vytisknout velikost písma Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v zavařovacím hrnci je klasika. Jenže zavařovací hrnec zabere dost místa, a tak se čím dál častěji pouštíme do zavařování v troubě, myčce či mikrovlnce, kde hrnec není potřeba. Jak na to, aby okurky zůstaly křupavé?

Chcete-li, aby vaše zavařování bylo úspěšné, platí, že sklenice i víčka musí být naprosto čisté (stejně jako plody, které hodláte zavařit). Nejdříve je pečlivě umyjte saponátem s horkou vodou, případně v myčce, poté prolijte vřelou vodou. Víčka, zvláště nejsou-li nová, je dobré zcela ponořená povařit ve vodě asi 10 minut a poté nechat dobře vyschnout. Pokud pro sterilizaci sklenic a víček zvolíte troubu (10 až 15 minut při 100 stupních Celsia v plechu s vodou), využijete při následném zavařování jejího nahřátí.

Pěstujte s námi: okurky nakládačky od semene ke sklizni

Pěstujte s námi: okurky nakládačky od semene ke sklizni

Zavařování okurek v troubě

K zavařování v troubě můžete použít troubu plynovou, elektrickou i horkovzdušnou. Postup je podobný, ale rozdíly jsou v délce zavařování a v nastavení teploty. Přečtěte si proto pozorně návod od výrobce, kde častokrát najdete doporučený postup. 

Obecně platí, že je třeba připravit si hluboký plech a na jeho dno rozložit hadřík. Na něj postavte naplněné zavíčkované sklenice tak, aby se vzájemně nedotýkaly a nedotýkaly se ani okrajů plechu, a na jeho dno nalijte do asi 2centimetrové výšky horkou, ale ne vroucí vodu, jinak by sklenice praskly.

Plech i se sklenicemi vložte do trouby – v případě horkovzdušné – o teplotě 200 až 220 stupňů Celsia, doba sterilizace se podobá té u klasického zavařování v hrnci: Menší sklenice zavařujte 5 až 8 minut, větší 10 až 13. Měkké druhy ovoce a zeleniny se sterilizují kratší dobu než tvrdé.

Elektrickou troubu předehřejte na 95 až 100 stupňů Celsia, plynovou na stupeň 1. U všech platí, že po vychladnutí otočte sklenice zpět a na každé víčko ťukněte nehtem. Správně dolehlé víčko vydává jasný zvuk, špatně utěsněné zní dutě.

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

Jak zavařit okurky v myčce

Také při zavařování v myčce se obejdete bez zavařovacího hrnce i teploměru. Zvolte nejvyšší teplotní program, který má ta vaše k dispozici (70 stupňů a více) a naskládejte do ní naplněné, dobře zavíčkované sklenice tak, aby se nedotýkaly. Pokud dobře nedrží, zajistěte je talířky apod. Při zavařování nevkládejte do myčky žádné čisticí prostředky. Jakmile skončí mycí program, skleničky vyndejte, obraťte dnem vzhůru a položte na dřevěné prkénko či utěrku. Po vychladnutí je otočte zpět dnem dolů.   

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě je velmi rychlé a hodí se zvlášť v případech, kdy chystáte jen pár skleniček. Naplněné sklenice (maximálně 4 o obsahu do 0,7 l), opatřené nepříliš pevně dotaženými šroubovacími víčky, postavte rovnoměrně na talíř mikrovlnky. Zavařujete-li po jedné, umístěte ji doprostřed.

Výkon a čas pro jednu sklenici o objemu 720 ml volte následovně:  700 W – 6 minut, 750 W – 5 1/2 minuty, 800 W – 5 1/4 minuty, 850 W – 5 minut, 900 W – 4 1/2 minuty. Zavařujete-li více sklenic najednou, čas vynásobte počtem kusů. Sklenice o objemu 360 ml zavařujte 3 minuty při 700 W.

Poté je vydělejte, dotáhněte víčko a obrácené dnem dnem vzhůru nechte položené na dřevěném prkénku či utěrce, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Po 5 minutách sklenice otočte zpět dnem dolů.  

Jak si vyrobit vlastní pickles: pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |