotýkaly a nedotýkaly se ani okrajů plechu, a na jeho dno nalijte do asi 2centimetrové výšky horkou, ale ne vroucí vodu, jinak by sklenice praskly.

Plech i se sklenicemi vložte do trouby – v případě horkovzdušné – o teplotě 200 až 220 stupňů Celsia, doba sterilizace se podobá té u klasického zavařování v hrnci: Menší sklenice zavařujte 5 až 8 minut, větší 10 až 13. Měkké druhy ovoce a zeleniny se sterilizují kratší dobu než tvrdé.

Elektrickou troubu předehřejte na 95 až 100 stupňů Celsia, plynovou na stupeň 1. U všech platí, že po vychladnutí otočte sklenice zpět a na každé víčko ťukněte nehtem. Správně dolehlé víčko vydává jasný zvuk, špatně utěsněné zní dutě.

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

Jak zavařit okurky v myčce

Také při zavařování v myčce se obejdete bez zavařovacího hrnce i teploměru. Zvolte nejvyšší teplotní program, který má ta vaše k dispozici (70 stupňů a více) a naskládejte do ní naplněné, dobře zavíčkované sklenice tak, aby se nedotýkaly. Pokud dobře nedrží, zajistěte je talířky apod. Při zavařování nevkládejte do myčky žádné čisticí prostředky. Jakmile skončí mycí program, skleničky vyndejte, obraťte dnem vzhůru a položte na dřevěné prkénko či utěrku. Po vychladnutí je otočte zpět dnem dolů.   

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě je velmi rychlé a hodí se zvlášť v případech, kdy chystáte jen pár skleniček. Naplněné sklenice (maximálně 4 o obsahu do 0,7 l), opatřené nepříliš pevně dotaženými šroubovacími víčky, postavte rovnoměrně na talíř mikrovlnky. Zavařujete-li po jedné, umístěte ji doprostřed.

Výkon a čas pro jednu sklenici o objemu 720 ml volte následovně:  700 W – 6 minut, 750 W – 5 1/2 minuty, 800 W – 5 1/4 minuty, 850 W – 5 minut, 900 W – 4 1/2 minuty. Zavařujete-li více sklenic najednou, čas vynásobte počtem kusů. Sklenice o objemu 360 ml zavařujte 3 minuty při 700 W.

Poté je vydělejte, dotáhněte víčko a obrácené dnem dnem vzhůru nechte položené na dřevěném prkénku či utěrce, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Po 5 minutách sklenice otočte zpět dnem dolů.  

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku. Inspirujte se!

15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku…

Zahradnictví tradičně nabízejí muškáty, petúnie, surfinie, verbeny, lobelky a spoustu jiných letniček. Které vybrat? Samozřejmě rozhodující je orientace balkonu vůči světovým stranám, ale i tak si můžete vybírat z velkého množství rostlin. Pro inspiraci vám nabízíme výběr těch nejkrásnějších.

11.  5.  2022 |
Irena Forejtová
Balkon
Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstován…

Že je moc brzy? Kdepak, ve fóliovníku rajčata porostou jak z vody a na výsev tyčkových rajčat určených k výsadbě po zmrzlých není nač čekat.

19.  4.  2022 |
Irena Forejtová
RajčataUžitková zahradaZeleninaPěstování
Co s šeříky, aby za rok bohatě kvetly

Co s šeříky, aby za rok bohatě kvetly

Květy šeříků jsou právě ve stadiu, kdy nezbývá mnoho a vykvetou naplno. Jejich omamná vůně patří ke květnu jako máloco jiného. Už nyní byste měli vědět, jak šeříky podpořit, aby vytvořily bohatá květenství i napřesrok.

10.  5.  2022 |
Kateřina Hradová
Okrasná zahradaZahradní rostlinyZahrádkářův diářOkrasné rostlinyOchrana a péčeListnáče
Rododendrony a azalky: Vše, co byste o nich měli vědět

Rododendrony a azalky: Vše, co byste o nich m…

Rododendrony, česky zvané pěnišníky, jsou stejně jako azalky stvořené k tomu, aby svými bohatými květy rozzářily stinná místa zahrady. Patří proto k nejcennějším zahradním dřevinám – v době květu je nelze přehlédnout. Jak si ale mezi všemi vybrat a jak o ně pečovat?

17.  5.  2022 | |9 N/A
Alena Menclová
Okrasná zahradaZahradní rostlinyOkrasné rostlinyListnáče
Rozmarýn není rozmarný: Jak ho správně pěstovat?

Rozmarýn není rozmarný: Jak ho správně pěstov…

Ač jeho název napovídá, že jde o rostlinku, se kterou nebude snadné vyjít, opak je pravdou a ve skutečnosti jde o nenáročnou bylinku. Jak ji správně pěstovat, co nutně potřebuje a co jí nejvíce škodí?

24.  8.  2021 |
Zuzana Ottová
Okrasná zahradaUžitková zahradaZahradní rostlinyPokojové rostlinyPěstováníOkrasné rostlinyBylinkyBalkonové rostliny