vytisknout velikost písma Zásady hnojení zeleniny

Na žádné zahradě není patrně taková půda, aby zaručila optimální výživu pěstované zeleniny. Chcete-li dosáhnout dobrých výnosů, čeká vás během vegetace hnojení a přihnojování plodových i ostatních druhů zeleniny.

Hnojení zeleniny není velká věda, přesto se musí dodržovat určité zásady, jinak si přiděláte zbytečnou práci i výdaje. Nadměrně zatěžovat půdu přebytky minerálů nebo naopak neposkytnout rostlinám potřebné živiny, to jsou základní chyby, kterých se v nadšení a při vidině bohaté úrody můžete  dopustit. 

Klepněte pro větší obrázek
Rajčata jako plodová zelenina jsou na živiny dost náročná. Přidejte sazenicím  již při výsadbě pod kořeny kompost či odpovídající hnojivo promíchané se zemí 

Je opravdu potřeba hnojit? 

Zatvrzelí odpůrci umělých hnojiv a přívrženci ekozahrad tvrdí, že hnojení je naprosto zbytečné, neboť rostliny si poradí s tím, co mají v půdní nabídce. Přesto je pravdou, že i při ekologickém pěstování je třeba živiny dodávat. 

Hnojivo zadarmo? Vyzkoušejte vlastní moč!

Hnojivo zadarmo? Vyzkoušejte vlastní moč!

V nabídce tak po vyloučení umělých hnojiv zůstává čerstvá chlévská mrva nebo sušený hnůj (koňský, kravský, drůbeží). Chováte-li drůbež, máte možnost vytvořit hnojivo z jejího naloženého trusu. 

Jak si vypěstovat bio zeleninu bez chemie

Jak si vypěstovat bio zeleninu bez chemie

Všestranně využitelným hnojivem je dobrý, uleželý kompost. Potřebuje k vyzrání zpravidla tři roky (pokud nepoužijete urychlovače zrání kompostu), přičemž alespoň jednou za tuto dobu by měl být přeházený. Provzdušní se tak a obohatí o půdní bakterie. 

Klepněte pro větší obrázek
Zjara kompost použijte k přihnojení trávníku i trvalkových záhonů, během roku hlavně k plodové zelenině 

Rychlenou zeleninu hnojením neurychlíte 

Dusík potřebuje většina plodin pro první fáze růstu. Dopřejte jim jej (a tedy i kompost) hlavně na jaře, v létě jím už jen přihnojujte v menších dávkách. Na podzim dusíkatá hnojiva vynechte úplně, rostlinám tento prvek totiž snižuje odolnost proti mrazu.

Kompost můžete používat ve větší míře po celou vegetační sezonu, z něj se dusík uvolňuje postupně a rostliny si berou, kolik potřebují. Dusíkatá hnojiva ani kompost nejsou vůbec vhodná k zapravení do půdy před výsevy a těsně před výsadbou raných a rychlených zelenin. 

Vysoký obsah dusíku přijímaný z půdy se v uzavřeném prostoru skleníků ukládá v zelenině ve formě dusičnanů, kvalita výpěstků se snižuje. Platí to zejména pro hlávkový salát, ředkvičky, ranou karotku a cibulku, stejně tak pro kedlubny či raný špenát. Rychlenou a přirychlovanou zeleninu proto raději vůbec dusíkatými hnojivy nepřihnojujte. 

Klepněte pro větší obrázek
Univerzální hnojivo pro zeleninu vhodné pro přihnojování na záhonech vystačí na několik týdnů  

Pozor na chlor ve hnojivech 

Velmi malá množství chloru rostlinám obecně neškodí – je to stopový prvek potřebný k jejich komplexní výživě, ale některé zeleniny jsou citlivé i na ně a mohou být poškozeny. Tolerantní k malým dávkám chloru je celer, chřest, kapusta, kedlubna, křen, květák, mrkev, rebarbora a zelí. 

Tyto zeleniny snáší hnojení draselnými hnojivy v chloridové formě, což splňuje například NPK. Z kombinovaných hnojiv můžete bez obav přihnojovat Cereritem, místo draselné soli přihnojujte zeleninu síranem draselným. 

Klepněte pro větší obrázek
Pórek nepřehnojujte, zvláště ne odrůdy určené k přezimování. Ani na uskladnění se pak „vyhnaný“ pór nehodí   

Pokud si nejste jisti nároky a snášenlivostí zeleniny na chlor, použijte ke hnojení raději síranové formy draselných hnojiv. Tuto formu doplňkové výživy uvítají brambory, cukety tykve, okurky a papriky, rajčata, cibule i česnek, stejně tak hrášek a fazolky. 

Hnojiva pro různé druhy zelenin 

Nechcete-li si lámat hlavu chemií, není nic snazšího, než si k přihnojení koupit přípravky určené pro jednotlivé skupiny zelenin. Příkladem mohou být hnojiva určená  pro plodovou zeleninu, jež se dají použít jak pro okurky či rajčata, tak i pro papriky nebo tykve, tedy pro všechny druhy těchto plodin. 

Koupit můžete i přípravky pro jednotlivé druhy zeleniny, například pouze k přihnojení rajčat, paprik, okurek a tykví. Dostanete i hnojivo pro kořenovou zeleninu, pro cibuloviny nebo pro listovou a košťálovou zeleninu. Některá hnojiva jsou i v tekuté formě a aplikují se případně i na list. 

K plodovým zeleninám můžete během růstu dál přidávat i kompost. Pro tykve, melouny, okurky a rajčata přidejte kompost pod sazenice už do výsadbové jamky. Při aplikaci umělých hnojiv vždy dodržujte doporučenou koncentraci, abyste zelenině víc neuškodili, než prospěli. 

Klepněte pro větší obrázek
Při aplikaci rozpustných hnojiv určených přímo pro konkrétní druhy zeleniny se nespletete. Hnojivo pro okurky ale můžete použít jak pro melouny, tak i k cuketám a tykvím 

Možná také chybujete? 

Přes všechnu snahu dopřát rostlinám to nejlepší (a dočkat se co největší úrody) se zahrádkáři při aplikaci umělých hnojiv dopouštějí několika chyb:

  • zbytečně vysoké dávky průmyslových hnojiv zatěžují půdu i rostliny: více neznamená lépe;
  • hnojení na list vysokými koncentracemi tekutých hnojiv: rostliny jsou takovými dávkami poškozeny; 
  • používání fosforečných hnojiv do nevyvápněných půd: způsobuje nevyvážený příjem živin a nerovnoměrný růst; 
  • používání popela ze dřeva: nehodí se do půd s dostatečným obsahem draslíku;
  • špatné, mělké zapravení hnojiv do půdy: zvláště fosforečná hnojiva je potřeba zapravit hlouběji;
  • hnojení na povrch řádků: hnojivo je potřeba promíchat s půdou;
  • po přihnojení nenásleduje zálivka. 

Chcete si být opravdu jisti, že hnojíte správně? Pak bude nejlépe, když si necháte udělat půdní rozbor, z jehož výsledků se dozvíte, který prvek zelenině na vaší zahradě chybí. Podle toho si můžete stanovit přesnější dávky hnojiv i termíny jednotlivých aplikací přihnojování.

Rozbory půdy pro soukromníky se zabývá několik laboratoří, sami dokážete stanovit obsah pH v půdě pomocí indikátorových papírků. Koupit se dají buď ve větších drogeriích, nebo v prodejnách s laboratorními potřebami.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |