Zástěna ochrání soukromí

Zástěna ochrání soukromí

Chcete vnést do svého bytu kouzlo východu anebo hledáte vhodný doplněk přepažení prostoru? Vyzkoušejte paraván nebo japonskou posuvnou stěnu.

Dělicí posuvné stěny a skládací paravány zdomácněly v našich bytech a domech již před stovkami let. S postupem doby a s přílivem a odlivem různých módních trendů, mizely paravány z našich domovů, aby se v pozměněné formě znovu vrátily vyrobené z nových, moderních materiálů. Jediné, co zůstalo nezměněno, je jejich funkce: rozdělení místnosti, vytvoření soukromí, zastínění.

Paraván pro menší prostor

Pro zaclonění menšího prostoru se zpravidla používá jednoduchá zástěna nebo paraván, složený z několika dílů vzájemně spojených pomocí pohyblivých pantů. Kostra rámu jednotlivých dílů může být vytvořena z přírodního materiálu – dřevo, bambus, nebo z kovu, případně plastu.

Potažena bývá různými druhy tkanin, mohou být zdobené nebo v přírodní formě. Výplň paravánu může také tvořit neprůhledné sklo, rákos, ručně malovaný papír nebo dřevo.

Posuvné stěny místo příček

Velké oblibě se v posledních letech těší posuvné stěny, jimiž lze předělit interiér místnosti bez složitého budování příček. Za posuvnou stěnu můžeme schovat například kuchyňský kout, jídelnu, pracovnunebo třeba zastínit velké francouzské okno.Pomocí kovových kolejnic upevněných v podlaze nebo na stropě můžeme snadno pohybovat jednotlivými panely ze skleněných, dřevěných nebo lamelových desek a tak podle potřeby obměňovat prostor místnosti.

Japonská inspirace

Někdy bývají posuvné stěny označovány jako japonské. Je zřejmé, že se jejich výrobci nechali inspirovat systémem posuvných stěn na Dálném východě. Japonské stěny v sobě snoubí eleganci záclon a závěsů, přičemž si zachovávají dokonalý design a půvab. Jejich krása je především v jednoduchosti.

Bývají výrazným dekoračním prvkem každého interiéru. Proto se nepoužívají jen pro svou funkčnost jako optický předěl prostoru či zastínění, ale plní také estetickou funkci – ozvláštňují prostor, jehož součástí se staly. Japonské posuvné stěnyse nejčastěji skládají s horní vodící hliníkové lišty a stínícího materiálu, který je vybírán podle osobního vkusua také podle předpokládané funkce, jakou má stěna tvořit.

Dekorace i stínění

Podle počtu posuvných panelů má lišta dvě, tři, čtyři nebo pět drážek. Jako stínící materiál jsou používány nejrůznější druhy materiálu. Jsou to rozmanité druhy tkanin, od tužších, hodících se zejména pro přepažení místnosti, přes roletové látky, nebo oblíbený materiál screen – ze skelného vlákna pohlcujícího až 90 %slunečního záření. Pokud má stěna sloužit především jako dekorace a potřebujeme ponechat dobrou propustnost slunečnímu svitu, sáhneme po vzdušnějších materiálech. Ideální jsou světlé přírodní polopropustné textilie.

Novinku v této oblasti představují takzvané dřevěné tkaniny. Jsou z přírodních materiálů a vyznačují se vysokou dekorativností – každému prostoru propůjčují punc ušlechtilosti a komfortu. K jejich výrobě se používají kvalitní kusy dřevin s dlouhou životností, bez suků a prasklin. Jsou to především lípa , bambus, teakové dřevo, cedr a další především exotické dřeviny se zajímavou kresbou.

Výhody systému

  • vynikající stínící i izolační vlastnosti
  • snadné ovládání, velmi tichý chod
  • kvalita a odolnost stínících tkanin
  • široká škála barevného a vzorového provedení
  • jednoduchá a rychlá montáž
  • dekorativnost a vzdušnost
  • ideální pro nenáročné předělení místnosti

Jednotlivé díly mohou být shrnovány na jednu nebo druhou stranu, na střed, nebo je můžeme rozhrnout do krajů podobně jako divadelní oponu. Panely lze ovládat rukou nebo pomocí ovládací tyčky či provázku se závažím. Poněkud luxusnější variantu představuje dálkové ovládání elektromotorem s tichým plynulým chodem.

Údržba textilií

Většina textilií bývá opatřena standardní antistatickou úpravou pro odpuzování prachu. Podle potřeby je lze čistit suchým hadříkem nebo vysavačem, na drobné šmouhy můžeme použít měkkou gumu na gumování. V případě materiálu screen můžeme použít i mokrou cestu, záclonové a závěsové látky lze vyprat. Dřevěné textilie, které nemají takzvanou protiprašnou úpravu, jednou za čas vyluxujeme.

Tkaniny nebo dřevěné textilie mohou být k posuvné liště připevněny suchým zipem, což je velmi praktické při praní a čištění. Látka na stěnách má být zcela vypnutá, to zabezpečují závaží v dolním ohybu textilie.Mechanická část japonských stěn většinou nevyžaduje údržbu.

 

Tip pro interiér

Japonské posuvné stěny můžeme použít například i k zakrytí nerovné stěny v pokoji. Vytvořenou skrytou část využijeme třeba jako úložný prostor. Výrobci jsou obvykle schopni vyrobit stěnu podle vašich představ – co se týče rozměrů, počtu panelů, materiálového provedení i způsobu ovládání. Pokud si z množství nabízeného materiálu vybereme jednoduchou polyesterovou tkaninu, můžeme si ji nechat vyzdobit originálním způsobem od zkušeného výtvarníka nebo se pokusit o vlastní umělecké dílo.

Doporučujeme

Články odjinud