vytisknout velikost písma Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v zavařovacím hrnci je klasika. Jenže zavařovací hrnec zabere dost místa, a tak se čím dál častěji pouštíme do zavařování v troubě, myčce či mikrovlnce, kde hrnec není potřeba. Jak na to, aby okurky zůstaly křupavé?

Chcete-li, aby vaše zavařování bylo úspěšné, platí, že sklenice i víčka musí být naprosto čisté (stejně jako plody, které hodláte zavařit). Nejdříve je pečlivě umyjte saponátem s horkou vodou, případně v myčce, poté prolijte vřelou vodou. Víčka, zvláště nejsou-li nová, je dobré zcela ponořená povařit ve vodě asi 10 minut a poté nechat dobře vyschnout. Pokud pro sterilizaci sklenic a víček zvolíte troubu (10 až 15 minut při 100 stupních Celsia v plechu s vodou), využijete při následném zavařování jejího nahřátí.

Pěstujte s námi: okurky nakládačky od semene ke sklizni

Pěstujte s námi: okurky nakládačky od semene ke sklizni

Zavařování okurek v troubě

K zavařování v troubě můžete použít troubu plynovou, elektrickou i horkovzdušnou. Postup je podobný, ale rozdíly jsou v délce zavařování a v nastavení teploty. Přečtěte si proto pozorně návod od výrobce, kde častokrát najdete doporučený postup. 

Obecně platí, že je třeba připravit si hluboký plech a na jeho dno rozložit hadřík. Na něj postavte naplněné zavíčkované sklenice tak, aby se vzájemně nedotýkaly a nedotýkaly se ani okrajů plechu, a na jeho dno nalijte do asi 2centimetrové výšky horkou, ale ne vroucí vodu, jinak by sklenice praskly.

Plech i se sklenicemi vložte do trouby – v případě horkovzdušné – o teplotě 200 až 220 stupňů Celsia, doba sterilizace se podobá té u klasického zavařování v hrnci: Menší sklenice zavařujte 5 až 8 minut, větší 10 až 13. Měkké druhy ovoce a zeleniny se sterilizují kratší dobu než tvrdé.

Elektrickou troubu předehřejte na 95 až 100 stupňů Celsia, plynovou na stupeň 1. U všech platí, že po vychladnutí otočte sklenice zpět a na každé víčko ťukněte nehtem. Správně dolehlé víčko vydává jasný zvuk, špatně utěsněné zní dutě.

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

Jak zavařit okurky v myčce

Také při zavařování v myčce se obejdete bez zavařovacího hrnce i teploměru. Zvolte nejvyšší teplotní program, který má ta vaše k dispozici (70 stupňů a více) a naskládejte do ní naplněné, dobře zavíčkované sklenice tak, aby se nedotýkaly. Pokud dobře nedrží, zajistěte je talířky apod. Při zavařování nevkládejte do myčky žádné čisticí prostředky. Jakmile skončí mycí program, skleničky vyndejte, obraťte dnem vzhůru a položte na dřevěné prkénko či utěrku. Po vychladnutí je otočte zpět dnem dolů.   

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě je velmi rychlé a hodí se zvlášť v případech, kdy chystáte jen pár skleniček. Naplněné sklenice (maximálně 4 o obsahu do 0,7 l), opatřené nepříliš pevně dotaženými šroubovacími víčky, postavte rovnoměrně na talíř mikrovlnky. Zavařujete-li po jedné, umístěte ji doprostřed.

Výkon a čas pro jednu sklenici o objemu 720 ml volte následovně:  700 W – 6 minut, 750 W – 5 1/2 minuty, 800 W – 5 1/4 minuty, 850 W – 5 minut, 900 W – 4 1/2 minuty. Zavařujete-li více sklenic najednou, čas vynásobte počtem kusů. Sklenice o objemu 360 ml zavařujte 3 minuty při 700 W.

Poté je vydělejte, dotáhněte víčko a obrácené dnem dnem vzhůru nechte položené na dřevěném prkénku či utěrce, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Po 5 minutách sklenice otočte zpět dnem dolů.  

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Zahradní skalka s nádechem žluté: 10 skalniček, které rozzáří vaši skalku

Zahradní skalka s nádechem žluté: 10 skalniče…

Jarní dny jsou jako stvořené k založení nové skalky nebo projasnění skalky stávající. Seznamte se s několika zajímavými druhy skalniček, které svou zářivou žlutou barvou budou přitahovat pozornost nejenom vašich očí.

8.  5.  2023 |
Jiřina Sivcová hrk
ZahradaSkalka
Jak na ohraničení záhonů téměř neviditelně: Vsaďte na ocel či hliník

Jak na ohraničení záhonů téměř neviditelně: V…

Okraje mezi trávníkem a zahradou mnozí Češi stále podceňují, přitom jde o jednoduchý způsob, jak zabránit trávě v prorůstání mezi květiny i zeleninu. Kam se nehodí mohutné betonové obrubníky, dřevo či plast, tam vsaďte na subtilní kov s dlouhou životností.

7.  5.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
ObrubyNeviditelný obrubník
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač vypadá exoticky, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny, o kterou se nemusíte nijak specificky starat, přesto nadělá spoustu parády. Užitečné rady nejen pro začátečníky najdete i ve videu v úvodu článku.

12.  1.  2023 |
Kateřina Hradová
Výživa a hnojeníPokojové rostlinyPěstováníOchrana a péčeChoroby a škůdciExotika
Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí šeříkový sirup

Milujete vůni šeříku? Vyrobte si domácí šeřík…

Nepropásněte krátkou dobu, kdy kvete šeřík, a nasbírejte si jeho vonné květy. Poradíme vám, jak je uchovat a pochutnat si na nich: Připravte si šeříkový sirup nebo léčivý šeříkový čaj. Sirup využijete i při přípravě sladkých dobrot.

11.  5.  2023 |
Lenka Chvostová
Krok za krokemDIYVýrobaZajímavostiRecepty
Skleník, fóliovník a pařeniště na balkon: Jak je vyrobit jednoduše a levně?

Skleník, fóliovník a pařeniště na balkon: Jak…

Bydlíte v bytě, ale k dispozici máte balkon, lodžii či terasu? I na tomto prostoru může stát pařeniště, skleník či fóliovník, díky nimž získáte vlastní zeleninu a podaří se vám snadněji vypěstovat i teplomilnější druhy rostlin. V první řadě záleží na velikosti místa, ale podstatný je i nápad.

16.  5.  2023 |
Kateřina Hradová
FóliovníkBalkonDIYPěstování