vytisknout velikost písma Zaujalo vás: stévie sladká, rostlina pro dietu i diabetiky

Slyšíte slovo cukr a přemýšlíte, jak vypít čaj či kávu bez něj, ačkoliv vám takový nápoj nechutná? Ať už se cukru vyhýbáte kvůli štíhlé linii nebo zdraví, život si můžete stejně osladit. Jak? S pomocí stévie!

Sladké dítko z Jižní Ameriky  

Stévie je víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a dorůstá výšky nad půl metru. Lístky, které z ní dělají žádanou bylinku, jsou drobné, vstřícné a kopinaté, květy bílé barvy vytváří koncové okolíky a nakvétají po celé léto. Kromě svých účinků vám stévie udělá radost i zajímavým vzezřením.  

Klepněte pro větší obrázek
Květy stévie nejsou příliš výrazné

Pochází z Paraguaye, kde roste v nadmořských výškách od tří set metrů. Její blahodárné účinky znali už před mnoha staletími jihoameričtí indiáni. V sedmdesátých letech minulého století se začala pěstovat v Japonsku, kde dnes tvoří kolem čtyřiceti procent celkové produkce nekalorických sladidel. Používá se v mnoha zemích v potravinářském průmyslu ke slazení potravin, cukrářských výrobků, při výrobě žvýkaček, zubních past a kloktadel.

Slaďák jménem stévie  

Stévie sladká nebo také sladká tráva, Sugar Baby či latinsky Stevia rebaudiana je považována za přírodní nekalorické sladidlo. Kromě přímého použití lístků pěstované rostliny lze stévii koupit i ve formě průmyslově zpracovaného sladidla, například SUNECTAR ® či Marumilon.

Nejenže je až třistakrát sladší než cukr, za což vděčí komplexu sladivých látek souhrnně označovaných jako steviosid (nachází se jak v listech, tak i v celé nadzemní části rostliny), ale navíc obsahuje jednu ještě více sladivou látku – rebaudiosid A, dále rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid.

Klepněte pro větší obrázek
Stévií sladíme i jiné nápoje než čaj či kávu, užívá se i k oslazení různých dezertů 

Steviosid nezpůsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi, ale naopak ho pomáhá udržovat v rovnováze v krvi a játrech. Podporuje činnost pankreasu a léčí diabetes II. typu. Jako nízkokalorické sladidlo je stévie vhodná jak pro diabetiky a hypoglykemiky, tak pro všechny, kteří chtějí svou váhu udržet na uzdě. 
 

Malý velký zázrak  

Kromě výše uvedených chvályhodných vlastností umí stévie ochránit před vysokým tlakem, podporuje dobré trávení, odtučňuje a zároveň se podílí na zhutnění svalové hmoty. Napomáhá buněčnému metabolismu, zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu, má antibakteriální a protivirové účinky.

A to není zdaleka vše! Urychluje prý i hojení ran a zamezuje tvorbě jizev, reguluje tvorbu bakterií v ústní dutině a omezuje tvorbu zubního kazu. Ocení ji i náctiletí, neboť pomáhá při léčbě akné, dále ekzémů a dermatitis. Poradí si nejen s odstraňováním přebytečných kil, ale snižuje také chuť na alkohol a tabák.  

Sladí – nesladí?  

Před nedávnem se v diskuzním fóru AZ objevil dotaz jedné naší čtenářky ohledně problémů se sladivostí stévie: „... Sháním informace o Sugar Baby, kterou jsem si objednala u Starkla. Vhodila jsem celá natěšená do konvice čaje asi pět lístků, spařila je, ale nápoj se vůbec neosladil. Zdá se mi to divné...“

Zeptali jsme se proto přímo ve zmíněném zahradnictví Starkl, kde nám poradili takto: „Sladká látka v této rostlině se tvoří tím víc, čím víc má rostlina k dispozici tepla a světla. To znamená, že v zimě a na jaře se sladká látka tvoří méně, i sladivost je menší než v létě, kdy je zaručena větší intenzita slunečního záření i delší den.

Co se týká slazení například čaje, podle našich zkušeností je lepší lístky usušit a pak jimi sladit nápoje, látka se snáz uvolňuje. Pokud ochutnáte zelený čerstvý lístek, chutná sice sladce, ale látka se hůř uvolňuje do nápoje.“  

Klepněte pro větší obrázek
Sušené lístky sladí silněji než čerstvé 

Listy je tedy možné užívat jak v čerstvém stavu, tak zmražené nebo podle rady ideálně sušené. Z jedné rostlinky lze získat až půl kila sušiny ročně. Ta nahradí víc jak jeden metrák rafinovaného cukru.  

Aby byly lístky pro denní potřebu  

Stévii se nejlépe daří v květináči se substrátem vhodným pro bylinky, což znamená středně těžkou, humózní, zásaditou, rašelino-hlinitou půdu. Lebedit si bude na teplém a světlém stanovišti, ale s ochranou před slunečním úpalem.

Ideální umístění představuje okno s ranním sluníčkem nebo třeba i pracovní stůl umístěný poblíž okna, díky čemuž budete mít svoje stále se doplňující sladidlo hned při ruce (k oslazení celé konvice čaje stačí dva až tři lístky).  Alternativou je pěstování stévie ve skleníku.

Zálivku si žádá pravidelně, nejlépe až tehdy, když substrát částečně vyschne. Hnojit ji lze běžnými hnojivy v rozmezí čtrnácti dnů. Pořídit si můžete i speciální hnojivo pro bylinky. 

Jakmile se venku oteplí, tak počátkem května, můžete dopřát stévii letnění na balkoně nebo v zahradě na světlém či polostinném místě, chráněném před větrem, odkud ji na zimu musíte zase odnést zpět domů. Zde přezimuje při teplotě mezi patnácti až dvaceti stupni.

Dokáže přezimovat i při nižších teplotách – do pěti stupňů, ale v tom případě shodí téměř všechno listí, a je třeba výrazně omezit zálivku. Na jaře je vhodné rostlinu přesadit do většího květináče. Stévie se dobře tvaruje řezem, po kterém bohatě obrazí. Množit ji lze pomocí stonkových nebo kořenných řízků či odnožemi.  

Klepněte pro větší obrázek
Stévie vydrží při dobré péči i přes zimu 

Hon na čarodějnice?  

V zemích Jižní Ameriky a východní Asie je stévie běžným potravinářským sladidlem, ale není tomu tak všude. Obavy z konkurence vedly výrobce umělých sladidel k tažení, které v USA vyústilo v zákaz prodeje a dovozu průmyslově vyráběného sladidla právě ze stévie. Povolen je pouze její extrakt v podobě potravinového doplňku.

Na horší časy se rostlince už nějaký čas blýská i v zemích EU, kde je sladidlo z ní stahováno z trhu na základě zákazu Evropské komise (2000/198/EG), odůvodněného neexistencí dostatečného množství studií o její zdravotní neškodnosti. Takže pokud jde o stévii, snadněji si nápoje osladíte doma vypěstovanou rostlinkou než koupeným sladidlem z ní. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |