Zámek jako trezor

Většina z nás se doma cítí v bezpečí. Málokdo už ale bohužel ví, jak svůj domov účinně ochránit. Klíčem k bezpečným dveřím je kvalitní zámek, přesněji zamykací vložka.

Zloději zamčené dveře otevřou nejčastěji právě překonáním cylindrické vložky. Na trhu je jich nepřeberné množství druhů. Bohužel velká část z nich představuje pro zloděje jen malou překážku.

U méně kvalitních vložek existuje celá řada způsobů, jak zloději dokáží zámek během chvíle i bez klíče odemknout, aniž by jej jakkoliv poškodili (vyhmatání, bumping). Někteří zloději volí spíše destruktivní metody, například zničení zamykacího mechanismu vrtačkou (tzv. odvrtání vložky), jiní celou vložku jednoduše ze zámku vytlačí nebo vytrhnou. Největším trendem poslední doby je tzv. snapping čili rozlomení vložky.

klice2.jpg

Nemusíte se ale bát, stačí si při pořizování zamykací vložky dobře vybrat a Váš domov bude v bezpečí. S kvalitní vložkou si totiž běžní zloději neporadí.

Příkladem je cylindrická vložka Astral od italského výrobce CISA. Díky speciální úpravě komponent zamykacího mechanismu (stavítek), poskytuje ochranu proti vyhmatání i bumpingu. Její stavítka z tvrzené oceli jsou pro vrtáky příliš tvrdá, takže při snaze o odvrtání zůstává vložka nepoškozená. Tzv. palec z tvrzené oceli zase vložku drží pevně v zámku i při pokusech o vytržení. Můžete si také všimnout jádra z laminované oceli, které prochází celou délkou vložky. Při pokusu o rozlomení jádro pruží a brání prasknutí vložky. Astral je v současnosti jedinou vložkou na našem trhu s touto ochranou proti snappingu. Klíče Astral jsou chráněné před neoprávněným kopírováním. Duplikát Vám mohou na základě předložení bezpečnostní karty zhotovit pouze partneři výrobce, např. v ČR KLÍČOVÉ CENTRUM – www.klicovecentrum.cz.

klice1.png

Astral má certifikaci pro 3. bezpečnostní třídu, a díky tomu je vhodná pro vstupní dveře do bytů a rodinných domů. Díky vysoké odolnosti vložky navíc nemusíte investovat do drahého kování s překrytem, maximální ochranu Vám vložka poskytne již v kombinaci s běžným bezpečnostním kováním.

Doporučujeme

Články odjinud