vytisknout velikost písma Zaujalo vás: Barvíme vajíčka přírodními materiály

Pro barvení přírodními barvami si opatříme bílá vajíčka. Na nich vyniknou přírodní barviva nejlépe. Na hnědých mnohdy výsledek není téměř patrný. I tak se smíříme hned s tím, že přírodně barvené kraslice budou jen lehkým odstínem intenzivních chemických barev z obchodu.

Klepněte pro větší obrázek

Základ úspěchu – řádná koupel

Před barvením musíme z vajíček odstranit povrchovou vrstvu, kutikulu z mastných kyselin a vosku. Nejprve si umyjeme řádně ruce, vadí totiž i lidský tuk. Pak natvrdo uvařená bílá vajíčka umyjeme detergentem na nádobí. (Barvit můžeme i vejce vyfouklá a syrová.)

Opravdu dbáme na to, aby se umytá vejce nedostala do styku s mastnotou, na potřísněných místech by barva nechytila spolehlivě nebo vůbec.

Klepněte pro větší obrázek

Intenzita barev

Výsledná intenzita a odstín barvy je závislý na množství zředění (barvící látka vůči vodě) a také na délce barvení. Rostlinná barviva špatně chytají, proto vajíčka v barvící lázni vaříme minimálně 20 minut. Pro intenzivní odstíny necháme vajíčka poté v lázni přes noc.

Žlutá

Klepněte pro větší obrázek

Pro obarvení vajíček nažluto budeme potřebovat:

  • slupky ze žluté cibule
  • šafrán

V půllitru vody svaříme slupky z jedné či dvou cibulí, vložíme do nich vejce a chvíli je v barvící lázni povaříme. Musíme intenzitu barvy hlídat. Delší vyvářka v lázni by obarvila vajíčka nahnědo.

Barvení vajíček cibulí, voskovkami i lakem na nehty. Jak na to?

Šafrán je poměrně drahé koření, můžeme ho nahradit kurkumou či kari kořením. Na půl litru vody dáváme asi 2 lžičky.

Červená

Klepněte pro větší obrázek

Temně červená vajíčka získáme pomocí:

  • šťávy z červené řepy
  • slupek červené cibule
  • kvalitního červeného vína (spíše fialové)

Šťávu z řepy ani víno neředíme, pouze přivedeme k varu a vložíme do něj vajíčka. Vína však bývá škoda. Výborné barvící schopnosti mají ale laciná a pro konzumaci velmi nekvalitní krabicová či po litru balená vína, jež výrobci přibarvují chemicky.

Slupky červené cibule svaříme a vajíčka v nich povaříme asi 10 minut. Nemusíme je tedy předvařovat, protože budou natvrdo během barvení.

Růžová

Barvením v řidším roztoku červené řepy dosáhneme růžové barvy. Jemně růžové lze dosáhnout povařením brusinek.

Červeno-fialová

Klepněte pro větší obrázek

Tohoto odstínu docílíme:

  • borůvkovou šťávou
  • bezinkami (plody)
  • červeným vínem

Šťávu z borůvek ani víno neředíme vodou. Přivedeme je k varu a vejce v nich obarvíme. Při barvení bezinkami používáme buď sušené plody, hrst na půllitr vody, nebo ještě lépe přímo bezinkovou šťávu.

Světle zelená

Klepněte pro větší obrázek

Tuto zajímavou barvu získáme z:

  • kmínu
  • lipového květu

Jak kmínu, tak lipového květu musíme použít dostatek. Na půllitr vody alespoň 5 lžic kmína a dvě plné hrsti sušeného lipového květu. Vejce v nálevu vaříme.

Tmavě zelená

Klepněte pro větší obrázek

Barvy tmavé trávy docílíme pomocí:

  • mladého žita (osení)
  • špenátu
  • olšové kůry

Při barvení žitem nasekáme mladé lístky narašeného obílí a 5 lžic této drti vaříme v půllitru vody s vajíčky. Sušenou olšovou kůru chvíli před barvením povaříme, pak teprve přidáváme vejce. Na půllitr vody použijeme asi hrst sušené kůry. Barvíme-li pomocí špenátu, půlku mražené kostky svaříme v půllitru vody, pak přidáme vajíčka. Do špenátu můžeme přidat trochu kmínu.

Hnědá

Klepněte pro větší obrázek

Tuto barvu mnohdy nemusíme pracně vyrábět. V prodeji je dostatek hnědých vajíček, jež lze uvařit a naleštit sádlem. Pokud však chceme teplejší odstíny hnědočervené, použijeme:

  • dubovou kůru
  • slupky žluté cibule
  • černý čaj

Dubová kůra se používá v zelené medicíně. Na půllitr vody se přidávají asi dvě polévkové lžíce dubové kůry, která se před barvením chvíli vaří, až poté se vkládají vajíčka. Totéž provedeme se slupkami cibule. Vajíčka v nich necháme delší dobu. Nejprve budou žlutá, až později začnou chytat hnědý nádech. Černý čaj pro barvení připravujeme vskutku silný, nejlépe anglický.

Modrá

Klepněte pro větší obrázek

Velmi neobvyklé barvy lze dosáhnout pomocí červeného zelí. Nakrouháme půlku hlávky, zalijeme ji vodou, aby byla ponořená. Do toho vložíme vajíčka a vaříme alespoň 20 minut. Do nálevu přidáme také 2 lžíce octa.

Klepněte pro větší obrázek

Dobrý tip!

  • Vejce vaříme v barvě minimálně 20 minut
  • Pro lepší výsledek přidáme do nálevu 1 až 2 lžíce octa
  • Pro intenzivnější odstín necháme v nálevu vajíčka přes noc
  • Po vyjmutí z barvící lázně oplachujeme vajíčka studenou vodou

Více velikonočních tipů najdete ZDE

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A