vytisknout velikost písma Zamčeni v botanické zahradě: Fotoreportáž z výstavy kosatců

Dnešním dnem v 18.00 hodin končí výstava Iris 2011. Nenechte si ujít poslední příležitost a v Botanické zahradě a arboretu Mendelovy univerzity v Brně-Černých Polích si prohlédněte kvetoucí kosatce mnoha barev na záhonech i v aranžmá.

Na prohlídku výstavy si rezervujte dostatek času, ať můžete současně prozkoumat všechna zákoutí celého areálu zahrady.

K vidění je toho mnoho a právě kvetoucí rostliny vás svou vůní a krásou zcela pohltí – hlídejte si ovšem čas, ať nedopadnete jako my – být zamčena v botanické zahradě se mi podařilo poprvé.:-)

Pokud by se vám to přece jen stalo, potěším vás informací, že v botanické zahradě najdete i plochu s mnoha zeleninovými druhy, jimiž byste se v případě nouze mohli nakrmit.

Tímto poznáním jsme se uklidňovali během úvah, zda přelézat plot, nebo přespat v jedné z pergol, kam neprší. Záchrana však přišla, pomoci jsme se nakonec dovolali, takže saláty ani ředkvičky jsme nesnědli.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Výstavu ocení nejen milovníci rostlin, ale i fotografové. Kosatce jsou v kruhovém záhonu s mnoha cestičkami uspořádány tak, aby si je návštěvníci mohli prohlédnout opravdu zblízka. Deset z vás, kteří se zúčastnili naší soutěže a vyhráli, od nás získalo vstupenky pro dvě osoby. Byli to:

Marie Koudelná, Brno

Jan Bečvář, Olomouc

Jiřina Mečová, Kroměříž

Martina Malá, Blansko

Jiří Koupý, Vyškov

Zuzana Bajerová, Brno

Tomáš Bednář, Rousínov

Marta Káčová, Rajhrad

Matěj Novák, Kuřim

Radana Vojtěchová, Brno

Pěstování kosatců je i pro začátečníky

Pokud se po návštěvě výstavy rozhodnete kosatce pěstovat, dopřejte jim propustnou, živinami zásobenou půdu s dostatkem vláhy a polostinné teplé stanoviště někde v závětří. Kosatce zvládají delší období sucha a nevadí jim ani krátkodobé vystavení přímému slunci.

Co jim naopak škodí, je zasazení do velmi těžké jílovité půdy, která zadržuje vlhkost, protože jim v ní uhnívají kořeny. Příliš stinné stanoviště s vysokou vlhkostí půdy ve spojení s nízkými teplotami způsobuje chřadnutí rostlin.

Více informací o pěstování těchto rostlin, jejich druzích i zásadách množení, jehož doba přijde po odkvětu, najdete v našich článcích Zahradní kosatce: zásady pěstování a Množíme a přesazujeme kostace a v popiscích jednotlivých druhů v Katalogu rostlin.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |