vytisknout velikost písma Září se hodí k výsadbě šuškardy

Šuškarda bývá také nazývána shorakvět – to proto, že vykvétá jako jedna z mála rostlin seshora dolů. Září je dobou vhodnou k její výsadbě.

Tato nápadná, až sto centimetrů vysoká rostlina s růžovými či bílými květy, které mohou tvořit až polovinu celé délky stonku, pochází ze Severní Ameriky. Zahrádkáři i floristé na ní oceňují kromě pěstitelské nenáročnosti především to, že její květenství vydrží déle než u jiných trvalek. 

Jaký druh šuškardy vybrat?

Existuje asi třicet sedm druhů šuškardy, ale nejrozšířenější a nejoblíbenější je šuškarda klasnatá (Liatris spicata), pro niž jsou typické růžové květy. Pokud upřednostňujete bílou barvu, hodí se pro vás šuškarda bílá, například kultivar 'Floristan Alba'.

V každém případě se jedná o poměrně skromnou trvalku, nenáročnou a odolnou, kterou můžete zakomponovat do záhonů s ostatními trvalkami či keři, nebo použít k aranžování.  

Klepněte pro větší obrázek
Můžete ji usušit. Nejvhodnější je suché a temné prostředí

Podzimní výsadba

Šuškarda se sází od září do listopadu. Jaké umístění je pro ni nejvhodnější? Vyberte pro ni slunné stanoviště nebo polostín. Důležitá je také zemina, která by měla být vlhká, ale přitom dobře odvodněná.

Právě ta zajistí rostlině svěžest, takže nebude ani v těch nejteplejších a nejsušších dnech uvadat. Shorakvět zasaďte asi do deseticentimetrové hloubky, a v případě, že jich máte více, přibližně čtyřicet centimetrů od sebe.

Klepněte pro větší obrázek
Šuškarda je ráj pro motýly i včely

Tato odolná rostlina snáší dobře i zimní mrazy. Jestliže čekáte tuhou zimu, jak meteorologové letos předpokládají, rozmístěte kolem ní mulčovací kůru, která ji ochrání i před teplotou dosahující třiceti pěti stupňů pod nulou a zároveň zajistí, že rostlina neshnije – šuškarda totiž nesnáší zimní vlhké prostředí.

Choroby a škůdci: použijte osvědčené rady

Šuškarda není tak náchylná k chorobám, jako jsou třeba růže nebo ovocné keře a stromy, přesto se na ní, byť spíše vzácně, mohou objevit různé skvrny či povlak.

Jedná se většinou o padlí, které se rozšiřuje v teplém prostředí. Projevuje se bílými moučnatými skvrnami. Napadené listy nebo jednotlivé části rostliny odstraňte a spalte, tak zabráníte, aby se toto houbovitého onemocnění šířilo.

Klepněte pro větší obrázek
Patří do čeledi hvězdnicovitých, jedná se o cibulovinu nebo hlíznatou rostlinu

Stejný postup zvolte i v případě výskytu plísně šedé. Poznáte ji podle bílého povlaku, který postupem času získává šedou barvu.

Nejhoršími škůdci, jichž se však jen těžko zcela zbavíte, jsou slimáci. Ožírají rostlinu, její listy i stonky, a ta poté zahyne. Zkuste po zahradě rozmístit dusíkaté vápno, které je (alespoň v určité míře) zahubí.

Klepněte pro větší obrázek
Šuškarda se velmi dobře množí dělením trsů i semeny

Proti slimákům existuje spousta postupů, bohužel snad žádný z nich nefunguje stoprocentně. Na toto téma jsme se zaměřili i v našem diskuzním fóru, kde si můžete přečíst  o zkušenostech ostatních čtenářů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A