vytisknout velikost písma Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v zavařovacím hrnci je klasika. Jenže zavařovací hrnec zabere dost místa, a tak se čím dál častěji pouštíme do zavařování v troubě, myčce či mikrovlnce, kde hrnec není potřeba. Jak na to, aby okurky zůstaly křupavé?

Chcete-li, aby vaše zavařování bylo úspěšné, platí, že sklenice i víčka musí být naprosto čisté (stejně jako plody, které hodláte zavařit). Nejdříve je pečlivě umyjte saponátem s horkou vodou, případně v myčce, poté prolijte vřelou vodou. Víčka, zvláště nejsou-li nová, je dobré zcela ponořená povařit ve vodě asi 10 minut a poté nechat dobře vyschnout. Pokud pro sterilizaci sklenic a víček zvolíte troubu (10 až 15 minut při 100 stupních Celsia v plechu s vodou), využijete při následném zavařování jejího nahřátí.

Pěstujte s námi: okurky nakládačky od semene ke sklizni

Pěstujte s námi: okurky nakládačky od semene ke sklizni

Zavařování okurek v troubě

K zavařování v troubě můžete použít troubu plynovou, elektrickou i horkovzdušnou. Postup je podobný, ale rozdíly jsou v délce zavařování a v nastavení teploty. Přečtěte si proto pozorně návod od výrobce, kde častokrát najdete doporučený postup. 

Obecně platí, že je třeba připravit si hluboký plech a na jeho dno rozložit hadřík. Na něj postavte naplněné zavíčkované sklenice tak, aby se vzájemně nedotýkaly a nedotýkaly se ani okrajů plechu, a na jeho dno nalijte do asi 2centimetrové výšky horkou, ale ne vroucí vodu, jinak by sklenice praskly.

Plech i se sklenicemi vložte do trouby – v případě horkovzdušné – o teplotě 200 až 220 stupňů Celsia, doba sterilizace se podobá té u klasického zavařování v hrnci: Menší sklenice zavařujte 5 až 8 minut, větší 10 až 13. Měkké druhy ovoce a zeleniny se sterilizují kratší dobu než tvrdé.

Elektrickou troubu předehřejte na 95 až 100 stupňů Celsia, plynovou na stupeň 1. U všech platí, že po vychladnutí otočte sklenice zpět a na každé víčko ťukněte nehtem. Správně dolehlé víčko vydává jasný zvuk, špatně utěsněné zní dutě.

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

Jak zavařit okurky v myčce

Také při zavařování v myčce se obejdete bez zavařovacího hrnce i teploměru. Zvolte nejvyšší teplotní program, který má ta vaše k dispozici (70 stupňů a více) a naskládejte do ní naplněné, dobře zavíčkované sklenice tak, aby se nedotýkaly. Pokud dobře nedrží, zajistěte je talířky apod. Při zavařování nevkládejte do myčky žádné čisticí prostředky. Jakmile skončí mycí program, skleničky vyndejte, obraťte dnem vzhůru a položte na dřevěné prkénko či utěrku. Po vychladnutí je otočte zpět dnem dolů.   

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě je velmi rychlé a hodí se zvlášť v případech, kdy chystáte jen pár skleniček. Naplněné sklenice (maximálně 4 o obsahu do 0,7 l), opatřené nepříliš pevně dotaženými šroubovacími víčky, postavte rovnoměrně na talíř mikrovlnky. Zavařujete-li po jedné, umístěte ji doprostřed.

Výkon a čas pro jednu sklenici o objemu 720 ml volte následovně:  700 W – 6 minut, 750 W – 5 1/2 minuty, 800 W – 5 1/4 minuty, 850 W – 5 minut, 900 W – 4 1/2 minuty. Zavařujete-li více sklenic najednou, čas vynásobte počtem kusů. Sklenice o objemu 360 ml zavařujte 3 minuty při 700 W.

Poté je vydělejte, dotáhněte víčko a obrácené dnem dnem vzhůru nechte položené na dřevěném prkénku či utěrce, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Po 5 minutách sklenice otočte zpět dnem dolů.  

Jak si vyrobit vlastní pickles: pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Clona na balkon vás ochrání před sluncem i poskytne soukromí. Jak ji vybrat?

Clona na balkon vás ochrání před sluncem i po…

Jak slunce postupně nabírá na intenzitě, začínáme vyhledávat stín. Na balkoně či terase nám pomohou zástěny, které lze instalovat z různých stran. Díky nim se navíc odcloníte od nežádoucích pohledů a získáte nenahraditelný pocit soukromí na čerstvém vzduchu. Na trhu jsou zástěny ratanové, dřevěné, bambusové i plastové. Jak vybrat?

1.  5.  2021 |
Kateřina Hradová
Domácnost
Barevné okrasné kopřivy rozzáří byt i zahradu. Jak je pěstovat

Barevné okrasné kopřivy rozzáří byt i zahradu…

Pestré listy, jimiž se okrasné kopřivy, zvané také barevné či africké kopřivy, pyšní, upoutají vaši pozornost, ať už je spatříte za oknem bytu nebo venku jako nádobové či záhonové rostliny. Přičteme-li k tomu nenáročnost pěstování a snadné množení, je jasné, proč se těší takové oblibě.

24.  4.  2021 |
Kateřina Hradová
Zahrada
15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku. Inspirujte se!

15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku…

Zahradnictví tradičně nabízejí muškáty, petunie, surfinie, verbeny, lobelky a spoustu jiných letniček. Které vybrat? Samozřejmě rozhodující je orientace balkonu vůči světovým stranám, ale i tak si můžete vybírat z velkého množství rostlin. Pro inspiraci vám nabízíme výběr těch nejkrásnějších.

3.  3.  2021 |
Irena Forejtová
Balkon
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |
Petra Nachtmanová
Okrasná zahradaZahradní rostlinyVýživa a hnojeníTrvalkyOkrasné rostlinyOchrana a péčeListnáčeChoroby a škůdciBalkonové rostliny
Výsadba brambor: Správný postup ovlivní kvalitu a množství úrody

Výsadba brambor: Správný postup ovlivní kvali…

Pokud vám nechutnají kupované brambory a máte k dispozici dostatečný prostor na zahradě či na poli, vypěstujte si je sami. Poradíme vám, jak sázet brambory, abyste se dočkali bohaté úrody.

7.  4.  2021 |
Jaromír MalichLenka Chvostová
Brambory