Chcete-li, aby vaše zavařování bylo úspěšné, platí, že sklenice i víčka musí být naprosto čisté (stejně jako plody, které hodláte zavařit). Nejdříve je pečlivě umyjte saponátem s horkou vodou, případně v myčce, poté prolijte vřelou vodou. Víčka, zvláště nejsou-li nová, je dobré zcela ponořená povařit ve vodě asi 10 minut a poté nechat dobře vyschnout. Pokud pro sterilizaci sklenic a víček zvolíte troubu (10 až 15 minut při 100 stupních Celsia v plechu s vodou), využijete při následném zavařování jejího nahřátí.
Zavařování okurek v troubě
K zavařování v troubě můžete použít troubu plynovou, elektrickou i horkovzdušnou. Postup je podobný, ale rozdíly jsou v délce zavařování a v nastavení teploty. Přečtěte si proto pozorně návod od výrobce, kde častokrát najdete doporučený postup.
Obecně platí, že je třeba připravit si hluboký plech a na jeho dno rozložit hadřík. Na něj postavte naplněné zavíčkované sklenice tak, aby se vzájemně nedotýkaly a nedotýkaly se ani okrajů plechu, a na jeho dno nalijte do asi 2centimetrové výšky horkou, ale ne vroucí vodu, jinak by sklenice praskly.
Plech i se sklenicemi vložte do trouby – v případě horkovzdušné – o teplotě 200 až 220 stupňů Celsia, doba sterilizace se podobá té u klasického zavařování v hrnci: Menší sklenice zavařujte 5 až 8 minut, větší 10 až 13. Měkké druhy ovoce a zeleniny se sterilizují kratší dobu než tvrdé.
Elektrickou troubu předehřejte na 95 až 100 stupňů Celsia, plynovou na stupeň 1. U všech platí, že po vychladnutí otočte sklenice zpět a na každé víčko ťukněte nehtem. Správně dolehlé víčko vydává jasný zvuk, špatně utěsněné zní dutě.
Jak zavařit okurky v myčce
Také při zavařování v myčce se obejdete bez zavařovacího hrnce i teploměru. Zvolte nejvyšší teplotní program, který má ta vaše k dispozici (70 stupňů a více) a naskládejte do ní naplněné, dobře zavíčkované sklenice tak, aby se nedotýkaly. Pokud dobře nedrží, zajistěte je talířky apod. Při zavařování nevkládejte do myčky žádné čisticí prostředky. Jakmile skončí mycí program, skleničky vyndejte, obraťte dnem vzhůru a položte na dřevěné prkénko či utěrku. Po vychladnutí je otočte zpět dnem dolů.
Zavařování okurek v mikrovlnné troubě
Zavařování okurek v mikrovlnné troubě je velmi rychlé a hodí se zvlášť v případech, kdy chystáte jen pár skleniček. Naplněné sklenice (maximálně 4 o obsahu do 0,7 l), opatřené nepříliš pevně dotaženými šroubovacími víčky, postavte rovnoměrně na talíř mikrovlnky. Zavařujete-li po jedné, umístěte ji doprostřed.
Výkon a čas pro jednu sklenici o objemu 720 ml volte následovně: 700 W – 6 minut, 750 W – 5 1/2 minuty, 800 W – 5 1/4 minuty, 850 W – 5 minut, 900 W – 4 1/2 minuty. Zavařujete-li více sklenic najednou, čas vynásobte počtem kusů. Sklenice o objemu 360 ml zavařujte 3 minuty při 700 W.
Poté je vydělejte, dotáhněte víčko a obrácené dnem dnem vzhůru nechte položené na dřevěném prkénku či utěrce, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Po 5 minutách sklenice otočte zpět dnem dolů.