vytisknout velikost písma Zamčeni v botanické zahradě: Fotoreportáž z výstavy kosatců

Dnešním dnem v 18.00 hodin končí výstava Iris 2011. Nenechte si ujít poslední příležitost a v Botanické zahradě a arboretu Mendelovy univerzity v Brně-Černých Polích si prohlédněte kvetoucí kosatce mnoha barev na záhonech i v aranžmá.

Na prohlídku výstavy si rezervujte dostatek času, ať můžete současně prozkoumat všechna zákoutí celého areálu zahrady.

K vidění je toho mnoho a právě kvetoucí rostliny vás svou vůní a krásou zcela pohltí – hlídejte si ovšem čas, ať nedopadnete jako my – být zamčena v botanické zahradě se mi podařilo poprvé.:-)

Pokud by se vám to přece jen stalo, potěším vás informací, že v botanické zahradě najdete i plochu s mnoha zeleninovými druhy, jimiž byste se v případě nouze mohli nakrmit.

Tímto poznáním jsme se uklidňovali během úvah, zda přelézat plot, nebo přespat v jedné z pergol, kam neprší. Záchrana však přišla, pomoci jsme se nakonec dovolali, takže saláty ani ředkvičky jsme nesnědli.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Výstavu ocení nejen milovníci rostlin, ale i fotografové. Kosatce jsou v kruhovém záhonu s mnoha cestičkami uspořádány tak, aby si je návštěvníci mohli prohlédnout opravdu zblízka. Deset z vás, kteří se zúčastnili naší soutěže a vyhráli, od nás získalo vstupenky pro dvě osoby. Byli to:

Marie Koudelná, Brno

Jan Bečvář, Olomouc

Jiřina Mečová, Kroměříž

Martina Malá, Blansko

Jiří Koupý, Vyškov

Zuzana Bajerová, Brno

Tomáš Bednář, Rousínov

Marta Káčová, Rajhrad

Matěj Novák, Kuřim

Radana Vojtěchová, Brno

Pěstování kosatců je i pro začátečníky

Pokud se po návštěvě výstavy rozhodnete kosatce pěstovat, dopřejte jim propustnou, živinami zásobenou půdu s dostatkem vláhy a polostinné teplé stanoviště někde v závětří. Kosatce zvládají delší období sucha a nevadí jim ani krátkodobé vystavení přímému slunci.

Co jim naopak škodí, je zasazení do velmi těžké jílovité půdy, která zadržuje vlhkost, protože jim v ní uhnívají kořeny. Příliš stinné stanoviště s vysokou vlhkostí půdy ve spojení s nízkými teplotami způsobuje chřadnutí rostlin.

Více informací o pěstování těchto rostlin, jejich druzích i zásadách množení, jehož doba přijde po odkvětu, najdete v našich článcích Zahradní kosatce: zásady pěstování a Množíme a přesazujeme kostace a v popiscích jednotlivých druhů v Katalogu rostlin.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |